Campus

Ondernemen in ‘The Valley’

Het ‘product’ Silicon Valley ligt zo goed in de markt dat het wereldwijd, al tientallen jaren, de slimste mensen en beste ondernemers aantrekt. Delftse ondernemers namen half oktober deel aan de ‘Silicon Summit 2011’.


In het glimmende kantoor van advocatenbureau Fenwick & West in Mountain View, Silicon Valley, lurkt een grote groep mensen aan flesjes Heineken. Zojuist heeft de groep, voornamelijk investeerders, geluisterd naar presentaties van zestien Nederlandse startende ondernemers.


Op dit moment van de avond is het een kwestie van zoveel mogelijk kaartjes uitdelen in zo min mogelijk tijd. Het typisch Amerikaanse “How are you” wordt direct gevolgd door “Do you have a businesscard?” Gesprekken duren meestal dan ook niet langer dan twee minuten.


Eén van de ondernemers die dat aan den lijve ondervindt is Felienne Hermans (27). Ze is bezig met haar promotie aan de TU Delft en bestiert tegelijkertijd haar eigen onderneming, Infotron. Tijdens een bezoek aan een grote incubator in Palo Alto deelt Felienne haar laatste visitekaartje uit. De zestigste in amper vijf dagen.


Felienne is niet de enige Delftse ondernemer die, op uitnodiging van het Nederlands consulaat in San Francisco, aanwezig is op de zogeheten ‘Silicon Summit 2011’. Naast Infotron maken nog drie andere bedrijven (Virtualock, Timescapers en Calender 42) uit Delft kennis met het ‘ecosysteem’ van Silicon Valley.


Volgens Arnoud Jullens van YesDelft is de jaarlijkse reis naar Silicon Valley vooral een reis om van te leren: “Het gaat een beetje om het ‘wow’-effect, de inspiratie. We vinden het belangrijk dat ondernemers van YesDelft kunnen zien hoe het er hier aan toe gaat. Daarmee zeg ik trouwens niet dat het hier beter ondernemen is dan in Nederland, het is gewoon heel anders.”


Omgaan met durfkapitaal, kennis en informatie delen, presentaties geven, dat doet men in Silicon Valley op een totaal andere manier. Het hele klimaat, de cultuur, het lijkt allemaal veel opener. Het zijn trouwens niet per se Amerikanen die hier de dienst uitmaken. Uit de laatste cijfers blijkt dat vijftig procent van de nieuwe bedrijven gestart wordt door buitenlanders, ondanks de steeds strengere immigratiewetten.

Michel Boerrigter (25) heeft genoeg redenen om op de langere termijn de overstap naar de Verenigde Staten te maken. Zijn bedrijf, Calender 42, houdt zich bezig met de ontwikkeling van innovatieve online kalenders.


Volgens Boerrigter, die zichzelf tegenover Amerikanen steevast voorstelt als Michael, heeft Silicon Valley het allemaal. “Op de eerste plaats is de markt voor hightech, software en online vele malen groter, dat maakt het interessanter. En stiekem wordt de ‘nerd’ in mij ook wel heel erg blij van deze omgeving. Al onze helden lopen hier rond.”


Michel is medeoprichter van Plakkies, de in Zuid-Afrika geproduceerde design slipper met een zool van afgedankte autoband. Nu is hij ceo van een nieuwe onderneming, met vijf man in dienst. Na zijn (tweede) bezoek aan Silicon Valley is hij onverminderd enthousiast: “In Nederland zoekt men vaak redenen om niet te ondernemen. Hier gaat het juist om de redenen om wel te gaan ondernemen.” 

Wie klein behuisd is, kent het probleem: soms komen er meer mensen langs dan je stoelen hebt. Dus halen veel mensen de vertrouwde klapstoeltjes tevoorschijn. Maar echt mooi zijn die vaak niet. Douwe Jacobs bedacht een oplossing: een trendy vouwstoel.

In niets lijkt de fluxchair op het eerste gezicht op een stoel. Hij is beter te vergelijken met een grote tekenmap of een platte koffer. Weinig spraakmakend dus. Toch is dat alles wat nodig is om een designstoel te vouwen. Jacobs demonstreert vliegensvlug hoe de koffer een stoel wordt. Het is alsof je naar de transformatie van een lelijk eendje in een zwaan kijkt. De saaie koffer verandert binnen een halve minuut in een mooie, strakke stoel met een relaxed zitvlak en een rugleuning die wat weg heeft van de kroon van een vulpen.

“Het vergt wat oefening, maar de kopers krijgen er een handleiding bij en er is een demonstratiefilmpje op de site. Als je het een paar keer hebt gedaan, is het absoluut niet lastig”, zegt de industrieel ontwerper. De vouwstoel is verkrijgbaar in acht verschillende kleuren en er is ook een ophangsysteem te koop.

De introductie van de stoel, gemaakt van weersbestendig polypropyleen,  verloopt succesvol. Twaalfduizend zijn er al verkocht, nog voordat de stoel officieel op de markt is. “We maken daarom een eerste batch van vijftienduizend. De belangstelling is enorm, we hebben nu drie keer meer stoelen verkocht dan waar we in het meest positieve scenario van uit waren gegaan. Dat komt onder meer door de hulp van onze investeerders. Zij hebben een wereldwijd netwerk. Tom Schouten, waar ik het bedrijf mee run, en ik zijn beiden industrieel ontwerper en de investeerders vullen nu de zakelijke kant aan. Ik denk dat de stoel zo aantrekkelijk is omdat het simpel werkt en toch mooi is.”

In vijftien landen moet de origamistoel furore maken. “We hebben net ook Japan binnengehaald, daar is men zeer enthousiast. In de grote steden zijn veel kleine woonruimtes en dan komt een vouwstoel natuurlijk goed van pas. Daarnaast zijn Japanners gek van vouwen. Ook vanuit Frankrijk en Italië is veel belangstelling. De mensen daar houden van design.”

Jacobs wil liever niet dat zijn uitvinding vergeleken wordt met vouwstoeltjes op de camping. “Uit onderzoeken met onze prototypes blijkt dat mensen de stoel zien als design. Dat blijkt ook uit de interesse. Vooral mensen die van designmeubelen houden, nemen contact met ons op. De stoel is ook als tuinmeubel geschikt. Studenten zijn niet onze specifieke doelgroep. Zij hebben weliswaar vaak weinig ruimte, maar ik denk dat zij eerder kiezen voor een goedkoop klapstoeltje dan onze duurdere vouwstoel.”
Ook cateraars tonen interesse. “Op een beurs kwam onlangs een topchef naar me toe, die er direct tientallen wilde bestellen. Cateraars in het luxe segment komen liever bij een klant aan met onze stoelen dan de goedkoop uitziende klapstoeltjes.”

Toch blijft het een vreemd idee om op een dik vel te gaan zitten. Dat is een horde, die mensen vaak wel moeten nemen voordat ze op de fluxchair plaats nemen. “Ze denken van te voren dat het een soort papier is en dat het niet zo lekker zal zitten of dat het doorbuigt. Maar dat is uiteraard niet zo. Veel mensen verbazen zich er uiteindelijk over hoe stevig de stoel is.” 

www.fluxchairs.com

Editor Redactie

Do you have a question or comment about this article?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.