Education

Nullenkampioen

Stoeien met nullen en enen is een kunst op zich. Opperste concentratie vereist dus, tijdens het Delfts Kampioenschap Programmeren van wiskundevereniging Christiaan Huygens, afgelopen zaterdag.

Al is het maar om ervan verzekerd te zijn dat je niet ín je papiertje valt.

‘Het lijkt hier wel een fabriek’, zei Frits Bolkestein toen ik hem een paar jaar geleden uitlegde dat we moesten tijdschrijven. Wij moeten onze uren verantwoorden. Alle activiteiten – onderzoek, onderwijs en management – hebben een projectcode (idealiter). Iedereen verantwoordt elke week (idealiter) op een grote Excelsheet het aantal uren per projectcode. Alle getallen van die week opgeteld zijn precies het aantal uren van je dienstverband (idealiter). Alle activiteiten die je uitvoert op een dag, vallen onder een code (idealiter). Alle uren opgeteld maal het bruto uursalaris per medewerker per projectcode vormen precies het budget voor dat project (idealiter).
Zo lijkt het alsof Bolkestein een punt heeft: tijdschrijven is een hedendaagse vorm van de oude prikklok.
Nu de realiteit. Op welke code zal ik het gesprek boeken dat pas na twee jaar eventueel tot een publicatie zal leiden? Onder welke noemer zal ik de vakgroepcorvee boeken, zoals het voorbereiden van een visitatie of bemoeienis met een vakgroepuitje? Management dan maar? Of de almaar uitdijende categorie ‘overig’? En deze twee projecten overlappen elkaar inhoudelijk. Waar heb ik meer uren over, bij de ene of de ander? Beetje schikken en herschikken met die uren.
Het tijdschrijven heeft onverwachte neveneffecten. Projectleiders hebben inzicht in het bruto uursalaris van elke onderzoeker die meedoet aan het project. Sommigen waren zeer ontstemd toen ze de salarisschalen van hun collega’s zagen die al jaren aanzienlijk meer bleken te verdienen dan zij zelf. Op hoge poten stapten ze naar hun baas om dit recht te zetten.
Bolkestein had ongelijk. Er bestaat nu weliswaar een administratie die bij oppervlakkige lezing duidt op het bestaan van een fabriek. Maar de medewerkers zijn slim genoeg om hun vrijheidsgraden te creëren. Iedereen blij: de onderzoekers en de bestuurders. En de onderzoeker die met een Excelsheet in de hand loonsverhoging eist en krijgt.

Delta zoekt twee nieuwe student-columnisten voor deze plek. Interesse? Mail je gegevens naar delta@tudelft.nl en wij nemen contact met je op.

Editor Redactie

Do you have a question or comment about this article?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.