Education

Meer eisen aan voorwaardelijke accreditatie

Universiteiten en hogescholen die de ‘instellingstoets kwaliteitszorg’ net niet gehaald hebben, krijgen niet drie, maar slechts één jaar de tijd om zich te revancheren. Ook nieuwe opleidingen moeten zich sneller bewijzen.

Instellingen die kunnen aantonen dat ze de kwaliteit van hun onderwijs goed in de gaten houden, mogen hun opleidingen in het nieuwe accreditatiestelsel beperkter laten keuren.

Ze kunnen dit recht ook voorwaardelijk krijgen. Het wetsvoorstel dat ter goedkeuring bij de Tweede Kamer ligt, gunde ze aanvankelijk drie jaar de tijd om de toets alsnog te halen.

De fractie van de SP wilde weten of dat niet erg lang was, als de kwaliteit van de instelling mogelijk niet in orde is. Voor de val van het kabinet schreef minister Plasterk het daar ‘bij nader inzien’ mee eens te zijn. Hij wilde de termijn terugbrengen naar één jaar.

Ook nieuwe opleidingen die – in bijzondere gevallen – voorwaardelijk zijn goedgekeurd, moeten hun definitieve keurmerk in een jaar tijd definitief hebben verdiend. Plasterk schreef drie jaar ook in dit geval te lang te vinden. Dat zou immers kunnen betekenen dat studenten een wo-bachelordiploma behalen bij een opleiding die nooit volledig geaccrediteerd is geweest of waarvan het keurmerk zelfs helemaal is ingetrokken.

Wie ervaring heeft met het besturen van radiografische vliegtuigjes weet hoe lastig het is om vliegcapriolen uit te halen en veilig te landen. Dat komt doordat je als bestuurder niet voelt aan welke krachten het vliegtuig onderhevig is. Dr.ir. Mung Lam ontwierp een haptische terugkoppeling. Doordat de stuurknuppel terugduwt op vergelijkbare wijze als in een echt vliegtuig kan de piloot van het onbemande toestel beter op gevoel vliegen.

Editor Redactie

Do you have a question or comment about this article?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.