Delta bericht regelmatig over innovatieve ideeën. Maar wat is daar een paar jaar later van terechtgekomen? Hoe staat het bijvoorbeeld met de zandmotor?
Maar liefst 21,5 miljoen kubieke meter zand spoten baggerbedrijven in 2011 tegen de kust bij Ter Heijde. Het schiereiland dat ontstond, de zandmotor, zou de Delflandse kust de daarop volgende twintig jaar behoeden tegen afkalving door wind, stroming en golfslag. Het zand zou zich immers geleidelijk aan langs de kust verspreiden. “Hij doet het beter dan we hadden kunnen wensen”, zegt de geestelijk vader van de zandmotor, hoogleraar waterbouwkunde prof.dr.ir. Marcel Stive. “Jaarlijks geeft hij een miljoen kubieke meter zand af aan de kust. Dat was precies de bedoeling.”
“Het grote plaatje begrijpen we, maar van de details snappen we helemaal niets”, zegt Stive. “Maar dat is juist mooi. Het is onderzoeksmateriaal voor deze jongens.” Hij doelt op dr.ir. Matthieu de Schipper en dr.ir. Sierd de Vries, die vanaf het eerste uur bij de zandmotor betrokken waren. “We zien grillige patronen”, zegt De Schipper. “De morfologie van de zandmotor verandert continu. Watergeulen ontstaan, slingeren over het eiland en verdwijnen weer. En de dieptes en ondieptes in de branding fluctueren.”
Het valt de onderzoekers op dat waar het strand het steilst is, golven het makkelijkst zand van het eiland afknibbelen. Stive: “Van tevoren hadden we hier niet bij stil gestaan, maar de zandmotor geeft een inkijkje in de toekomst. In feite zijn we de zeespiegelstijging tweehonderd jaar vooruit. Als de zeespiegel stijgt, komt het water dichter bij het steile deel van het strand. Daar eet het de kust makkelijk weg. Het effect kunnen we nu onderzoeken met de zandmotor.”
Tot anderhalf jaar geleden maakte het onderzoek deel uit van het project Building with Nature, gefinancierd door baggerbedrijven, NWO en Europa. Nu maakt het onderdeel uit van project NatureCoast en is STW de belangrijkste financier. De groep onderzoekers is uitgebreid. Zo zijn onder meer de Universiteit Twente en de Universiteit Utrecht aangeschoven. Twente richt zich vooral op duinvorming en Utrecht doet veel onderzoek naar de zwemveiligheid in de buurt van de zandmotor.
Dit najaar start een grote meetcampagne in samenwerking met Amerikaanse en Britse universiteiten. Onderzoekers van de universiteit van Miami komen met een drone waarmee ze de vermenging van waterstromen zullen filmen. Om deze goed zichtbaar te maken wordt er eerst een kleurstof in zee gespoten. De Delftse onderzoeker dr.ir. Ronald Brouwer heeft onlangs ervaring opgedaan met deze techniek in Miami. Hij zal een tweede drone, van de TU, besturen.
Onderzoekers van de universiteit van Southampton doen mee aan het project om meer te leren over stromingen veroorzaakt door zoetwaterafvoer uit rivieren (rivierpluimen), een effect dat bij de zandmotor ook aanwezig is door toedoen van de Rijn.
Dat er vanuit het buitenland veel interesse is in de zandmotor merkt ook postdoc dr.ir. Arjen Luijendijk. Hij is net terug uit Lima (Peru) waar hij op uitnodiging van de gemeente kwam praten over een zandmotor voor de kust die mooie zandstranden zou moeten creëren.
Comments are closed.