Education

‘Laat u niet foppen door studentenbonden’

De jongeren van PvdA, VVD en D66 steunen de plannen voor een leenstelsel in het hoger onderwijs. Ze vragen de Eerste Kamer om vóór het wetsvoorstel te stemmen.

Deze maand gaat de Eerste Kamer stemmen over het wetsvoorstel dat de basisbeurs afschaft. Studeren wordt duizenden euro’s duurder, maar oud-studenten krijgen veel langer de tijd om hun schuld af te lossen. De bezuiniging moet extra investeringen in het hoger onderwijs mogelijk maken.

Studenten- en scholierenorganisaties protesteren tegen de plannen en doen alsof ze namens alle jongeren van Nederland spreken. “Met deze brief nuanceren wij dat graag”, aldus de voorzitters van de Jonge Socialisten, de JOVD en de Jonge Democraten.

De drie zijn er niet helemaal zeker van dat een meerderheid van de senaat het wetsvoorstel zal steunen, ook al sloten regeringspartijen VVD en PvdA een akkoord met D66 en GroenLinks. “Door alle commotie rond de zorgwet blijkt echter dat het behalen van een meerderheid in de Eerste Kamer geen vanzelfsprekendheid meer is”, schrijven ze.

Desgevraagd licht Tom Leijte van de JOVD toe: “De Landelijke Studenten Vakbond heeft altijd de grootste mond hierover en zegt namens alle studenten te spreken. Dat wekt niet alleen ergernis, het klopt ook gewoon niet. De LSVb heeft zo weinig leden, veel minder dan wij en wij pretenderen al niet namens alle jongeren te spreken. Het is toch vreemd dat de studentenbond bij het ministerie aan tafel wordt uitgenodigd en heel veel exposure krijgt, met zo’n kleine achterban.”

De jongerenorganisatie Dwars heeft de brief niet ondertekend, terwijl moederpartij GroenLinks het wetsvoorstel in de Tweede Kamer heeft gesteund. Voorzitter Stefan Bekedam: “Wij zijn tegen het leenstelsel. Of de Eerste Kamer ertegen zou moeten stemmen? We hopen dat de senatoren kritisch naar het wetsvoorstel kijken en het een en ander veranderen. Dat is realistischer dan dat het wetsvoorstel helemaal strandt.”

Morgen kiest de Eerste Kamer een datum voor de behandeling van het wetsvoorstel. Dat zou nog dezelfde dag kunnen zijn, maar het wordt waarschijnlijk volgende week dinsdag.

Editor Redactie

Do you have a question or comment about this article?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.