Campus

Kroketten maken

Als knipoog naar mijn held Johan Cruijff en zijn stad Amsterdam, hierbij een recept voor de kroketten zoals Van Dobben ze maakt.

Het recept voor een kroket is van nature heel breed, dus je kunt er alle kanten mee op.

Hoewel de originele croquet vroeger was gereserveerd voor koningen, is hij nu aan een nederiger publiek beschoren.

Nodig: sauspan; frituur; garde; mes; snijplank; schaal.

Ingrediënten: 50 gram boter; 40 gram bloem + extra om te paneren; melk of bouillon; vulling naar keuze; zout en peper; broodkruim; ei

Smelt de boter in een pan zonder deze te kleuren. Zodra de boter gesmolten is, doe je de bloem erbij. Gaar de bloem in de boter tot het een beetje naar koekjes ruikt en het mengsel een bruine kleur heeft. Op Youtube is hier veel extra informatie over te vinden.

Dit mengsel heet een roux. Het is de basis van veel sauzen, ook voor de kroket. Vanaf hier kun je alle kanten op. Klassiek is runderbouillon toevoegen en stukjes stoofvlees, misschien zelfs een gebakken uitje. Wil je een vegetarische kroket: groentebouillon en bijvoorbeeld erwtjes. Voor vis zijn garnalen en visbouillon een aanrader. De roux wordt dikker als je de bouillon toevoegt. Let op, het kan een beetje sputteren als je de bouillon erbij doet. Doe de vulling erbij, stort het mengsel in een schaal, laat afkoelen buiten de ijskast en zet vervolgens in de ijskast om echt goed koud te worden. Hierdoor is het mengsel beter te bewerken. Snijd en rol het afgekoelde mengsel in de gewenste vorm. Je kunt ze ook invriezen als het mengsel wat zacht is.

Als laatste stap zet je de frituur op 180 graden. Paneer eerst in bloem, dan in een geklutst eitje en dan in het broodkruim. Voor dubbel paneer herhaal je de laatste twee stappen nog een keer. Afbakken tot goudbruin.

Editor Redactie

Do you have a question or comment about this article?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.