Education

Kort nieuws

SongfestivalStudenten met zangtalent kunnen in mei meedoen aan het eerste Nationaal Studenten Songfestival. Ze moeten wel eerst de voorronde in hun studiestad winnen.

Op 30 maart vindt in Cultureel Centrum Mekelweg 10 de Delftse voorronde plaats. Belangstellenden kunnen zich nog twee weken inschrijven in één van de twee categorieën: Eigen nummer of Bestaand nummer. Ze mogen zichzelf begeleiden, muzikanten meenemen of meezingen met een geluidsband. Van elke categorie gaat er één winnaar door naar de finale in Amsterdam. Alle universiteiten doen aan de zangwedstrijd mee.
Nieuwe master

Deos is dood. Leve Deos, moet men bij Luchtvaart- en Ruimtevaarttechniek gedacht hebben. De oude geodesieafdeling Deos, die sinds afgelopen najaar bij de faculteit verder gaat onder de naam Deos (nu met andere betekenis), krijgt ook een nieuwe master aardobservatie. De master wordt een vervanging voor de oude geodesieafstudeerrichting, een traject dat nu nog ongeveer twintig studenten volgen. De master moet komende september al gevolgd kunnen worden.

Afdelingshoofden van de geodetische groepen bij L&R werken nu een voorstel uit hoe de master moet worden ingevuld. De exacte inhoud is nog niet duidelijk, maar zal in de lijn liggen van het onderzoek bij L&R omtrent gravitatiemetingen, plaatsbepaling en datamodellering. De TU past dit onderzoek toe op satellietmissies als Champ, Grace en de voor de TU zeer belangrijke Goce (gravitatiemeting) die in 2007 gelanceerd wordt.
Techniek Museum

Het Techniek Museum is opgenomen in het Nederlands Museumregister. Directeur Han Heijmans heeft vorige week de bijbehorende oorkonde in ontvangst genomen. Hij is blij met de registratie, omdat hij voorziet dat steeds meer subsidieverlenende fondsen die als een voorwaarde zullen stellen. De Mondriaanstichting, die overheidssubsidies uitkeert, doet dat nu al.

Het Techniek Museum kan de steun van fondsen goed gebruiken, aangezien het college van bestuur binnenkort beslist over de verhuisplannen van het museum. Als de verhuizing doorgaat, dan zal het museum een groot deel van de kosten moeten financieren met subsidiegeld. Heijmans hoopt dat het college de knoop snel doorhakt. “De TU moet naar buiten toe laten zien dat ze het museum steunt. Pas dan zullen subsidiegevers ons echt serieus nemen.”
Supersnel internet

Delftenaren krijgen voorlopig geen supersnel internet. De gemeente Delft kan geen financiers vinden voor een project, dat ervoor zou moeten zorgen dat een kwart van de Delftenaren in 2006 op een glasvezelnet is aangesloten. Via een glasvezelkabel kunnen particulieren tot honderd keer zo snel internetten als via de snelste adsl-verbinding.

Momenteel heeft tien procent van de inwoners van Delft de beschikking over een snelle internetverbinding. Ruim vierduizend studenten, de TU Delft, TNO en de hogeschool van Delft kunnen momenteel snel internetten via Surfnet.

Omdat kabelaanbieders en financiers niet mee willen doen aan het project, ziet de gemeente ook af van de oprichting van een Breedband Ontwikkelingsmaatschappij met de TU en lokale woningcorporaties.
Cho Oyu

Twee TU-alumni zijn begonnen aan hun tweede grote avontuur. Technisch natuurkundige ir. Greg Nieuwenhuys (24) en werktuigbouwkundige ir. Joost Schreve (29) zullen op ski’s afdalen van de zesde hoogste berg ter wereld, de 8201 meter hoge Cho Oyu op de grens van Tibet en Nepal. Nadat ze hem eerst beklommen hebben, uiteraard. Begin deze week stapten ze op het vliegtuig naar Kathmandu.

Het team bestaat verder uit expeditiearts Herman Frima (29), twee sherpa’s, een kok die het basiskamp runt en een Nepalese cameraman. Vorig jaar beklommen de voormalige studenten de Mera Peak (6462 meter) in Nepal en skieden vervolgens naar beneden. Om iedereen via de website op de hoogte te houden van hun vorderingen hebben ze satellietcommunicatieapparatuur, laptops, zonnepanelen en camera’s bij zich.

www.ski8000.com . .
Advertenties

Voor het aanwerven van advertenties heeft Delta een contract gesloten met H&J Uitgevers te Capelle aan den IJssel. Zij zijn de opvolger geworden van Van der Meulen Promotions, dat de acquisitie sinds eind jaren tachtig verzorgd heeft. Door het overlijden van eigenaar-directeur Gerard van der Meulen, afgelopen december, moest zijn bureau de activiteiten staken.

Vrijwel alle universiteitsbladen in Nederland laten hun acquisitie verzorgen door bureau Van Vliet in Zandvoort. H&J Uitgevers was echter een goede bekende in Delft, omdat ook de advertenties in Delft Integraal door het bedrijf verzorgd wordt.
Meer lenen

Ook vorig jaar zijn studenten meer gaan lenen. Volgens een woordvoerster van de IB-Groep is er in 2003 ruim 5,3 miljoen euro voorgeschoten door de beurzenverstrekker. Vorig jaar bleef het bedrag nog net onder de vijf miljoen euro. Met de studieschuld steeg ook het aantal beursgerechtigden; dat zijn er inmiddels 500 duizend. Die stonden in 2003 gemiddeld voor 5100 euro in het rood. Ter vergelijking: tot het einde van de jaren negentig bleef dat bedrag schommelen rond de vierduizend euro.
Singapore

Delftse studenten luchtvaart- en ruimtevaarttechniek kunnen stage gaan lopen bij bedrijven en industrie in Singapore. Dat zijn de Nanyang Technische Universiteit Singapore en de TU Delft vorige week overeengekomen. De universiteiten willen samenwerking in onderwijs en onderzoek tussen beide instanties bewerkstelligen.

Luitenant-generaal buiten dienst Ben Droste, decaan van L&R, en prof. Yue Chee Yoon, decaan van de School of Mechanical and Production Engineering, ondertekenden de overeenkomst tijdens de Asian Aerospace 2004-tentoonstelling in Singapore.

NTU-studenten kunnen in een uitwisselingsprogramma profiteren van de uitgebreide test- en laboratoriumfaciliteiten van de Delftse faculteit. Daarnaast kunnen ze drie tot zes maanden colleges volgen.
Certificaat

Studentenraadspartij Oras wil dat afgestudeerden die bestuurs- of commissiewerk hebben gedaan zwart op wit krijgen dat de TU dit soort nevenactiviteiten belangrijk vindt. “Zeker in het buitenland kan het soms lastig zijn om uit te leggen waarom je allemaal dingen naast je studie hebt gedaan”, verklaart Oras-fractievoorzitter Jeanine Porck. De partij denkt aan een aanvulling op het bestaande diplomasupplement, waarin staat wat studeren aan de TU voorstelt, of aan een apart certificaat. Porck realiseert zich dat studenten extra curriculaire activiteiten natuurlijk ook gewoon in hun cv kunnen zetten: “Maar het zou juist zo mooi zijn als je iets in handen hebt waaruit blijkt dat ook de TU het belangrijk vindt”, aldus Porck.

Sol naar Groningen

Prof.dr. Henk Sol keert terug naar de Rijksuniversiteit Groningen. Per 1 juli wordt hij er decaan van de faculteit Bedrijfskunde. Sol, nu nog hoogleraar systeemkunde aan de TU Delft, studeerde econometrie in Groningen en werkte en promoveerde er.

In 1984 stapte hij over naar de TU Delft, waar hij hoogleraar ontwerpen van informatiesystemen werd bij de (nu niet meer bestaande) faculteit Technische Wiskunde en Informatica. In die periode was hij ook plaatsvervangend decaan. In 1992 werd hij benoemd tot hoogleraar systeemkunde en decaan bij technische bestuurskunde. Hij begeleidde de fusie tussen de oude faculteiten Technische Bestuurskunde en Wijsbegeerte, Techniek en Maatschappij tot TBM. Sinds 1999 is hij directeur van Ditse (Delft Institute for Information Technology in Systems Engineering) en van 2000 tot 2003 was hij weer decaan van TBM.
Tempel

De studentenraad (sr) is verhuisd. De partijen, AAG en Oras, hebben vorige week hun intrek genomen in de ‘Tempel’ aan het Zuidplantsoen. En het bevalt ze nu al goed. “We hebben hier iets minder ruimte, maar er komen straks ook andere studentenorganisaties in dit gebouw. Dat is heel handig”, vertelt sr-voorzitter Jeanine Porck. De sr heeft de hele eerste verdieping en een vergaderruimte op de begane grond gekregen.
Noodlottig

De twintigste verjaardag van informaticastudent Ameer Jinah aan de Carleton University in het Canadese Ottawa is vorige maand tragisch afgelopen. Hij viel elf verdiepingen vanaf het balkon van zijn studentenflat en vond daarbij onmiddellijk de dood. Vriendenverklaarden dat er op zijn verjaardagsfeest veel gedronken was en dat ze een wedstrijd hielden wie er het verst vanaf het balkon kon spuwen. De jarige Jinah had daarbij een aanloop genomen en was over de balustrade getuimeld.
Zoete wetenschap

Natuurkundehoogleraar Paul Chaikin aan de vermaarde Princeton University is een zoetekauw. Hij is dol op M&M’s. Onlangs kreeg hij, omdat er iets te vieren viel, van zijn promovendi een grootverbruikersverpakking cadeau met maar liefst ruim tweehonderd liter M&M’s. Het bleek de opmaat te zijn voor een belangrijke wetenschappelijke doorbraak. Chaikin verdiepte zich samen met een paar collega’s in de vraag hoe dicht opeen de snoepjes zaten om tot de verrassende ontdekking te komen dat deeltjes met de afgeplatte bolvorm van M&M’s de ruimte efficiënter kunnen vullen dan perfecte bolletjes. Daarmee loste hij een moeilijk vraagstuk op waarmee Johannes Kepler zich in 1611 al had beziggehouden.

De ontdekking is van rechtstreeks belang voor onder meer het ontwikkelen van ultradichte materialen, zoals die bijvoorbeeld in de vliegtuigindustrie worden toegepast. Onlangs verschenen de conclusies in Science.

pupgg.princeton.edu . .
Herinneringsbord

Drs. Jantien Stoter van de sectie GIS-technologie (Citg) van het onderzoeksinstituut OTB heeft onlangs de prof. J.M. Tienstra Onderzoeksprijs 2004 gekregen. Stoter kreeg dit voor haar onderzoek naar driedimensionale kadasters.

Op het huidige tweedimensionale kadaster staat aangegeven wie de eigenaar is van een perceel. Wanneer mensen boven elkaar wonen, zoals in een flat, wordt het lastiger om aan te geven wie de eigenaar is. Stoter bedacht een programma om dit probleem inzichtelijker te maken. Daarna onderzocht ze de beperkingen en de mogelijkheden van de 3D kadastrale registratie.

De Prof. J.M. Tienstra Onderzoeksprijs wordt toegekend aan ‘hen die in Nederland bijzonder verdienstelijk geodetisch onderzoek hebben verricht of aan Nederlanders die dit gedaan hebben in het buitenland’. De prijs wordt elke vijf jaar uitgereikt. Stoter ontving vijfduizend euro en een herinneringsbord.

Songfestival

Studenten met zangtalent kunnen in mei meedoen aan het eerste Nationaal Studenten Songfestival. Ze moeten wel eerst de voorronde in hun studiestad winnen. Op 30 maart vindt in Cultureel Centrum Mekelweg 10 de Delftse voorronde plaats. Belangstellenden kunnen zich nog twee weken inschrijven in één van de twee categorieën: Eigen nummer of Bestaand nummer. Ze mogen zichzelf begeleiden, muzikanten meenemen of meezingen met een geluidsband. Van elke categorie gaat er één winnaar door naar de finale in Amsterdam. Alle universiteiten doen aan de zangwedstrijd mee.
Nieuwe master

Deos is dood. Leve Deos, moet men bij Luchtvaart- en Ruimtevaarttechniek gedacht hebben. De oude geodesieafdeling Deos, die sinds afgelopen najaar bij de faculteit verder gaat onder de naam Deos (nu met andere betekenis), krijgt ook een nieuwe master aardobservatie. De master wordt een vervanging voor de oude geodesieafstudeerrichting, een traject dat nu nog ongeveer twintig studenten volgen. De master moet komende september al gevolgd kunnen worden.

Afdelingshoofden van de geodetische groepen bij L&R werken nu een voorstel uit hoe de master moet worden ingevuld. De exacte inhoud is nog niet duidelijk, maar zal in de lijn liggen van het onderzoek bij L&R omtrent gravitatiemetingen, plaatsbepaling en datamodellering. De TU past dit onderzoek toe op satellietmissies als Champ, Grace en de voor de TU zeer belangrijke Goce (gravitatiemeting) die in 2007 gelanceerd wordt.
Techniek Museum

Het Techniek Museum is opgenomen in het Nederlands Museumregister. Directeur Han Heijmans heeft vorige week de bijbehorende oorkonde in ontvangst genomen. Hij is blij met de registratie, omdat hij voorziet dat steeds meer subsidieverlenende fondsen die als een voorwaarde zullen stellen. De Mondriaanstichting, die overheidssubsidies uitkeert, doet dat nu al.

Het Techniek Museum kan de steun van fondsen goed gebruiken, aangezien het college van bestuur binnenkort beslist over de verhuisplannen van het museum. Als de verhuizing doorgaat, dan zal het museum een groot deel van de kosten moeten financieren met subsidiegeld. Heijmans hoopt dat het college de knoop snel doorhakt. “De TU moet naar buiten toe laten zien dat ze het museum steunt. Pas dan zullen subsidiegevers ons echt serieus nemen.”
Supersnel internet

Delftenaren krijgen voorlopig geen supersnel internet. De gemeente Delft kan geen financiers vinden voor een project, dat ervoor zou moeten zorgen dat een kwart van de Delftenaren in 2006 op een glasvezelnet is aangesloten. Via een glasvezelkabel kunnen particulieren tot honderd keer zo snel internetten als via de snelste adsl-verbinding.

Momenteel heeft tien procent van de inwoners van Delft de beschikking over een snelle internetverbinding. Ruim vierduizend studenten, de TU Delft, TNO en de hogeschool van Delft kunnen momenteel snel internetten via Surfnet.

Omdat kabelaanbieders en financiers niet mee willen doen aan het project, ziet de gemeente ook af van de oprichting van een Breedband Ontwikkelingsmaatschappij met de TU en lokale woningcorporaties.
Cho Oyu

Twee TU-alumni zijn begonnen aan hun tweede grote avontuur. Technisch natuurkundige ir. Greg Nieuwenhuys (24) en werktuigbouwkundige ir. Joost Schreve (29) zullen op ski’s afdalen van de zesde hoogste berg ter wereld, de 8201 meter hoge Cho Oyu op de grens van Tibet en Nepal. Nadat ze hem eerst beklommen hebben, uiteraard. Begin deze week stapten ze op het vliegtuig naar Kathmandu.

Het team bestaat verder uit expeditiearts Herman Frima (29), twee sherpa’s, een kok die het basiskamp runt en een Nepalese cameraman. Vorig jaar beklommen de voormalige studenten de Mera Peak (6462 meter) in Nepal en skieden vervolgens naar beneden. Om iedereen via de website op de hoogte te houden van hun vorderingen hebben ze satellietcommunicatieapparatuur, laptops, zonnepanelen en camera’s bij zich.

www.ski8000.com . .
Advertenties

Voor het aanwerven van advertenties heeft Delta een contract gesloten met H&J Uitgevers te Capelle aan den IJssel. Zij zijn de opvolger geworden van Van der Meulen Promotions, dat de acquisitie sinds eind jaren tachtig verzorgd heeft. Door het overlijden van eigenaar-directeur Gerard van der Meulen, afgelopen december, moest zijn bureau de activiteiten staken.

Vrijwel alle universiteitsbladen in Nederland laten hun acquisitie verzorgen door bureau Van Vliet in Zandvoort. H&J Uitgevers was echter een goede bekende in Delft, omdat ook de advertenties in Delft Integraal door het bedrijf verzorgd wordt.
Meer lenen

Ook vorig jaar zijn studenten meer gaan lenen. Volgens een woordvoerster van de IB-Groep is er in 2003 ruim 5,3 miljoen euro voorgeschoten door de beurzenverstrekker. Vorig jaar bleef het bedrag nog net onder de vijf miljoen euro. Met de studieschuld steeg ook het aantal beursgerechtigden; dat zijn er inmiddels 500 duizend. Die stonden in 2003 gemiddeld voor 5100 euro in het rood. Ter vergelijking: tot het einde van de jaren negentig bleef dat bedrag schommelen rond de vierduizend euro.
Singapore

Delftse studenten luchtvaart- en ruimtevaarttechniek kunnen stage gaan lopen bij bedrijven en industrie in Singapore. Dat zijn de Nanyang Technische Universiteit Singapore en de TU Delft vorige week overeengekomen. De universiteiten willen samenwerking in onderwijs en onderzoek tussen beide instanties bewerkstelligen.

Luitenant-generaal buiten dienst Ben Droste, decaan van L&R, en prof. Yue Chee Yoon, decaan van de School of Mechanical and Production Engineering, ondertekenden de overeenkomst tijdens de Asian Aerospace 2004-tentoonstelling in Singapore.

NTU-studenten kunnen in een uitwisselingsprogramma profiteren van de uitgebreide test- en laboratoriumfaciliteiten van de Delftse faculteit. Daarnaast kunnen ze drie tot zes maanden colleges volgen.
Certificaat

Studentenraadspartij Oras wil dat afgestudeerden die bestuurs- of commissiewerk hebben gedaan zwart op wit krijgen dat de TU dit soort nevenactiviteiten belangrijk vindt. “Zeker in het buitenland kan het soms lastig zijn om uit te leggen waarom je allemaal dingen naast je studie hebt gedaan”, verklaart Oras-fractievoorzitter Jeanine Porck. De partij denkt aan een aanvulling op het bestaande diplomasupplement, waarin staat wat studeren aan de TU voorstelt, of aan een apart certificaat. Porck realiseert zich dat studenten extra curriculaire activiteiten natuurlijk ook gewoon in hun cv kunnen zetten: “Maar het zou juist zo mooi zijn als je iets in handen hebt waaruit blijkt dat ook de TU het belangrijk vindt”, aldus Porck.

Sol naar Groningen

Prof.dr. Henk Sol keert terug naar de Rijksuniversiteit Groningen. Per 1 juli wordt hij er decaan van de faculteit Bedrijfskunde. Sol, nu nog hoogleraar systeemkunde aan de TU Delft, studeerde econometrie in Groningen en werkte en promoveerde er.

In 1984 stapte hij over naar de TU Delft, waar hij hoogleraar ontwerpen van informatiesystemen werd bij de (nu niet meer bestaande) faculteit Technische Wiskunde en Informatica. In die periode was hij ook plaatsvervangend decaan. In 1992 werd hij benoemd tot hoogleraar systeemkunde en decaan bij technische bestuurskunde. Hij begeleidde de fusie tussen de oude faculteiten Technische Bestuurskunde en Wijsbegeerte, Techniek en Maatschappij tot TBM. Sinds 1999 is hij directeur van Ditse (Delft Institute for Information Technology in Systems Engineering) en van 2000 tot 2003 was hij weer decaan van TBM.
Tempel

De studentenraad (sr) is verhuisd. De partijen, AAG en Oras, hebben vorige week hun intrek genomen in de ‘Tempel’ aan het Zuidplantsoen. En het bevalt ze nu al goed. “We hebben hier iets minder ruimte, maar er komen straks ook andere studentenorganisaties in dit gebouw. Dat is heel handig”, vertelt sr-voorzitter Jeanine Porck. De sr heeft de hele eerste verdieping en een vergaderruimte op de begane grond gekregen.
Noodlottig

De twintigste verjaardag van informaticastudent Ameer Jinah aan de Carleton University in het Canadese Ottawa is vorige maand tragisch afgelopen. Hij viel elf verdiepingen vanaf het balkon van zijn studentenflat en vond daarbij onmiddellijk de dood. Vriendenverklaarden dat er op zijn verjaardagsfeest veel gedronken was en dat ze een wedstrijd hielden wie er het verst vanaf het balkon kon spuwen. De jarige Jinah had daarbij een aanloop genomen en was over de balustrade getuimeld.
Zoete wetenschap

Natuurkundehoogleraar Paul Chaikin aan de vermaarde Princeton University is een zoetekauw. Hij is dol op M&M’s. Onlangs kreeg hij, omdat er iets te vieren viel, van zijn promovendi een grootverbruikersverpakking cadeau met maar liefst ruim tweehonderd liter M&M’s. Het bleek de opmaat te zijn voor een belangrijke wetenschappelijke doorbraak. Chaikin verdiepte zich samen met een paar collega’s in de vraag hoe dicht opeen de snoepjes zaten om tot de verrassende ontdekking te komen dat deeltjes met de afgeplatte bolvorm van M&M’s de ruimte efficiënter kunnen vullen dan perfecte bolletjes. Daarmee loste hij een moeilijk vraagstuk op waarmee Johannes Kepler zich in 1611 al had beziggehouden.

De ontdekking is van rechtstreeks belang voor onder meer het ontwikkelen van ultradichte materialen, zoals die bijvoorbeeld in de vliegtuigindustrie worden toegepast. Onlangs verschenen de conclusies in Science.

pupgg.princeton.edu . .
Herinneringsbord

Drs. Jantien Stoter van de sectie GIS-technologie (Citg) van het onderzoeksinstituut OTB heeft onlangs de prof. J.M. Tienstra Onderzoeksprijs 2004 gekregen. Stoter kreeg dit voor haar onderzoek naar driedimensionale kadasters.

Op het huidige tweedimensionale kadaster staat aangegeven wie de eigenaar is van een perceel. Wanneer mensen boven elkaar wonen, zoals in een flat, wordt het lastiger om aan te geven wie de eigenaar is. Stoter bedacht een programma om dit probleem inzichtelijker te maken. Daarna onderzocht ze de beperkingen en de mogelijkheden van de 3D kadastrale registratie.

De Prof. J.M. Tienstra Onderzoeksprijs wordt toegekend aan ‘hen die in Nederland bijzonder verdienstelijk geodetisch onderzoek hebben verricht of aan Nederlanders die dit gedaan hebben in het buitenland’. De prijs wordt elke vijf jaar uitgereikt. Stoter ontving vijfduizend euro en een herinneringsbord.

Editor Redactie

Do you have a question or comment about this article?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.