Education

Kort nieuws

Ruis luisterenDoor tien uur lang met grondmicrofoons (geofoons) te luisteren naar de ruisende woestijnbodem van het Midden-Oosten hebben onderzoekers van de TU Delft en Shell net zulke zinnige informatie over de ondergrond verkregen als wanneer ze de bodem met trilplaten, explosieven of hoogfrequente microgolven in beroering hadden gebracht.

De onderzoekers uit de groep van geofysicus prof.dr.ir. Kees Wapenaar schrijven dat in het vakblad Geophysical Research Letters. Enkele maanden geleden toonden Wapenaar en zijn collega’s dr.ir. Evert Slob en prof. Roel Snieder al theoretisch aan dat het mogelijk moet zijn om meer betekenisvolle informatie uit het ‘achtergrondgeruis’ van de bodem te halen dan momenteel gebeurt. Samen met promovendus ir. Deyan Draganov laten de onderzoekers nu zien dat het ‘ruis luisteren’ werkt. Aan de hand van kruispeilingen van meerdere bodemmicrofoons slaagden ze erin een aantal cruciale fysische eigenschappen van de ondergrond te achterhalen.
Harde knip

De Leidse universiteit is de enige waar de ‘harde knip’ al voluit is ingevoerd. Soepel loopt het niet. In het universiteitsblad Mare doen studenten hun beklag over het gat waarin ze vallen als ze nog niet aan hun masterstudie kunnen beginnen door losse eindjes aan hun bachelor. Met een beetje pech loop je door een gemist tentamen meer dan een jaar studievertraging op. De faculteiten Rechten en Letteren eisen onderzoek naar de effecten van de maatregel. Volgens Erwin Muller, onderwijsdirecteur bij Rechten, kost de harde knip de Universiteit Leiden veel studenten. Bij aansluitingsproblemen stappen ze over naar een andere universiteit. De TU Delft wil de omstreden cesuur tussen bachelor- en masterfase in 2010 invoeren. Totdat het zover is, wil men in Delft de organisatie van het onderwijs geschikt maken voor de nieuwe situatie. Zo zouden er voldoende tentamenmogelijkheden en overstapmomenten moeten worden geboden om onnodige studievertraging te voorkomen.
Glastuinbouw

De TU Delft gaat werken aan innovatie in de kassen. De universiteit heeft onlangs het kennisplatform glastuinbouw opgericht. Daarin werkt ze samen met het innovatienetwerk voor ondernemers Syntens, de belangenvereniging Federatie Agrotechniek en tuindersorganisatie LTO Groeiservice.

Het doel van het platform is de ontwikkeling van academische kennis beter af te stemmen op de kennisvraag. De glastuinbouw is al een innovatieve sector. Om innovatie nog meer te bevorderen, worden niet alleen onderzoekers en studenten, maar ook bedrijfjes van technostarters ingezet.
Wereldspel

Op veertien universiteiten spelen masterstudenten deze maand tegelijk hetzelfde spel. De spelers in onder andere China, Frankrijk en de Verenigde Staten moeten zo goed mogelijk in- en verkopen voor een computerbedrijf op de wereldwijde markt. Ir. Stijn-Pieter van Houten ontwikkelde de global supply chain game voor zijn promotieonderzoek bij Techniek, Bestuur en Management. “Het spel zelf is complex, maar de techniek ook”, zegt Van Houten. “De verbinding tussen de teams gaat via internet en dat geeft per definitie problemen.” Het spel moet blijven werken, ook als iemand zijn computer uitzet. “Dat gebeurde bij een eerdere test. De speler moet daarna wel verder kunnen.”

Van Houten testte het spel eerder met de teams in één ruimte en onlangs op vijf universiteiten in verschillende landen. “Dat ging eigenlijk prima.” Van Houten ondersteunt de test met twee computers op de universiteit van Maryland.
Bureaucratie

De VSSD gaat een prijs uitreiken voor de meest bureaucratische regel aan de TU. De studentenvakbond wil daarnaast een top vijf publiceren van de meest ‘bureaucratische, omslachtige en overbodige regels’ waar studenten tegenaan lopen. Studenten kunnen de vakbond mailen. Hun mails verschijnen daarna op de website van de VSSD.

www.vssd.nl
Supergeleidend

Ook zeer dunne velletjes grafiet kunnen zich gedragen als supergeleiders. Met wat handig natuurkundig knutselwerk kunnen ze zich zelfs gaan gedragen als transistor. Dat meldt een Delfts onderzoeksteam onder aanvoering van dr.ir. Hubert Heersche en dr.ir. Pablo Jarillo-Herrero in Nature. Het is voor het eerst dat onderzoekers het zogeheten Josephson-effect (opgelegde supergeleiding) waarnemen in grafeen, losse grafietlaagjes. Dat is bijzonder, want grafeen is een materiaal met relativistische eigenschappen: zo gedragen elektronen in grafeen zich alsof ze geen massa hebben. De Delftenaren wisten de supergeleiding op te wekken door paren supergeleidende elektrodes van titaan en aluminium zeer dicht bij elkaar op plakjes grafeen te plaatsen. “Opmerkelijk genoeg hebben we superstromen gemeten in alle zeventien plakjes die we hebben getest”, schrijven Heersche en collega’s in Nature. “Inclusief vier plakjes die onomstotelijk werden geidentificeerd als enkellaags grafeen.”
Academisch halfuurtje

Studenten politicologie van de Universiteit van Amsterdam (UvA) willen tien procent van hun collegegeld terug, omdat hun colleges met een kwartier zijn ingekort. Zij vrezen kwaliteitsverlies, maar het UvA-bestuur noemt dat onzin. Het besluit om de colleges in te korten is genomen vanwege ruimtegebrek. Er lopen in het gebouw Oudemanhuispoort zoveel studenten rond bij de wisseling van colleges, dat er gevaarlijke opstoppingen ontstaan. De beveiligingsdienst die de UvA vorig jaar inzette, zorgde juist voor extra onrust. In kwaliteitsverlies gelooft woordvoerder Jansen niet: “We bekrachtigen feitelijk alleen de informele traditie van het academisch kwartiertje.” Maar volgens bestuurslid Martijn Weeda van politicologie- studievereniging Machiavelli klopt die redenering niet. “De colleges beginnen nog steeds een kwartier later en eindigen op last van het bestuur nu ook nog eens een kwartier eerder. Er is nu dus sprake van een academisch halfuurtje.” (HOP)
Vrouwen hoogopgeleid

Vrouwen tussen de 25 en 34 hebben tegenwoordig vaker een hogeschool of universiteit doorlopen dan jonge mannen. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek. Van deze vrouwen is 36 procent hoogopgeleid, tegenover 32 procent van de mannen. Dat was vroeger wel anders. Van de vrouwen tussen de 56 en 64 jaar is maar 17 procent hoogopgeleid, tegenover 29 procent van de mannen. Al enkele jaren studeren meer vrouwen dan mannen aan universiteiten en hogescholen. Bovendien halen vrouwen vaker hun diploma. Dat doen ze bovendien sneller: gemiddeld zijn ze een jaar jonger dan mannen op het moment van afstuderen. Vorig studiejaar was 53 procent van de universitaire afgestudeerden vrouw en in het hbo zelfs 56 procent. (HOP)
Debat

TU-studenten Pieter Guldemond, David Riphagen, Gabrielle van Leeuwen en Ton Monasso debatteren vrijdag over de toekomst van Europa, in de Ridderzaal in Den Haag. De vier studenten vertegenwoordigen de TU Delft op een conferentie ter gelegenheid van de vijftigste verjaardag van de Europese Economische Gemeenschap, de voorloper van de EU. Studenten van twintig Nederlandse en Belgische universiteiten gaan in debat met Kamerleden over onderwerpen als economie en milieu in Europa en de grenzen van de Europese Unie.
Verenigde Naties

TBM-student Chokri Mousaoui werd vorige maand ‘Best Delegate‘ van Harvard National Model United Nations. In dit simulatiespel, georganiseerd door de Harvard Universiteit, speelden 2600 studenten uit de hele wereld de Verenigde Naties na. Mousaoui was samen met Iwein Borm, onlangs afgestudeerd bij Elektrotechniek, Wiskunde en Informatica, de enige in de Nederlandse delegatie met een technische studie. Het Nederlandse team, bestaand uit 32 studenten, werd beste internationale delegatie en beste grote delegatie. Mousaoui en Borm ontwikkelden ook een systeem om de besluitvorming in de simulaties te verbeteren. “Dat houdt voor iedereen zichtbaar bij wie wat zegt.” Het systeem werd gebruikt op Harvard. De studenten willen het in april ook gebruiken tijdens de door hen georganiseerde Verenigde Naties-simulatie in Nijmegen.
Zelfstudieplekken

Studenten kunnen de grote tentamenzaal aan de Drebbelweg sinds deze week gebruiken als zelfstudieplek. Buiten de tentamenperiodes kunnen ze er met hun laptops zitten. In totaal zijn er dik 150 individuele plekken en zes clusters van acht plaatsen voor groepjes. Daarmee komt de universiteit tegemoet aan klachten van studenten. In de monitor logistieke kwaliteit die onlangs verscheen, gaven studenten de zelfstudieplekken op de TU Delft gemiddeld een 5,3.
Wikiprof

Hij genoot respect binnen de kring van Wikipedia-fanaten. In ruzies over feiten gaf zijn stem de doorslag. Maar hij blijkt niet de theologieprofessor die hij beweerde te zijn. ‘Essjay’ is een 24-jarige jongen zonder diploma’s. Hij opereerde anoniem, zogenaamd om ‘cyberstalking’ te voorkomen. Met een boek als ‘Catholicism for Dummies’ op zijn schoot hakte hij allerlei knopen door, alsof hij er alles van wist. Ook nam hij zitting in de arbitragecommissie en mocht hij toezicht houden op de gebruikers van de website. Als iemand zich misdroeg, mocht Essjay het IP-adres opsnorren. Hij figureerde vorig jaar prominent in een groot artikel in The New Yorker. Nu is Essjay zelf een lemma geworden. The New Yorker plaatste een correctie op zijn website na een tip van een Wikipedia-criticaster. (HOP)

Ruis luisteren

Door tien uur lang met grondmicrofoons (geofoons) te luisteren naar de ruisende woestijnbodem van het Midden-Oosten hebben onderzoekers van de TU Delft en Shell net zulke zinnige informatie over de ondergrond verkregen als wanneer ze de bodem met trilplaten, explosieven of hoogfrequente microgolven in beroering hadden gebracht. De onderzoekers uit de groep van geofysicus prof.dr.ir. Kees Wapenaar schrijven dat in het vakblad Geophysical Research Letters. Enkele maanden geleden toonden Wapenaar en zijn collega’s dr.ir. Evert Slob en prof. Roel Snieder al theoretisch aan dat het mogelijk moet zijn om meer betekenisvolle informatie uit het ‘achtergrondgeruis’ van de bodem te halen dan momenteel gebeurt. Samen met promovendus ir. Deyan Draganov laten de onderzoekers nu zien dat het ‘ruis luisteren’ werkt. Aan de hand van kruispeilingen van meerdere bodemmicrofoons slaagden ze erin een aantal cruciale fysische eigenschappen van de ondergrond te achterhalen.
Harde knip

De Leidse universiteit is de enige waar de ‘harde knip’ al voluit is ingevoerd. Soepel loopt het niet. In het universiteitsblad Mare doen studenten hun beklag over het gat waarin ze vallen als ze nog niet aan hun masterstudie kunnen beginnen door losse eindjes aan hun bachelor. Met een beetje pech loop je door een gemist tentamen meer dan een jaar studievertraging op. De faculteiten Rechten en Letteren eisen onderzoek naar de effecten van de maatregel. Volgens Erwin Muller, onderwijsdirecteur bij Rechten, kost de harde knip de Universiteit Leiden veel studenten. Bij aansluitingsproblemen stappen ze over naar een andere universiteit. De TU Delft wil de omstreden cesuur tussen bachelor- en masterfase in 2010 invoeren. Totdat het zover is, wil men in Delft de organisatie van het onderwijs geschikt maken voor de nieuwe situatie. Zo zouden er voldoende tentamenmogelijkheden en overstapmomenten moeten worden geboden om onnodige studievertraging te voorkomen.
Glastuinbouw

De TU Delft gaat werken aan innovatie in de kassen. De universiteit heeft onlangs het kennisplatform glastuinbouw opgericht. Daarin werkt ze samen met het innovatienetwerk voor ondernemers Syntens, de belangenvereniging Federatie Agrotechniek en tuindersorganisatie LTO Groeiservice.

Het doel van het platform is de ontwikkeling van academische kennis beter af te stemmen op de kennisvraag. De glastuinbouw is al een innovatieve sector. Om innovatie nog meer te bevorderen, worden niet alleen onderzoekers en studenten, maar ook bedrijfjes van technostarters ingezet.
Wereldspel

Op veertien universiteiten spelen masterstudenten deze maand tegelijk hetzelfde spel. De spelers in onder andere China, Frankrijk en de Verenigde Staten moeten zo goed mogelijk in- en verkopen voor een computerbedrijf op de wereldwijde markt. Ir. Stijn-Pieter van Houten ontwikkelde de global supply chain game voor zijn promotieonderzoek bij Techniek, Bestuur en Management. “Het spel zelf is complex, maar de techniek ook”, zegt Van Houten. “De verbinding tussen de teams gaat via internet en dat geeft per definitie problemen.” Het spel moet blijven werken, ook als iemand zijn computer uitzet. “Dat gebeurde bij een eerdere test. De speler moet daarna wel verder kunnen.”

Van Houten testte het spel eerder met de teams in één ruimte en onlangs op vijf universiteiten in verschillende landen. “Dat ging eigenlijk prima.” Van Houten ondersteunt de test met twee computers op de universiteit van Maryland.
Bureaucratie

De VSSD gaat een prijs uitreiken voor de meest bureaucratische regel aan de TU. De studentenvakbond wil daarnaast een top vijf publiceren van de meest ‘bureaucratische, omslachtige en overbodige regels’ waar studenten tegenaan lopen. Studenten kunnen de vakbond mailen. Hun mails verschijnen daarna op de website van de VSSD.

www.vssd.nl
Supergeleidend

Ook zeer dunne velletjes grafiet kunnen zich gedragen als supergeleiders. Met wat handig natuurkundig knutselwerk kunnen ze zich zelfs gaan gedragen als transistor. Dat meldt een Delfts onderzoeksteam onder aanvoering van dr.ir. Hubert Heersche en dr.ir. Pablo Jarillo-Herrero in Nature. Het is voor het eerst dat onderzoekers het zogeheten Josephson-effect (opgelegde supergeleiding) waarnemen in grafeen, losse grafietlaagjes. Dat is bijzonder, want grafeen is een materiaal met relativistische eigenschappen: zo gedragen elektronen in grafeen zich alsof ze geen massa hebben. De Delftenaren wisten de supergeleiding op te wekken door paren supergeleidende elektrodes van titaan en aluminium zeer dicht bij elkaar op plakjes grafeen te plaatsen. “Opmerkelijk genoeg hebben we superstromen gemeten in alle zeventien plakjes die we hebben getest”, schrijven Heersche en collega’s in Nature. “Inclusief vier plakjes die onomstotelijk werden geidentificeerd als enkellaags grafeen.”
Academisch halfuurtje

Studenten politicologie van de Universiteit van Amsterdam (UvA) willen tien procent van hun collegegeld terug, omdat hun colleges met een kwartier zijn ingekort. Zij vrezen kwaliteitsverlies, maar het UvA-bestuur noemt dat onzin. Het besluit om de colleges in te korten is genomen vanwege ruimtegebrek. Er lopen in het gebouw Oudemanhuispoort zoveel studenten rond bij de wisseling van colleges, dat er gevaarlijke opstoppingen ontstaan. De beveiligingsdienst die de UvA vorig jaar inzette, zorgde juist voor extra onrust. In kwaliteitsverlies gelooft woordvoerder Jansen niet: “We bekrachtigen feitelijk alleen de informele traditie van het academisch kwartiertje.” Maar volgens bestuurslid Martijn Weeda van politicologie- studievereniging Machiavelli klopt die redenering niet. “De colleges beginnen nog steeds een kwartier later en eindigen op last van het bestuur nu ook nog eens een kwartier eerder. Er is nu dus sprake van een academisch halfuurtje.” (HOP)
Vrouwen hoogopgeleid

Vrouwen tussen de 25 en 34 hebben tegenwoordig vaker een hogeschool of universiteit doorlopen dan jonge mannen. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek. Van deze vrouwen is 36 procent hoogopgeleid, tegenover 32 procent van de mannen. Dat was vroeger wel anders. Van de vrouwen tussen de 56 en 64 jaar is maar 17 procent hoogopgeleid, tegenover 29 procent van de mannen. Al enkele jaren studeren meer vrouwen dan mannen aan universiteiten en hogescholen. Bovendien halen vrouwen vaker hun diploma. Dat doen ze bovendien sneller: gemiddeld zijn ze een jaar jonger dan mannen op het moment van afstuderen. Vorig studiejaar was 53 procent van de universitaire afgestudeerden vrouw en in het hbo zelfs 56 procent. (HOP)
Debat

TU-studenten Pieter Guldemond, David Riphagen, Gabrielle van Leeuwen en Ton Monasso debatteren vrijdag over de toekomst van Europa, in de Ridderzaal in Den Haag. De vier studenten vertegenwoordigen de TU Delft op een conferentie ter gelegenheid van de vijftigste verjaardag van de Europese Economische Gemeenschap, de voorloper van de EU. Studenten van twintig Nederlandse en Belgische universiteiten gaan in debat met Kamerleden over onderwerpen als economie en milieu in Europa en de grenzen van de Europese Unie.
Verenigde Naties

TBM-student Chokri Mousaoui werd vorige maand ‘Best Delegate‘ van Harvard National Model United Nations. In dit simulatiespel, georganiseerd door de Harvard Universiteit, speelden 2600 studenten uit de hele wereld de Verenigde Naties na. Mousaoui was samen met Iwein Borm, onlangs afgestudeerd bij Elektrotechniek, Wiskunde en Informatica, de enige in de Nederlandse delegatie met een technische studie. Het Nederlandse team, bestaand uit 32 studenten, werd beste internationale delegatie en beste grote delegatie. Mousaoui en Borm ontwikkelden ook een systeem om de besluitvorming in de simulaties te verbeteren. “Dat houdt voor iedereen zichtbaar bij wie wat zegt.” Het systeem werd gebruikt op Harvard. De studenten willen het in april ook gebruiken tijdens de door hen georganiseerde Verenigde Naties-simulatie in Nijmegen.
Zelfstudieplekken

Studenten kunnen de grote tentamenzaal aan de Drebbelweg sinds deze week gebruiken als zelfstudieplek. Buiten de tentamenperiodes kunnen ze er met hun laptops zitten. In totaal zijn er dik 150 individuele plekken en zes clusters van acht plaatsen voor groepjes. Daarmee komt de universiteit tegemoet aan klachten van studenten. In de monitor logistieke kwaliteit die onlangs verscheen, gaven studenten de zelfstudieplekken op de TU Delft gemiddeld een 5,3.
Wikiprof

Hij genoot respect binnen de kring van Wikipedia-fanaten. In ruzies over feiten gaf zijn stem de doorslag. Maar hij blijkt niet de theologieprofessor die hij beweerde te zijn. ‘Essjay’ is een 24-jarige jongen zonder diploma’s. Hij opereerde anoniem, zogenaamd om ‘cyberstalking’ te voorkomen. Met een boek als ‘Catholicism for Dummies’ op zijn schoot hakte hij allerlei knopen door, alsof hij er alles van wist. Ook nam hij zitting in de arbitragecommissie en mocht hij toezicht houden op de gebruikers van de website. Als iemand zich misdroeg, mocht Essjay het IP-adres opsnorren. Hij figureerde vorig jaar prominent in een groot artikel in The New Yorker. Nu is Essjay zelf een lemma geworden. The New Yorker plaatste een correctie op zijn website na een tip van een Wikipedia-criticaster. (HOP)

Editor Redactie

Do you have a question or comment about this article?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.