Education

‘Ethische hackers’ kraken ov-kaart studenten

Twee Groningse studenten hebben de studenten-ov-chipkaart gekraakt en kunnen zowel door de week als in het weekend gratis reizen. Ze zijn niet van plan om misbruik te maken van het lek dat ze hebben ontdekt.

Vandaag publiceert de Groningse universiteitskrant UK een interview met de twee studenten, die zich ethical hackers noemen. Ze hoeven niet anoniem te blijven, ze leggen graag uit hoe het werkt en geven hun software niet weg.

Makkelijk
Wel zijn ze verbaasd hoe makkelijk het ging. “De ov-chipkaart is een project geweest van drie miljard euro en wij, twee studenten, zijn er een maand mee bezig geweest om dit voor elkaar te krijgen. Hadden we er fulltime aan gewerkt, had het een week gekost.”

Oerdom
Tegen het ANP zegt een woordvoerder van de Nederlandse Spoorwegen dat het ‘oerdom’ is om de kaart te kraken. De studenten-ov-chipkaart is namelijk niet anoniem en de fraude valt te traceren. Studenten kunnen een strafblad krijgen als ze tegen de lamp lopen.

Onder vuur
De gewone ov-chipkaart ligt al langer onder vuur. Onlangs werd bekend dat gebruikers met de juiste apparatuur en software de anonieme kaart eenvoudig kunnen kraken om hun saldo te verhogen.

Dat zei hij deze week in de Daily Mail. De prijs is toegekend door het Clay Mathematics Institute, dat een miljoen dollar uitloofde voor de oplossing van zeven belangrijke wiskundige raadsels. Eerder weigerde Perelman de Fields Medal, een soort Nobelprijs in de wiskunde.

De Rus loste het honderd jaar oude vraagstuk in 2002 op en leeft sindsdien als een kluizenaar in Sint-Petersburg. Volgens een buurvrouw heeft hij alleen een tafel, een kruk en een bed en wemelt het er van de kakkerlakken.

Editor Redactie

Do you have a question or comment about this article?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.