Education

Een kijkje op de ‘trading floor’

Drie enthousiaste studentes van de minor finance organiseerden een studietrip naar vier grote ‘investment banks’ in Londen. Van 20 tot 22 februari keken Merel van Beek, Tyrtza Hogewoning en Annemarie Thijs met een groep van vijftien medestudenten welke carrièremogelijkheden de bankenwereld hen biedt.


Van Beek, Hogewoning en Thijs deden afgelopen semester de minor finance. Deze minor wordt sinds 2007 aangeboden door de faculteit EWI. Een half jaar lang kregen de studenten een mix van economische en wiskundige vakken, zoals programmeren, modelleren en ‘investment banking’.


Op eigen initiatief kwamen de drie studentes op het idee een studietrip naar Londen te organiseren om een kijkje te nemen in de bankenwereld. Via een docent kwamen ze in contact met vier Delftse vrouwen die bij grote banken in Londen werken. Wat begon als onschuldig idee, werd uitgevoerd tot driedaagse, intensieve studietrip naar vier grote banken in Londen: Barclays, Goldman Sachs, JP Morgan en Deutsche Bank.


Vooraf aan de reis vond een strenge selectieprocedure plaats. Geïnteresseerde medestudenten moesten hun CV, motivatiebrief en cijferlijst inleveren. Uit de 45 aanmeldingen maakten de banken een selectie van vijftien studenten. Daarbij letten ze op doorzettingsvermogen, werkervaring, motivatie en goede cijfers.


De drie dagen in Londen waren intensief, vertellen de studentes. De dagen begonnen vroeg met ‘business cases’ en ‘trading games’ over koersen en aandelen bij de verschillende banken. Ook kregen de studenten presentaties van bankiers over hun ervaringen binnen de bank en mochten ze een kijkje nemen op de ‘trading floors’ van elke bank. ’s Avonds werd de groep TU-ers door de bankiers wegwijs gemaakt in de nachtwereld van Londen.


Hogewoning, Van Beek en Thijs vinden het jammer dat de financiële wereld niet zo leeft op de TU Delft. “In Delft zijn ligt de focus veel meer op consultancy”, vertelt Hogewoning. “Maar wij als TU-ers kunnen ook elke tak van de economische wereld in dankzij onze analytische vaardigheden”. In Londen werd de studenten verteld dat bankiers weinig kennis uit hun economische studie gebruiken, maar juist veel gebruik maken van hun wiskunde en analytische skills. Grote banken willen daarom ook meer technici trekken naar de financiële wereld.


Over de bonussen in de bankenwereld werd niet veel gesproken, geven Hogewoning, Van Beek en Thijs toe. Hogewoning vertelt dat het anti-bankengevoel in Groot Brittannië nog veel sterker is dan in Nederland. “Sommige bankiers durven zelfs niet tegen kennissen te zeggen dat ze bij een grote bank werken”. Maar volgens Thijs leeft de bonussen controverse nu minder dan voor de crisis. Alle salarissen zijn flink gedaald.


Tijdens hun bezoek in Londen werden ook de verhalen van het keiharde werken in de bankensector bevestigd. De ‘investment’ bankiers maken honderd uur per week en bankiers in andere takken werken wel minimaal twaalf uur per dag. “Na het eten gingen sommige mensen weer terug naar hun werk” vertelt Van Beek. “En daar keek niemand van op”.


Na drie dagen meelopen in het bankenleven in Londen zijn de studentes getriggerd om later zelf die carrièretak op te gaan. “Het is leuk dat we een kijkje hebben kunnen nemen, maar we hebben nog een aantal jaren te gaan” aldus Thijs. De dames gaan er in ieder geval voor zorgen dat de studietrip naar Londen een jaarlijkse activiteit wordt van de minor finance.

Editor Redactie

Do you have a question or comment about this article?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.