TBM’er Jon Bijl (24) begint bescheiden. “Mijn afstuderen wat uitstellen en me verbreden op financieel gebied.” Daarom wilde hij naar Melbourne. Het werd veel meer. Australië bood niet te missen kansen.
De verbreding van zijn financiële kennis was de belangrijkste reden om als uitwisselingsstudent naar Melbourne te willen, benadrukt Bijl. Hij volgt de master Sepam (‘technische bestuurskunde in een Engels jasje’) en de TU biedt niet veel vakken op dat gebied. “Ik wilde zien of ik goed ben in finance en of ik het leuk zou vinden.” Hij ziet een baan in die sector wel zitten. “Maar dan moet uit je CV blijken dat je er belangstelling voor en kennis van hebt.”
Met de verbreding kwam het helemaal goed. Bijl volgde colleges aan de University of Melbourne. “Een algemene universiteit met alle richtingen. De grootste van Melbourne en de beste van Australië.” Het ging er heel anders toe dan in Delft. “Elke week een opdracht. Je werd, anders dan hier, meer gestimuleerd om regelmatig te studeren.” Bijl vond het niveau ‘niet heel hoog’. “Zonder financiële achtergrond startte ik meteen in de masterfase en ik heb alles gehaald. Drie zevens en een acht.”
In een adem voegt hij er aan toe: “Want ik ben ambitieus genoeg om het allemaal te willen halen.” Bijl deed veel meer dan alleen studeren. Hij was ambassadeur voor de TU om uitwisselingsstudenten te trekken van down under en leefde zich uit op sociaal vlak. “De grootste winst”, zegt hij, “is dat ik er in mijn eentje heen ging – uit mijn vaste context van vrienden, studentenhuis, voetbal – en een half jaar lang zo’n goede tijd heb gehad met anderen. De vakken komen voor mij op de tweede plek.”
De missie om meer Australiërs deze kant op te krijgen viel in het water. Hij zou onderzoeken waarom weinig Australiërs kiezen voor Delft en zijn bevindingen in een lezing presenteren op een conferentie bij een beurs. “Weinigen kennen Delft en sommigen denken dat Amsterdam een land is. En ze zijn bang voor de taalbarrière.” Voor de lezing was geen ruimte. “Jammer, want het was een uitdaging om die in het Engels te geven. Maar op de beurs heb ik mensen wel kunnen overtuigen dat Delft aantrekkelijk is. En mijn powerpoint-presentatie voor de lezing is op andere universiteiten ook te gebruiken om Delft en Nederland in de picture te brengen.”
Het aanscherpen van zijn Engels was, met het ondergaan van de gevarieerde natuur van Australië, een van Bijls doelen vooraf. “Ik heb Engels gehad op school, maar miste het sociale Engels.”
Hij maakte veel contact waarvan hij ‘heel veel energie’ kreeg. Bijl woonde vrijwel vanaf het begin off campus ‘in een mooi oud Australisch huis’ met vier meiden. “Leuke huisgenoten, daar staat of valt alles mee.”
Daarbuiten trok hij op met zeventig uitwisselingsstudenten. “Vrijwel elk weekeinde was ik op reis. Ik heb elf binnenlandse vluchten gemaakt.” Spontane trips. “Net als de anderen had ik vooraf geen plan.” Zo vierde hij met een groep van 48 exchangers uit Melbourne in Sydney iemands verjaardag en belandde hij in onder meer Brisbane, Tasmanië, Byron Bay, Perth en Canberra. Druk dus. “Maar nooit moe.”
‘Shifting the focus of mayor investments into alternative energy sources should not be postponed to times when the oil and gas reserves are depleted. The end of the stone age did not happen because of a shortage of stones, but because something more effective was found. ‘
PhD-thesis by Bobby Hak (Applied Geophysics and Petrophysics)
Comments are closed.