Education

​Dienstauto’s TU te koop

Het college van bestuur doet zijn twee dienstauto’s per 1 januari weg. In plaats daarvan komt er een proef met een combinatie van verschillende soorten vervoer.

Dit besluit van het college van bestuur is terug te voeren op een publicatie van RTL Nieuws in juni vorig jaar. Dat artikel ging over opvallende declaraties van universiteiten. Bij de TU ging het vooral om vliegreizen via businessclass, te dure hotelkamers en de dienstauto’s van het college van bestuur.

De Delftse universiteitsbestuurders zeiden toen in een reactie het gebruik van de dienstauto’s te heroverwegen. De universiteit beschikt al sinds midden jaren negentig over twee dienstauto’s die 180 duizend euro per jaar kosten. ‘Een relatief grote kostenpost’, erkende een woordvoerster destijds.

Volgens collegevoorzitter Tim van der Hagen zijn er goede en efficiënte alternatieven voor de dienstauto’s en is in kaart gebracht aan welk vervoer hij en zijn twee collega’s behoefte hebben. Daarom begint er per 1 januari een proef met gecombineerd vervoer van taxi, trein, OV-fiets en zogeheten ‘executive’ vervoer. Dit laatste vervoer is vergelijkbaar met een taxidienst waarvan de wagens geschikter zijn om in te werken. Bovendien zou dit type vervoer goedkoper zijn voor lange afstanden.

In de huidige regeling met dienstauto’s waren er relatief veel vaste lasten zoals autokosten, coördinatie-uren en wachturen voor chauffeurs. Door een afname van het aantal gereden kilometers werd de regeling ongunstiger. Vanaf volgend jaar zijn er geen vaste kosten meer: er is geen chauffeur in dienst en de auto’s gaan in de verkoop. De kosten worden volledig afhankelijk van de werkelijk gemaakte reizen.

Na een jaar bekijkt het college hoe de proef bevalt en wat de kosten zijn. Overigens konden ook anderen dan collegeleden gebruik maken van de dienstauto’s, zo meldt het college. Dat geldt met de nieuwe afspraken ook voor het executive vervoer.

Editor Redactie

Do you have a question or comment about this article?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.