Campus

Delftse klanken – Swingende luisterliedjes

Yamama ontstond vijf jaar geleden op het cultuurcentrum, waar Mérit Heinen zangles volgde. Enkele medecursisten, die ook nog een instrument machtig waren, fungeerden op de eindpresentatie als begeleidingsband.

Het clubje wilde verder als groep. Enig probleem: de beoogde leadzanger vertrok voor een half jaar naar Zuid-Afrika. “Toen heb ik mij opgedrongen als zangeres”, vertelt Heinen, die tevens de taak van schud-ei-hanteerster op zich nam.
Dansbare covers speelden ze. “Een beetje het feestgenre. In het begin heel leuk, maar na een tijd waren sommigen daarop uitgekeken. We stapten over op luisterliedjes, met af en toe een lekkere groove, en van elektrisch op akoestisch.” Voor dat laatste was nog een reden: “Onze oefenruimte aan de Rotterdamseweg was in de winter steenkoud. De jongens kregen koude vingers, konden niet meer gitaarspelen. Toen zijn we bij mij thuis gaan oefenen. Akoestisch, vanwege de buren, en dat beviel ons wel.”

In cafés kwam de band met zijn nieuwe singer/songwriter-achtig repertoire (inspiratiebronnen: John Mayer, Jason Mraz) beter tot zijn recht. Ze kregen complimenten over ‘kippenvelmomenten’ en haalden de finale van het Open Podium Vlaanderen. In Den Haag werd een repetitieruimte gevonden door de groep, naast Heinen bestaand uit Reinoud van der Zijde (gitaar), Lucas van de Akker (percussie), Pim van Gennip (bas) en Martijn Heijnen (gitaar). De laatste twee begonnen eigen songs te schrijven. Mérit Heinen: “Soms komt er een kant-en-klaar nummer, andere keren alleen een tekst waarmee we aan de slag gaan. We zoeken nog naar de ideale manier, het is een proces dat tijd nodig heeft.”

Het recente vertrek van Martijn Heijnen verstoorde dat proces, maar de ambities blijven: “Het mooiste zou zijn als we alleen met eigen nummers kunnen optreden en mensen daarnaar komen luisteren.”  

 www.yamama.nl

Gerard Vroomen (38) is op 3 november tijdens een bijeenkomst van Kivi Niria uitgeroepen tot ingenieur van het jaar. Vroomen studeerde werktuigbouwkunde aan de TU Eindhoven. Hij liet de twee ‘Delftse’ genomineerden,  Matthijs Kok en Terence Vehmeijer, achter zich. Vroomen is (mede)eigenaar en oprichter van Cervélo, producent van race- en triatlonfietsen. Hij onderscheidde zich volgens de jury door een combinatie van persoonlijkheid, ondernemerschap en innoverend vermogen.

Editor Redactie

Do you have a question or comment about this article?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.