Dat halve bekertje crème fraîche dat over was van vorige week, staat dat nog in je koelkast? Grote kans van wel, en de kans is nog groter dat je het niet meer zult gebruiken omdat je het niet vertrouwt. 42 Procent van het voedselafval is afkomstig uit huishoudens. Dat kan makkelijk minder, dankzij industrieel ontwerper Giulia Carletto.
- Onderzoek: ‘Sustainability and food waste reduction in the kitchen’
- Eindcijfer: 8
Een halve peen, een aangebroken bekertje room, een restje basilicum: niemand gebruikt zijn ingrediënten voor het koken volledig. Geeft niks, want die halve wortel is morgen heerlijk in de pastasaus, net als die room en basilicum trouwens. Alleen, dát vergeten de meeste mensen vervolgens. Er staat immers een etentje op de kalender, de volgende dag. Of andijvie met spekjes.
Gevolg: al die aangebroken producten belanden achter in de koelkast, en vervolgens in de vergetelheid – om dagen later met het predicaat ‘waarschijnlijk bedorven’ alsnog in de prullenbak te eindigen. Jammer, vindt Giulia Carletto (24). “Niet alleen van het voedsel, maar vooral voor het milieu. Het gaat niet alleen om die weggegooide wortel; er heeft ook een tractor over het land gereden om hem te oogsten, een vrachtwagen heeft hem naar de supermarkt gebracht en er is plastic gebruikt om hem te verpakken.”
Teveel ingrediënten
Na een studie naar waar voedselafval nou precies vandaan komt, ontdekte ze dat de groep aangebroken ingrediënten de grootste is. “Een ander deel is afkomstig van consumenten die porties verkeerd schatten, en dus teveel ingrediënten overhouden, of teveel opscheppen en de resten alsnog in de prullenbak kieperen.” Daarnaast zijn veel mensen niet op de hoogte van hoe je groente en fruit nu eigenlijk moet bewaren, waardoor ze sneller bederven, weet de ontwerper.
Met haar voorliefde voor keukenspullen en duurzaamheid, lag een afstudeerproject dat dit probleem aanpakt voor de hand. Ze doorliep het volledig bij een ontwerpbureau in Berlijn, wat resulteerde in de Fribo (afkorting voor Fridge Box): een opbergbox voor de koelkast. Daarin communiceert een – op MIT ontwikkelde – sensor met een app op je telefoon. Carletto: “De sensor ruikt de gassen die vrijkomen bij het bedervingsproces van onverpakt voedsel in de box. Die koppelt hij aan de voedselgroep die dat bepaalde gas produceert. Vervolgens stuurt hij een melding naar je telefoon, dat een groente uit die voedselgroep begint te bederven, en in welke mate. Ook geeft hij een lijst van groenten waarom het zou kunnen gaan. Je weet dus precies wanneer je wortel nog eetbaar is.”
App met emoties
Om het advies van Fribo kracht bij te zetten, heeft Carletto hem emoties gegeven in de app. Mochten alle producten in de box tijdens het dagelijkse berichtje nog in topconditie zijn, dan kijkt hij blij. Hoe groter het bederf, hoe verdrietiger hij wordt. De ontwerper hoopt consumenten er op die manier bewust van te maken hoeveel voedsel ze eigenlijk weggooien. Het Berlijnse ontwerpbureau ziet er wel brood in, dus werkt ze er voorlopig verder aan Fribo. De box met sensor, de telefoonapp en de draadloze stekker voor het stop- contact, zouden naar schatting – áls hij op de markt komt – als pakket voor ongeveer 150 euro te koop moeten zijn.
Comments are closed.