Scholieren of studenten die illegaal in Nederland verblijven mogen stage lopen. Dat heeft de rechter bevestigd in de zaak van een mbo’er tegen de Staat. Vorige maand won de Radboud Universiteit Nijmegen een vergelijkbare rechtszaak.
Illegale vreemdelingen mogen in Nederland onderwijs volgen, maar hebben volgens demissionair minister Kamp van Sociale Zaken geen recht op een stage. Hij ziet zo’n stage niet als onderwijs, maar als arbeid waar een vergunning voor nodig is.
Daarom mocht de illegale mbo’er Kelvin geen stage lopen. De Surinamer spande een rechtszaak aan, omdat het verbod op een stage zijn recht op onderwijs zou inperken. Hij heeft zijn zaak gewonnen, meldt de NOS.
Want een stage maakt deel uit van het onderwijs, aldus de rechtbank. En de overheid mag het recht op onderwijs alleen aantasten als zij een rechtvaardig doel nastreeft dat slechts op die manier kan worden bereikt. Maar daar is in dit geval geen sprake van.
Begin april won de Radboud Universiteit Nijmegen een vergelijkbare zaak bij de Raad van State. Zij liet een illegaal in Nederland verblijvende Iraanse studente tandheelkunde coschappen lopen en kreeg daarvoor in 2008 een boete van 9.500 euro. Die hoeft de universiteit nu niet te betalen.
Minister Kamp kwam vorige maand hard in botsing met de gemeente Amsterdam, die illegale stagiairs gewoon stage wil laten lopen. De gerechtelijke uitspraak bevestigt haar gelijk.
Ik ben niet dom. Althans, dat zou je zeggen. Ik studeer namelijk aan de TU Delft, zelfs al een tijdje en redelijk succesvol. Maar toch zijn er dingen die mijn pet te boven gaan.
Het is een prachtige woensdagmiddag. Buiten schijnt de zon. En waar zit ik? Binnen, achter mijn laptop. Mijn missie: drie A4tjes printen. Drie A4tjes klinkt onschuldig, maar dat is het zeker niet. Ik neem namelijk een cruciale beslissing: deze keer print ik vanaf mijn laptop. Dit kon ik vroeger ook, ik had toen zelfs drie prachtprinters tot mijn beschikking. Maar op een boze dag veranderde ik mijn NetID en hiermee verdween mijn printmacht ook. Gelukkig heb ik de TU Delft printhandleiding, hiermee moet ik het klusje snel kunnen klaren…
Wie leest de eerste paar regels van een handleiding? Ik vroeger niet, maar na urenlang geklooi in Firefox heb ik mijn les geleerd. Ik lees: ‘Belangrijk, gebruik bij deze handleiding alléén Internet Explorer’. Voor types als ik mag deze informatie rood en vetgedrukt worden. Vandaag een beter begin, ik open Explorer en ga naar webprint. Het is tijd voor de grote gok, waar zit ik? Mijn gebouw heet blijkbaar ‘Gebouw 22, Lorentzweg 1, technische natuurkunde’. Dit is natuurlijk geen logische manier om een gebouw aan te geven. Ik log in en klik op ‘wachtwoord onthouden’, een essentiële stap volgens de handleiding, en maak verbinding met de uitverkoren printer: A201. Jammer genoeg blijkt mijn wachtwoord niet te onthouden, ik typ het vervolgens tien keer in (mijn goed beveiligde twintig tekens lange wachtwoord met hoofdletters, tekens én cijfers). De vicieuze cirkel begint, ‘connect, typ wachtwoord tien keer, installatie mislukt – connect, typ wachtwoord tien keer, installatie mislukt – connect, …’
Lieve mensen die snappen hoe je een printer installeert. Doe de wereld een plezier, stap af op diep zuchtende en hulpeloos uitziende personen achter laptops en doe je geweldige ding. Voor mij is het nu te laat, ik loop naar een TU-computer en print mijn drie A4tjes. De zon schijnt al lang niet meer.
Comments are closed.