Education

College van bestuur op het matje

De studentenraad wil uitleg van rector Karel Luyben over zijn aandelen bij Bird Engineering. Daarnaast wil de ondernemingsraad het college ‘indringend’ spreken over beheersing van vastgoedprojecten.

Rond kwart over elf telde de sr al meer dan duizend studenten die op de actie waren afgekomen. Uiteindelijk kwamen 1800 Delftse studenten naar Den Haag om te protesteren. 

Met hun aanwezigheid in Den Haag willen de studenten ‘de politiek, de media en vooral Nederland laten weten dat de regering op het punt staat het onderwijs te kortwieken’, schrijven de Studentenraad en studentenvakbond VSSD in een persbericht.

De zak
Volgens de studenten zijn ze door de maatregelen ‘de zak’. Ze gaan dan ook in blauwe vuilniszakken protesteren. Om 12 uur vanmiddag verzamelden ze zich op het Plein in Den Haag. Dat was twee uur voordat het wetgevingsoverleg van het ministerie van onderwijs, cultuur en wetenschap zou beginnen.

Schade
De SR en de VSSD verwachtten honderden studenten. In hun persbericht herhalen beide studentenorganisaties de zorgen die ze vorige week al verwoordden in hun Manifest tegen de regeringsplannen. Door de voorgenomen bezuinigingen zal het hoger onderwijs ‘onherstelbare kwaliteitsschade’ oplopen. Ook zullen studenten zich naast hun studie niet meer kunnen verbreden of verdiepen, terwijl werkgevers van afgestudeerden verwachten dat ze meer in hun bagage hebben dan alleen hun technische opleiding.

Dreun
Verder krijgt de bèta- en technieksector volgens hen een dreun door de maatregelen. Veel studenten zullen zich wel twee keer bedenken voor ze techniek gaan studeren, omdat die studies zwaar zijn en een tweejarige master kennen. Ze moeten dan twee keer zo veel lenen als niet-techniekstudenten.

Onmisbaar
Het zou het beginnen aan een bèta- of techniekstudie ontmoedigen. Dat zou slecht zijn voor het land, vinden de studenten: “Bèta’s zijn onmisbaar om verder te komen als kenniseconomie.” Ook stellen ze: “We krijgen dus minder ingenieurs van mindere kwaliteit. Op deze manier hebben we straks ingenieurs uit China – een land dat wel investeert in techniek – nodig om onze dijken te bouwen.”

SP-initiatief
De demonstratie kwam er op initiatief van SP-kamerlid Jasper van Dijk. Hij riep studenten via Facebook op om vandaag naar het Plein voor de Tweede Kamer te komen om te protesteren tegen de kabinetsplannen. Hij beloofde hun oliebollen. “Het blijft een Facebook-actie, dus geen officiële demonstratie. Het is dus nog maar de vraag hoeveel mensen er werkelijk komen, maar de eerste signalen zijn gunstig”, zei Van Dijk tegen Nu.nl.

Rond 12.00 uur hadden 1900 studenten hun deelname toegezegd. Naast TU-studenten beloofden onder andere de ASVA-studentenunie en de LSVb aanwezig te zijn in Den Haag. VVD-kamerlid Anne-Wil Lucas twitterde rond twaalf uur “Kijk uit op een enorme menigte protesterende studenten op het Plein. We hebben wat uit te leggen! Studeren niet alleen recht: ook voorrecht!” Een paar minuten later besloot ze naar buiten te gaan.

Groningen
In Groningen begon om twaalf uur een protest op de Grote Markt. Comité Gronings Ontzet dat de demonstratie organiseert, verwacht ongeveer 2000 studenten. Rector magnificus Frans Zwarts van de Rijksuniversiteit Groningen en zijn opvolger Elmer Sterken zouden aanwezig zijn om de studenten een hart onder de riem te steken. De Groningse demonstratie wordt ook ondersteund door de Hanzehogeschool. Volgens Nu.nl zullen prominenten van beide onderwijsinstellingen een verklaring tegen de kabinetsplannen ondertekenen.

Aanleiding is een publicatie in NRC Handelsblad van zaterdag 22 oktober. Daarin stond onder meer dat Luyben sinds 2009 aandeelhouder is bij Bird Engineering, een bedrijf dat zaken doet met de faculteit Technische Natuurwetenschappen.

Volgens Luyben – zo schrijft de krant – heeft hij zijn aandelen echter eind 2009 vóór zijn rectoraat onderhands verkocht, maar moet ‘de feitelijke transactie nog plaatsvinden’. “De sr ziet Karel als integer persoon, maar wil weten hoe zijn aandeelhouderschap bij Bird Engineering is afgerond”, zegt Hester van der Waa,

voorzitter van de studentenraad (sr).



Ook Delta heeft hierover vragen gesteld. Luyben heeft aangegeven daar schriftelijk op te zullen reageren. Delta is nog in afwachting van een reactie van collegelid Paul Rullmann op het bericht dat de TU sinds 2002 een appartement in Delft voor hem betaalt.



NRC schreef verder onder meer dat accountant KPMG vorig jaar twee vastgoedprojecten onderzocht en dat het rapport daarover meldt dat ‘bij de vastgoeddienst kans is op fraude en corruptie’. De ondernemingsraad (or) heeft volgens voorzitter Dineke Heersma meerdere malen om dat rapport gevraagd, maar dit niet gekregen.

De or wil daarover met het college spreken en onder meer vragen wat

science park Technopolis kost. Dat zou een van de belangrijkste science parks in Europa worden, schreef NRC, ‘er vestigde zich één extern bedrijf’.



De lokale vakbonden bij de TU Delft hebben het college van bestuur (cvb) een brief gestuurd waarin zij opheldering vragen over het ‘buitensporig hoge’ salaris van 3mE-decaan Marco Waas, waarover NRC onder meer berichtte. De TU gaf als verweer dat Waas’ salaris 186.302 euro is.

De vastgestelde schaal voor decaan 1 is volgens de bonden echter schaal 18. Op jaarbasis komt dat inclusief vakantiegeld en eindejaarsuitkering neer op iets meer dan 120 duizend euro. De bonden schrijven dat Waas’ salaris ‘dus 55 procent meer is dan de schaal/periodiek toelaat.’



Tot slot heeft staatssecretaris Zijlstra het cvb om opheldering gevraagd over beschuldigingen dat haar vastgoedbeheer en aanbestedingsbeleid niet deugen en dat de regels voor bijklussende hoogleraren en bestuursleden onduidelijk zijn. Het gesprek daarover zou woensdag 2 november plaatsvinden. 

Editor Redactie

Do you have a question or comment about this article?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.