Steeds meer studenten die door bestuurswerk of overmacht achterop raken met studeren, maken gebruik van de ‘regeling afstudeersteun studenten’, kortweg RAS. Die regeling heeft daardoor in 2012 enkele tonnen te veel gekost.
Deels is de kostenstijging te verklaren doordat meer studenten in bestuurtjes en commissies zaten, hoewel het maximumaantal maanden dat de TU daarvoor had gereserveerd niet is overschreden. Eerdere jaren was daar nog ruimte en die wordt nu kleiner.
De belangrijkste reden voor de toegekomen kosten is de pilot met buitenlandse studenten, onder wie ook degene die niet uit Europese landen komen. Die laatste groep betaalt een hoger collegegeldtarief en moet binnen twee jaar klaar zijn met de masteropleiding. Wanneer zij door overmacht – bijvoorbeeld het overlijden van een ouder – een paar maanden achterop raken, kunnen zij net als Nederlandse studenten gebruik maken van de RAS.
Voor de regeling afstudeersteun was in 2012 twee miljoen euro begroot, maar dat was dus ‘enkele tonnen’ te weinig. De precieze kostenoverschrijding is nog niet vastgesteld, vertelt Nellie van de Griend, hoofd van de afdeling studenten- en docentenvoorzieningen. Dat heeft onder te maken met boekhouding: maanden die in 2012 zijn uitgekeerd, maar bij boekjaar 2011 hoorden. Onderzocht wordt hoe groot de overschrijding in 2012 precies was.
De afdeling van Van de Griend werkt aan een advies voor het college van bestuur. Van de Griend: “Het college vindt de RAS belangrijk en dat de uitgaven enigszins groeien, is logisch. Er zijn nu eenmaal meer studenten. De vraag is alleen of we meer geld moeten vrijmaken voor deze voorziening, of dat we strengere regels moeten hanteren.” Van de Griend verwacht dat het onderwerp in april of mei verder wordt besproken, op het moment van de jaarlijkse herziening van de RAS. Dan mag ook de studentenraad er zijn zegje over doen.

Comments are closed.