Onderwijs

Zernikes gouden medaille blijkt teruggevonden

De Nobelprijsmedaille van natuurkundige Frits Zernike is vermist geweest. De Rijksuniversiteit Groningen moest het jarenlang doen met een replica, maar nu blijkt dat de familie de verloren gewaande medaille allang had teruggevonden in een tas.

In 1988 werd het complete archief van de Groningse hoogleraar ter ere van zijn honderdste geboortedag overgeheveld naar de universiteit. Daarbij raakte de massief gouden Nobelprijsmedaille zoek, melden NOS en universiteitsblad UK.

De zaak werd verder stilgehouden, alleen de Nobelstichting werd ingelicht. Die maakte een vergulde, bronzen replica. Dat komt zelden voor.

Jaren later maakte de dochter van Zernike zich klaar om een avondje uit te gaan. Ze pakte een tas en vond de medaille terug in de voering. Die had ze goed verstopt toen ze vanuit Engeland de oversteek maakte naar Nederland om haar vaders nalatenschap aan de universiteit te overhandigen.

Het Universiteitsmuseum was niet op de hoogte van de vondst. “Er is destijds aangifte gedaan bij de marechaussee over het verdwijnen van die medaille en daarmee was voor ons het verhaal afgelopen.” Het museum wil de familie vragen de penning alsnog te schenken.

Frits Zernike (1888–1966) ontving de Nobelprijs voor de natuurkunde in 1953, voor de uitvinding van een nieuwe soort microscoop waarmee lichaamscellen kunt bestuderen: de fasecontrastmicrosoop.

Redacteur Redactie

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.