Campus

Winterse dranken

De dagen worden korter en kouder. De temperaturen knallen naar beneden. Ik weet nog goed een paar jaar geleden, dat ik in de ochtend, haren nog nat van de douche, op de fiets sprong richting de TU.

Eenmaal daar aangekomen dacht ik: ‘goh, wat voelt mijn haar raar’. Wat bleek: mijn haar was in de fietstocht van vijf minuten bevroren. Dit soort koud weer smeekt om lekkere warme dranken om bij thuis te komen.
Hierbij makkelijke tips voor twee klassiekers. Want, waarom zou je het kopen, als je het zelf lekkerder en goedkoper kan maken?


Glühwein voor 5 personen

Fles rode wijn, kruidnagel,kaneel, suiker, sinaasappel (heel), laurier, steranijs



Een grove misvatting over glühwein is dat het elk bocht kan omzetten in lekkere wijn. Dit is een illusie. Als je met slechte kwaliteit begint, dan eindig je daar ook mee. Wat ook belangrijk is, is dat je de wijn niet aan de kook brengt, aangezien dan de alcohol verdampt. En dat wil je natuurlijk niet hebben. De rest is simpel. Steek een stuk of tien kruidnagels in de sinaasappel. Doe de sinaasappel en alle kruiden in een grote kookpan en breng het geheel op temperatuur. Naar smaak suiker toevoegen. Het lekkerste is om de dag van tevoren alles al bij elkaar te doen en de pan een nacht in de ijskast te zetten, om zo de smaken goed te laten ontwikkelen.



Chocolademelk

Melk (halfvol of vol), chocolade (puur of melk, géén wit!), room, zout



Chocolademelk maken is simpel. Breek of snij de chocolade in fijne stukjes en doe in een beker. Verhit in een aparte pan melk met een beetje room en giet, als het mengsel bijna kookt, dit bij de chocolade. Verhouding is ongeveer 1:5, dus 20 gr chocolade op 100 ml melkmengsel. Vergeet het belangrijke snufje zout niet om de echte chocoladesmaak los te krijgen. Serveertip: een grote dot slagroom, klein scheutje rum, een warme trui en een goede film!


Met geslepen messen,



De Kokende Student

Redacteur Redactie

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.