Lexy Ratering Arntz
Met het plan om een grote flamingo in het grotendeels uitgedroogde Urmia meer in Iran te zetten won de groep van studente Lexy Ratering Arntz de Wetskills Water Challenge. Ze ontving de prijs op zondag 24 oktober in Teheran uit handen van minister Melanie Schultz van Hagen (infrastructuur en milieu) die daar een handelsmissie leidde. Studenten uit Nederland en Iran hadden in gemengde teams twee weken lang aan gewerkt aan originele oplossingen voor water-gerelateerde problemen. Het lot van Lake Urmia stemt menig Iraniër triest. De ouderen kennen het nog als vakantiebestemming met de exotische flamingo’s als decor. Door de intensieve landbouw is het meer voor 90 procent opgedroogd met een zoutvlakte als resultaat. Een enorm kunstwerk als flamingo die kan opbloeien of inzakken moet boeren uit de omgeving bewust maken van de instroom van water in het meer.
Prof.dr. Ekkes Brück
Hij staat bekend als de uitvinder van de magnetische koelkast. Prof.dr. Ekkes Brück (Technische Natuurwetenschappen) doet baanbrekend, fundamenteel onderzoek naar magnetocalorische materialen, materialen die opwarmen in een magneetveld en weer snel afkoelen als het magnetisch veld wordt opgeheven. Voor dit werk ontvangt hij van stichting FOM, Fundamenteel Onderzoek der Materie, de FOM Valorisatie Prijs 2016. De natuurkundige krijgt 250 duizend euro. In 2015 is onder zijn leiding een mangaan-ijzer-fosfor-silicum legering – ook wel bekend als Quice (quiet ice) – ontwikkeld, die het principe van magnetisch koelen een spectaculaire boost heeft gegeven, aldus een persbericht van FOM. De uitvinding opent een wereld van innovatieve schone en energiezuinige koelconcepten, zoals magnetische koeling in airco’s en koelkasten.
dr. Ni Kang
Haar presentatie voor de promotiecommissie verliep vlekkeloos. Maar dr. Ni Kang, die vorige week promoveerde bij Elektrotechniek, Wiskunde en Informatica, had dan ook een streepje voor. Tijdens haar onderzoek ontwikkelde ze een virtuele wereld met een virtueel publiek waarmee sprekers voordrachten kunnen oefenen. ‘Public speaking in virtual reality’ heet haar proefschrift. Om een realistisch publiek te ontwikkelen, observeerde Kang publiek dat verschillende presentaties te zien kreeg: een kritische, neutrale, langdradige en positieve presentatie. Ze bestudeerde video-opnames en legde iedere twee seconden de lichaamshouding van elke lid van het publiek vast; de positie van het hoofd, de armen, en benen en de kijkrichting. In het programma dat ze maakte, kun je met een druk de uitdrukking van de toehoorders aanpassen. Je kunt mensen bijvoorbeeld verveeld gedrag laten vertonen met bijbehorende bewegingen.
Comments are closed.