Webdesigner – De Melkkoe

Bastijn Vissers (23, technische informatica) werkte ruim acht jaar bij Albert Heijn. Zijn huidige bijbaan sluit beter aan bij de studie.

“Voor een studiereis naar de Verenigde Staten zochten we sponsoren. Zo ben ik in contact gekomen met Werk en Stage, een jong bedrijf uit Rotterdam. Ze hadden nog geen website en vroegen of we er een konden maken. Van april tot juni dit jaar heb ik met een studiegenoot zo’n honderd uur in de site gestopt. Van hem heb ik ook een stoomcursus website bouwen gekregen. Aan het einde van die periode was de eerste versie af, zeg maar de basis van de basis.”
“Na de studiereis in september heb ik ze weer gebeld. Of ze nog werk hadden. Ja, dus. Momenteel ben ik bezig om de site gereed te maken, zodat hij online kan. Er staan geen vaste uren in mijn contract, maar ik maak er tussen de tien en vijftien per week. Het wisselt wel: de ene keer blijf je doorgaan, om een probleem op te lossen. De andere dag ga je koffie halen en kom je niet meer terug. Tot kerst kan ik de uren gewoon overdag maken. Als ik begin met afstuderen zal dat in de avond en het weekend zijn.”
“Het ontwerp aan de voorkant is een andere tak van sport. Daar kunnen ze beter een IO’er met wat meer creativiteit op zetten. Mijn taak is vooral om wat áchter de site zit in orde te maken. Daarbij overleg ik met mijn werkgever die dingen aangeeft als: ‘Het zou mooi zijn als dit kon’, of: ‘We vinden dit wat minder’. Ik zet het resultaat bij hen op de server en zij geven vervolgens feedback.”
“Je begint met het basisblok waar alles op rust. Op deze site moet je kunnen inloggen en bijvoorbeeld een vacature kunnen plaatsen. Het is veel programmeren. Tijdens mijn studie heb ik daar al aardig wat over geleerd. En als je al een paar talen kent, is een nieuwe taal makkelijk te leren. Je kunt trouwens lelijk en snel programmeren, maar dan weet je dat de boel een keer in elkaar klapt. Ik doe het liever netjes, dat kost wel iets meer tijd. Maar de basis is dan in ieder geval goed.”

Bijbaan: Webdesigner
Verdiensten: €10,- per uur
Opvallend: Laat het ontwerp aan de voorkant van de site graag over aan een IO’er

Dat het inderdaad om de zweetvoetenman gaat, blijkt uit navraag van Erasmus Magazine, het blad van de Erasmus Universiteit (EUR). Hij werd in 2003 wereldberoemd, nadat hem de toegang tot de bibliotheek van de TU Delft was ontzegd. Studenten werden massaal onpasselijk als de Rotterdammer in de bieb zijn schoenen uittrok. Zelfs een verdieping hoger was hij te ruiken.

De zweetvoetenman studeerde van 1995 tot 1998 aan de EUR. Hij zou eind jaren negentig Rotterdamse studentes hebben lastig gevallen. Omdat de man op dat moment geen student was aan de EUR, kon de universiteit hem de toegang tot de campus niet ontzeggen. Via een toegangsverbod van de civiele rechter werd de man uiteindelijk toch geweerd.

Vorig jaar gaf de zweetvoetenman te kennen dat hij voor zijn opleiding aan de Open Universiteit een keuzevak filosofie wilde volgen in Rotterdam. De universiteit weigerde, en de zaak kwam bij het College van Beroep terecht.

“Het college van bestuur wil een herhaling van de gebeurtenissen tot elke prijs vermijden”, schreef de EUR in haar verweer. De man zou niet bewezen hebben dat hij zijn gedrag heeft aangepast. Inschrijving van de man als student zou grote, bezwarende gevolgen kunnen hebben voor de instelling.

De feiten zijn niet actueel, wierp het College van Beroep tegen. Bovendien heeft de Erasmus Universiteit de man nooit gevraagd te bewijzen dat zijn gedrag is veranderd. Dat het gaat om bijzondere omstandigheden waarin inschrijving grote, negatieve gevolgen heeft voor universiteit, kan de EUR niet hardmaken.

De uitspraak werpt nieuw licht op de weigering van ongewenste studenten. De Universiteit Leiden won vorig jaar nog op vergelijkbare gronden een zaak tegen de militante pedofiel Norbert de Jonge. Na de Radboud Universiteit Nijmegen had ook Leiden De Jonge toelating geweigerd tot de opleiding orthopedagogiek. Een terecht besluit, oordeelde het College van Beroep. De consequenties voor de universiteit gaven de doorslag: als de Universiteit Leiden De Jonge had moeten toelaten, dan had de instelling daar grote schade van ondervonden.

Hetzelfde geldt dus niet voor de EUR. De universiteit beraadt zich nog op verdere stappen.

Redacteur Redactie

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.