Onderwijs

‘We houden elkaar scherp’

Studenten mogen dit jaar op 23 en 24 mei stemmen voor een nieuwe studentenraad. Oras streeft naar behoud van de huidige zeven zetels, Lijst Bèta wil van drie naar vijf. Lijsttrekkers Anna van der Togt (Oras) en Lisanne van Wijngaarden (Lijst Bèta) lopen zich alvast warm voor de campagne.


Wat is voor het onderwijs aan de TU nu het belangrijkst?

LvW: “Vakevaluaties. Daar wordt nog steeds geen optimaal gebruik van gemaakt en dat moet beter, in samenwerking met de facultaire studentenraden. Veel studenten vullen hun vakevaluatie in, maar er wordt niets mee gedaan. Terwijl daar juist goed naar gekeken moet worden. Docenten moeten de mogelijkheid krijgen cursussen te volgen om beter te kunnen doceren.”

AvdT: “Door alle maatregelen die eraan komen, komt er veel druk op studenten en op de TU. Wij zijn bang dat daardoor de onderwijskwaliteit afneemt. We willen niet dat de TU zegt: ‘we maken er wel iets minder van’, want dan hebben we straks niks meer aan ons papiertje. We zullen dat nauwlettend in de gaten houden. We moeten andere manieren verzinnen om studenten in maximaal vier jaar hun bachelor te laten halen, zoals ervoor zorgen dat vakken niet tegelijk pieken, maar dat ze rekening met elkaar houden.”


Oras en Lijst Bèta hebben allebei hun eigen programmapunten voor de verkiezingen. Zoekend naar verschillen, kun je punten aangeven bij elkaar die je zelf niks vindt? Of zijn jullie het overal over eens, maar liggen de accenten vooral anders?

AvdT: “Ik denk het laatste. Oras kijkt met een brede bril vanuit onze pijlers onderwijs, faciliteiten en ontplooiing naar problemen die studenten aangaan. Om een goede ingenieur te worden moet je goed onderwijs, goede faciliteiten en uitgebreide mogelijkheden tot ontplooiing hebben.”

LvW: “Wij richten ons echt op onderwijs. Dat willen we uitdagender en studeerbaarder maken, waardoor studenten gemakkelijker door hun studie heen gaan. Ontplooiing komt dan vanzelf, want daar is tijd voor. Verenigingen kunnen zichzelf wel handelen.”


Uit jullie campagneverhalen komt een beeld naar voren van de student als perfect wezen, die altijd zijn best doet. Alleen de TU moet het beter doen. Ligt het niet grotendeels aan de studenten zelf dat ze te lang over hun studie doen?

AvdT: “Het is voor veel studenten gewoon lastig om in hun eerste jaar al die nieuwe dingen als vereniging, sport en studie te combineren. Daarom is flexibiliteit belangrijk, dat er bijvoorbeeld voor alle colleges Collegerama is en dat je een planning hebt waarin je kunt zien wat je wanneer moet doen.”

LvW: “En het is bewezen dat dwang niet goed is voor je motivatie. Wat wel helpt is vrijheid om te kiezen en om je studie in te delen.”

Maar wat moeten studenten zelf veranderen?

AvdT: “Studenten moeten de juiste keuze maken en er dan voor gaan. Daarom moet het eerste jaar een oriënterend jaar zijn, zodat je weet: is dit mijn studie of niet?”

LvW: “Studenten moeten meer zicht krijgen op wat het doel is van de vakken die ze volgen, waardoor zij een beeld krijgen van waarvoor zij die vakken doen. En de studenten moeten aangeven wat ze willen en waar hun interesses liggen, zodat het onderwijs gerichter kan worden.”


Hoe gaan jullie het komende jaar met elkaar om?

AvdT: “We kunnen voor de studenten veel meer betekenen als we onze punten samen bij het college van bestuur aandragen.”

LvW: “Samen staan we sterker. Met een gespleten studentenraad komen we nergens.”


Waarom dan toch twee partijen?

LvW: “Controle. We kunnen elkaar aan de tand voelen. Doordat we ieder net een andere visie hebben, kijken we scherp naar elkaar. We kijken met twee visies naar onderwerpen en daardoor komt het beste product naar voren.

AvdT: “We houden elkaar scherp en kunnen zo beter nadenken over wat het beste is voor de student. Samenwerken is heel belangrijk.”


Welk prototype student vertegenwoordigen jullie?

AdvT: “De student die naast zijn studie actief is, die gebruik wil maken van alle faciliteiten die de TU heeft en die de mogelijkheid wil hebben om zich te ontplooien, binnen en buiten de studie.”

LvW: “Wij zijn er voor alle studenten. Wij willen hen gemotiveerd krijgen met uitdagend en kwalitatief goed onderwijs.”

De oogst van afgelopen jaar


Wat hebben de studentenraadsfracties Oras en Lijst Bèta het afgelopen jaar bereikt? En wat lukte er niet?

Op initiatief van Oras is de bibliotheek tijdens tentamenweken langer open en is er in de kantine een steviger maaltijd te koop voor minder geld, de ‘tentamenhap’. De sponsorcontracten voor studentensportverenigingen zijn verbeterd.

Ook zorgde Oras ervoor dat studentensportverenigingen tot september 2013 gebruik kunnen maken van de kelder aan de Rotterdamseweg 145. Daarna kunnen zij hun spullen waarschijnlijk opslaan in het verbouwde sport- en cultuurcentrum. Oras denkt mee aan plannen voor die verbouwing.

Verder doet Oras mee aan een onderzoek naar de relatie tussen studenten en de stad Delft, werkt Oras aan uitwisseling van guest lectures en aan een collegerama app. Wat Oras nog niet heeft bereikt, is dat studenten halverwege een collegeperiode een enquête kunnen invullen over docenten, die daarover vervolgens in dialoog zouden moeten gaan.

Lijst Bèta heeft samen met de Rijksuniversiteit Groningen een onderzoek opgezet om te kijken naar de effecten van onder meer het bindend studieadvies (bsa) op prestatie en motivatie van studenten. Met YesDelft en het Delft Centre for Entrepreneurship wordt gewerkt aan een plan voor groei.

Tevens organiseerde Lijst Bèta een training waarin bestuurders van studieverenigingen leren om vakevaluaties van studenten helder en bruikbaar over te brengen aan docenten. Verder kwam zij met ideeën die de TU nog uitwerkt. Het betreft onder meer digitale studieplanners, online oefenopgaven en een handleiding voor mentoren.

Wat de fractie niet lukte, is invoering van een tentamen dat in een kluis klaarligt voor studenten die door persoonlijke omstandigheden het eerste tentamen misten.

Beide partijen hebben samen de foutieve voorlichting over het bsa aangekaart, meegedacht over samenwerking met Leiden en Rotterdam, plannen voor verhoging van het studiesucces becommentarieerd en op aandringen van Lijst Bèta een visie op de Delftse ingenieur voor het instellingsplan geschreven.

‘Je moet geen Oras-light worden’


Na het eerste jaar Lijst Bèta in de studentenraad zegt fractievoorzitter Jeroen Röhner met ‘veel plezier’ terug te kijken en met het gevoel iets bereikt te hebben. Vooraf dacht hij zaken gemakkelijk te kunnen regelen, maar inmiddels weet Röhner dat de TU ‘een complexe organisatie’ is. “Decanen, directeuren onderwijs, studieadviseurs: iedereen mag zijn zegje doen. Je moet natuurlijk zorgvuldig zijn, maar soms denk je: ‘er ligt gewoon een goed voorstel’.”

Röhner was positief verrast door beleidsmedewerkers die soms enthousiaster waren dan de fractie zelf. “De universiteitsbibliotheek bijvoorbeeld is zeer gericht op het verbeteren van dienstverlening aan studenten.”

In het begin stapte de partij met elk idee naar een beleidsmedewerker, nu bespreekt Lijst Bèta dit eerst met een grotere groep, zoals facultaire studentenraden en studie- en studentenverenigingen. “Daarmee kun je efficiënter dingen bereiken”, zegt Röhner.

Waar studentenraadsfractie AAG na collegejaar 2009-2010 stopte, omdat zij vond dat het met twee zetels in de studentenraad (sr) onmogelijk was studentenbelangen goed te behartigen, was het adagium van Lijst Bèta dat zij niet alles moest proberen aan te pakken. “We richten ons op één hoofdzaak: onderwijs. Een studentensportoverleg kunnen studentensportverenigingen zelf wel.”

Met drie man was het te doen. “Je moet geen Oras-light worden en alles willen doen. Je moet doen wat je belangrijk vindt en dat goed doen.” De inhoud ging boven alles. Met enige spijt constateert Röhner dat promotie en naamsbekendheid daardoor zijn blijven liggen.

De samenwerking met Oras ging ‘inhoudelijk vaak heel goed’. “Wij hebben soms andere ideeën en moesten wel eens goed discussiëren om tot een sr-standpunt te komen. Soms is het lastig zaken en personen te scheiden, maar aan het eind moet je koffie met elkaar kunnen drinken.” (CvU)

Redacteur Redactie

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.