Als het aan de VVD ligt, hoeven studenten geen collegegeld te betalen tijdens een bestuursjaar. Ze moeten zich tijdelijk kunnen uitschrijven, ook als ze een bestuursbeurs van hun universiteit of hogeschool krijgen.
VVD-kamerlid Anne-Wil Lucas wil afwachten wat staatssecretaris (en partijgenoot) Halbe Zijlstra ervan vindt, maar in principe steunt zij het voorstel van de studentenorganisaties voor collegegeldvrij besturen.
“Studentbestuurders volgen vaak helemaal geen onderwijs”, zegt Lucas. “Maar ze betalen wel collegegeld en het rijk draagt gemiddeld nog 4300 euro daaraan bij. Dat klinkt niet logisch.”
Als studenten van hun onderwijsinstelling een bestuursbeurs krijgen, moeten ze ingeschreven staan. Daar wil Lucas graag een einde aan maken. “Als het duidelijk is dat iemand aan de instelling is verbonden en alleen tijdelijk stopt, kun je die best een bestuursbeurs geven.”
Als het plan erdoor komt, zou het bestuursjaar ook niet meer meetellen als studievertraging en hoeven bestuurlijk actieve studenten minder bang te zijn voor Zijlstra’s maatregelen tegen de langstudeerders.
“We moeten geen uitzondering maken op de langstudeerregeling, maar op deze manier doen we dat ook niet”, aldus Lucas. “De wet blijft namelijk hetzelfde.”
Toch houdt Lucas een slag om de arm. Het mag de overheid geen geld kosten, vindt ze. Volgens studentenorganisaties ISO en LKvV hoeft ze daar niet bang voor te zijn. Zij stellen dat de overheid er geen euro extra aan kwijt zou zijn.
De organisaties hebben verheugd gereageerd op Lucas’ steun. “Het is fijn dat delen van onze boodschap in ieder geval aankomen”, zegt Guy Hendricks van het ISO.
Het Centraal Bureau voor de Statistiek becijfert dat verreweg meeste jongeren tussen 2006 en 2008 naar Amsterdam, Groningen en Utrecht verhuisden: jaarlijks tussen de zes- à zevenduizend per stad.
In de vier grote steden is hun aandeel het grootst in Utrecht (30 procent van de nieuw gevestigden). Amsterdam (23 procent), Rotterdam (19 procent) en vooral Den Haag (14 procent) blijven daar bij achter.
Van de overige steden met een universiteit of hogeschool spant Groningen de kroon. Daar is bijna de helft van de nieuwkomers tussen de 18 en 21 jaar oud. Maastricht (37 procent), Nijmegen (36 procent) en Wageningen (33 procent) volgen op gepaste afstand.
In Delft gaat het om zo’n 31 procent. Ook in de hbo-steden Leeuwarden, Zwolle en Breda is het aandeel jonge verhuisden relatief hoog.
Ruim de helft (51 procent) van alle jonge verhuisden legde een afstand van meer dan 35 kilometer af. Van de studenten die in Maastricht of Wageningen terecht kwamen, gold dit voor bijna driekwart.

Comments are closed.