Uit de Kunst

Los Angeles Een jungle van regieloze verstedelijking, Los Angeles. Het is een schrikbeeld voor moderne stedenbouwkundigen: dit gebeurt er als iedereen een ruim huis wil en een grote eigen tuin.

Eigenlijk is de LA School synoniem voor één bekend architectenbureau: Morphosis. Het werd opgericht in 1971 door Michael Rotondi, maar wordt sinds 1992 gerund door Thom Mayne. Het Nederlands Architectuurinstituut (NAi) in Rotterdam eert vanaf 12 september de nieuwe garde van Morphosis. Meer dan zestig maquettes en een veelvoud hiervan aan tekeningen en computerpresentaties is vanaf zaterdag te bewonderen in de Grote Zaal van de Rotterdamse architectuurtempel.

De vrije jongens van Morphosis vormen in eigen land al jarenlang het neusje van de zalm. Sinds eind jaren tachtig wonnen zij tien maal achtereen de Progressive Architecture Award. Dat komt, zeggen zij zelf, omdat ze hun vak als pure kunst opvatten. ,,Het gaat in de architectuur niet louter om het vinden van antwoorden op wanhopige sociale problemen”, zei Gehry al lang geleden, in een tijd dat zoiets absoluut not done was.

De tentoonstelling in de Grote Zaal is voornamelijk gewijd aan Mayne. Over Gehry wordt een week later een tentoonstelling geopend in de Balkonzaal.

Binnenwaterslootconcert

’s Zomers barst het van de muziek in de Delftse Binnenstad. Ook komend weekend is het weer goed raak. Westerpop vindt plaats, vrijdag en zaterdag in het Westerkwartier (zie Delta 24). En vrijdagavond is er ook nog eens het laatste van de zes Binnenwaterslootconcerten. Op de dekschuit tussen de waterlelies speelt tussen 19.30 uur tot 21.00 uur de Belgische groep De Piotto’s. Zij bijten de spits af van het Django Reinhardtjazzfestival. Neem wel je eigen flesje wijn en klapstoeltje mee, want van jazz geniet men zittend.

Jaren ’50

Nederland is veranderd de laatste decennia. Niet alleen de buitenwereld – de auto’s, computers en hogesnelheidstreinen – maar vooral ook onze binnenwereld heeft een metamorfose ondergaan. In de jaren vijftig was God misschien al aangeschoten, maar zijn moraal zweefde in elk geval nog over de Hollandse wateren. En zeker over het Brabants platteland. Een beeld van die verandering biedt het Nederlands Foto Instituut binnenkort.

Fotograaf Hannes Wallrafen ging op de koffie bij de vroegere harde dorpskern van het Brabantse dorp Geldrop en snuffelde inoude fotoboeken. Oma die sokken stopt, een boerenerf waar een geslacht varken hangt te versterven, het jaarlijks hoogtepunt: de kermis. Wallrafen maakte zijn eigen selectie uit de amateur zwart-witjes, blies sommige foto’s op, verknipte er enkele tot een collage en creëerde een mooie tentoonstelling, die vanaf 12 september t/m 7 november te zien is in het pand in de Rotterdamse Witte de Withstraat.

Een jungle van regieloze verstedelijking, Los Angeles. Het is een schrikbeeld voor moderne stedenbouwkundigen: dit gebeurt er als iedereen een ruim huis wil en een grote eigen tuin. Toch blijkt er in LA ook plaats voor ‘grote’ architectuur. Er is in de metropool zelfs een beroemde school ontstaan. De grondlegger van de LA School was Frank Gehry in de jaren zeventig.

Binnenwaterslootconcert

Jaren ’50

Redacteur Redactie

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.