Wetenschap

Tussenstand: Oliespeurtocht

Naam: MSc. Ali Tehrani (35)Nationaliteit: IraansPromotor: Dr.ir. Evert Slob (Civiele Techniek en Geowetenschappen)Onderwerp: Zoeken naar gas met elektromagnetische stralingTussenstand: Nog een jaar te gaan“Het zoeken naar olie en gas met elektromagnetische straling is hot.

Al mijn vrienden en collega’s zeiden dat tegen me toen ik ze vroeg wat ze vonden van het elektromagnetische onderzoek aan de TU. Voor mijn promotieonderzoek werkte ik bij het oliebedrijf Schlumberger in Iran. Wat me daar tegenviel was dat we werkten met modellen zonder dat we de wetenschappelijke basis erachter goed kenden. Ik wilde me verder bijscholen en ben toen op aanraden van vrienden naar Delft gekomen.
Bij deze nieuwe zoektechniek naar olie waar ik me op richt, wordt elektromagnetische straling vanaf schepen de zee ingestuurd. De bodem geleidt de straling niet overal even goed. Olie en gas bieden meer weerstand. Daardoor kun je aan de hand van de elektromagnetische reflectie van de bodem achterhalen of er koolwaterstoffen zitten.
Of ik zelf ook de zee op ga? Nee, ik krijg de data aangereikt. Voor mijn promotieonderzoek ontwikkel ik algoritmes waarmee energiebedrijven die data kunnen interpreteren.
De techniek is goed te combineren met seismisch onderzoek. Met seismiek kun je bodemstructuren preciezer in kaart brengen. Maar het is wel veel duurder. Daarom is het handig om eerst met elektromagnetische straling vast te stellen of in een relatief groot gebied olie zit. Als dat zo is kan seismiek de grondlagen vervolgens nauwkeuriger in beeld brengen.
Onlangs kwam ik erachter dat ik een bug had in mijn formule. Ik was toen in Noorwegen bij energiebedrijf Statoil-Hydro om onderzoeksgegevens uit te wisselen met andere wetenschappers en verschillende wiskundige methodes met elkaar te vergelijken. Toen bleek overigens ook dat ik de snelste manier had gevonden om de data te analyseren. En dat is van heel groot belang. Binnenkort publiceer ik hierover.
Bij mijn onderzoeksgroep werken mensen van over de hele wereld: Italianen, Russen, Bulgaren, Chinezen. Ik vind het erg interessant om met zo’n multicultureel team te werken.
Na mijn promotie wil ik weer bij een oliebedrijf werken. Deze keer om seismisch en elektromagnetisch onderzoek te combineren. Waar maakt me niet zoveel uit. Als de baan maar interessant is en goed betaalt. Mijn carrièreperspectieven zijn goed. Doordat de Noordpool smelt komen er meer olievelden vrij. De vraag naar onderzoekers stijgt en het salaris ook. Maar goed, het is natuurlijk wel een triest verhaal dat het ijs smelt.
Mijn keuze voor een land hangt ook af van de universiteiten die daar zijn. Mijn verloofde wil over een paar jaar namelijk promoveren. Ze studeert nu bij Luchtvaart- en Ruimtevaartechniek. Ik heb haar in Delft ontmoet. De TU heeft mijn leven veranderd.” (TvD)

Redacteur Redactie

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.