Onderwijs

Studeren in de middeleeuwen, dat was pas duur

Veel studenten klagen over hoge collegegelden en het leenstelsel, maar in de middeleeuwen was studeren al helemaal onbetaalbaar. Dat blijkt uit een Chinees onderzoek naar de financiën van studenten.

Of je uit Wassenaar komt of de Haagse Schilderswijk: hoger onderwijs moet voor iedereen toegankelijk zijn. Dat is in Nederland tegenwoordig de mantra. Maar in de late Middeleeuwen was het zo goed als onmogelijk om te gaan studeren als je uit een doorsnee gezin kwam.

Dat stelt geschiedenishoogleraar Xu Shanwei van de universiteit van Shanghai in het artikel ‘Study of the tuition and living expenses of medieval European university’ in vakblad Chinese Studies in History. Xu analyseerde hoeveel studenten uit Engeland, Frankrijk en Italië kwijt waren aan hun levensonderhoud, meldt de hoger onderwijswebsite Times Higher Education.

Zestig florijnen

De meeste arbeiders waren al zo’n groot deel van hun salaris kwijt aan huisvesting en brood op de plank, dat het betalen van collegegeld voor hun kinderen er niet meer inzat. Een kleermaker uit het 15e-eeuwse Florence bijvoorbeeld verdiende zo’n zestig florijnen per jaar, evenveel als de totale studiekosten aan de universiteit van Bologna, de oudste van Europa.

Studeren was in Frankrijk of Engeland weliswaar vier keer goedkoper dan in Bologna, maar daar werd gemiddeld ook veel minder verdiend: jaarlijks ongeveer tien florijnen. Daardoor was ook daar een studie zelden weggelegd voor mensen van eenvoudige komaf.

Toch was het niet alleen kommer en kwel. Sommige universiteiten hanteerden lagere tarieven voor minder bedeelde studenten, terwijl rijke politici en geestelijken via donaties ook een steentje bijdroegen.

Maar een gift van dezelfde orde als de recent afgeschafte basisbeurs? Zeker niet. In de Middeleeuwen was ongelijkheid aan de orde van de dag, concludeert Xu: “De meerderheid van de universitaire studenten bestond destijds uit telgen van een rijke minderheid.”

Redacteur Redactie

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.