Studentenbonden tegen speculatie met studielening

Het bedrijf College Cash denkt een gat in de markt gevonden te hebben door studieleningen op de beurs te beleggen.Studenten mogen zes jaar lang studiegeld lenen, maar de meesten doen dat niet.

Het plannetje van College Cash wordt niet door iedereen gewaardeerd. De Kamerfracties van de PvdA en de SP hebben al bezorgde vragen gesteld aan minister Hermans. Ook die is niet enthousiast. ,,Hier is studiefinanciering niet voor bedoeld”, zegt zijn woordvoerster. ,,Maar we kunnen studenten niet voorschrijven hoe ze hun geld besteden.”

De studentenbonden zien vooral risico’s. ,,Het hele stelsel van studiefinanciering komt in gevaar”, zegt ISO-voorzitter Kristian Valk. ,,Als studenten er massaal op ingaan, zal de politiek er geen geld meer voor over hebben.” Ook de LSVb is tegen.

Hans Leene van College Cash is niet onder de indruk van alle kritiek. ,,Studiegeld is ook niet bedoeld voor vertier in de kroeg. Maar daar hoor je niemand over.” Zijn plan kost de overheid trouwens niets.

Zo’n zevenhonderd belangstellenden hebben zich al gemeld bij College Cash. Die zijn geworven tijdens de introductieweken in Tilburg en Utrecht. Andere studentensteden komen later aan de beurt. (HOP/HOb)

Studenten mogen zes jaar lang studiegeld lenen, maar de meesten doen dat niet. Ze steken zich liever niet in de schulden. Niet slim, vindt College Cash. Want studiegeld lenen van de overheid is goedkoop: de rente erover bedraagt slechts 4,89 procent. Juist studenten die géén geld nodig hebben, zouden daarom moeten lenen. Wie dat geld via College Cash belegt, wordt een rendement van zeven tot negen procent beloofd.

Redacteur Redactie

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.