Campus

Studenten horen te weinig over TU-politiek

De nieuwe verkiezingsposters prijken weer langs de toegangswegen van de TU. Eerstejaarscolleges worden binnenkort onderbroken door sprekers en studenten kunnen weer de nodige hoeveelheid pamfletten tegemoet zien.

De verkiezingen voor studenten zijn dit jaar op 3 juni; de student-vertegenwoordigers worden dan voor het eerst niet in de u-raad, maar in de nieuwe studentenraad gekozen. Een kennismaking met de lijsttrekkers van de twee studentenfracties.

FRANK HEERE, AAG:

‘Niet slijmen met het college’

De verkiezingsposter van Aag moet ons doen geloven dat deze fractie ‘actief en anders’ is. De 21-jarige student technische natuurkunde en lijsttrekker van Aag, Frank Heere, trekt op de eerste verkiezingsdag in ieder geval goed van leer: ,,Wij werken meer vanuit een visie, en zijn minder ad hoc bezig dan Oras”.

Het is verkiezingstijd bij Aag. Dozen met flyers staan gereed om bij studentenflats en op het station verspreid te worden. Acties en taken hangen op vellen papier aan de muur. Lijsttrekker Frank Heere vertoont geen spoor van verkiezingshectiek. Hij ontkent geitenwollen sokken of sandalen te dragen, maar zegt wel te geloven in universitaire democratie en inspraak voor studenten. Is hem wel eens een gebrek aan realiteitszin verweten? ,,Nee.”

Hoe denk je straks – als een ‘door de MUB monddood gemaakte student’ – nog een universiteit te kunnen beïnvloeden?

,,We worden zeker niet monddood gemaakt door de MUB. Aag kan blijven zeggen wat ze wil. Sterker nog: ik denk dat we ons steeds meer kunnen veroorloven. Er wordt ons met de MUB een aantal verantwoordelijkheden ontnomen, wat ons het recht geeft om nog harder te schreeuwen. Goed, we verliezen directe invloed, maar ook op indirecte manier kunnen we onze stem laten horen. Het college van bestuur heeft rekening met ons te houden, want bij grote onenigheden is er straks altijd nog de geschillencommissie.”

Moet je het college met fluwelen handschoenen aanpakken, of juist met een tang?

,,Kijk, we gaan niet slijmen met het college. Zo is Aag niet. Ik denk dat het gewoon aan het onderwerp ligt hoe je met het college van bestuur omgaat, maar meelopertjes zullen we nooit worden. Vermoedelijk zullen we meestal de tang gebruiken.”

Studenten zijn niet geïnteresseerd in universitaire politiek. Waarom zouden ze dit jaar überhaupt nog gaan stemmen?

,,De Delftse student is wel geïnteresseerd in politiek, maarhij kan moeilijk op de hoogte komen van wat zich op bestuurlijk niveau afspeelt. Studenten horen vaak alleen dat ‘de TU heeft besloten dat…’. Het is voor hen niet duidelijk welke rol de studentenfracties in dat geheel spelen. Ze horen er gewoon te weinig van. Maar de belangstelling is er wel; de opkomst bij verkiezingen zit tegen de veertig procent aan.”

Dat is toch weinig?

,,In vergelijking met de landelijke verkiezingen wel. Maar die vergelijking mag je niet maken. Op landelijk niveau kun je gewoon niet om de verkiezingen heen. In Delft kunnen we het niet grootser aanpakken dan we nu al doen. Daar hebben we gewoon het budget niet voor.”

Hoe kan de student nu een keuze maken uit twee partijen die eigenlijk hetzelfde willen?

,,We willen misschien vaak wel hetzelfde, maar er zijn ook verschillen tussen Aag en Oras. Wij werken veel meer vanuit een visie dan Oras. Zij reageren meer op kwesties die zich op dat moment voordoen. Aag heeft een langetermijnvisie die zegt dat de TU naast een hoogwaardig technisch niveau ook een brede algemene vorming moet bieden aan studenten. Aag is daar voortdurend mee bezig in de vorm van werkgroepen. Dat verstevigt het contact met de achterban. Een dergelijk verschijnsel is bij Oras niet bekend; zij werken ad hoc.”

Welk wapenfeit van jou kunnen we in de toekomst terugvinden in de annalen van de TU?

,,Moeilijk, moeilijk. Geef me bedenktijd… Wel, nu het er op lijkt dat deze nieuwe bestuursorganisatie enige tijd stand zal houden, moeten er na de verkiezingen eerst rechten bevochten worden. Ik zou graag zien dat die invloed van de studentenraad dit jaar minstens zo groot wordt als in de voorgaande jaren in de u-raad. Dat wil ik graag op mijn naam schrijven. Desondanks blijf ik er naar streven om op den duur toch weer een soort universiteitsraad terug te krijgen.”

Wat wordt de uitslag van de verkiezingen?

,,De verdeling van de ‘zetels’ is nu drie voor Aag en vijf voor Oras. In de nieuwe studentenraad krijgen de studenten in totaal tien zetels; zes voor Aag en vier voor Oras.”

MIEKE DE SCHEPPER, ORAS:

‘Wij zijn de proefkonijnen’

De studentenfractie Oras is traditioneel de grootste van de twee. Ze doet het nu nog kalm aan. ,,Als je de campagne te lang uitrekt verliest ze haar kracht. Wij barsten een week van te voren los”, zegt de nieuwe lijsttrekker, derdejaars IO’er Mieke de Schepper.

In het fractiehok van Oras is het rustig. De verkiezingscampagne is nog niet begonnen en de huidige fractie zit nog ergens ver weg, op de hei. Hoog aan de wand prijken drie portretten van collegeleden. Vanuit hun Oras-lijsten kijken ze minzaam neer op de dingen die hier gebeuren. Zij zien hoe de aankomende lijsttrekker van Oras, Mieke DeSchepper, haar ideeën en verwachtingen voor het komende jaar uiteenzet. Ze horen dat Den Haag Vandaag niet haar favoriete tv-programma is, dat ze hockey speelt en zich zichzelf verbaal wel goed vindt.

Waarom moeten de studenten straks op jou stemmen?

,,Je kiest eerst voor Oras, en dan pas voor mij. Als ik iets toegezegd heb, dan zet ik mij voor de volle honderd procent in en steek er veel tijd in. Dit werk interesseert mij, en ik wil graag resultaat zien.”

Wie niet? Nogmaals, waarom ben jij de nummer één van de Oras-lijst?

,,Ik neem dingen nooit klakkeloos aan, ben kritisch en kom beloftes na. Bovendien weet ik hoe je bepaalde dingen aan moet pakken, hoe je moet samenwerken met mensen. Daar heb ik inmiddels enige ervaring mee. En ik ben wel gemakkelijk in de omgang.”

Is het Oras-beleid om zoveel mogelijk vrouwen naar voren te schuiven?

,,Nee, het gaat niet om man of vrouw. Dat staat er helemaal los van. Het gaat bij Oras om inzet en motivatie. Of je geschikt bent. Ik geef toe dat een verhouding van drie op zes geen reële afspiegeling is van de studentenpopulatie in Delft, maar dat is toch ook niet per se nodig?”

Hoe komt het dat studenten niet geïnteresseerd zijn in politiek?

,,Ik denk dat studenten niet vaak genoeg geconfronteerd worden met de universitaire politiek om het interessant te vinden. Maar toch hebben ze wel een mening, met name over wat er op hun faculteit gebeurt. Als ze willen, kunnen studenten wel aan informatie komen, maar het probleem is dat ze niet weten waar ze er mee naartoe moeten. Daar moet aan gewerkt worden, want waar het de afgelopen jaren nog wel eens aan geschort heeft is juist dat contact van de partijen met hun achterban. Ook bij Oras. Daarom zijn verkiezingen ook zo goed. Dan ga je als studentenfractie weer het contact zoeken met je studenten.”

Aag vindt dat jullie geen langetermijnvisie hebben en ad hoc te werk gaan.

,,Wij werken niet ad hoc. We signaleren problemen op het moment dat ze aan de orde zijn, maar we hebben wel degelijk een aantal speerpunten. Ik noem bijvoorbeeld probleemgestuurd onderwijs, docentenbeoordelingen en het studentenuitzendbureau. Oras werkt liever stap voor stap aan verbeteringen dan ineens een grote sprong te nemen. Wij werken naar een doel toe, niet vanuit een doel. Daarin verschillen we van Aag. En dus roepen we ook niet bij voorbaat ‘dit is fout’. Onze visie is dat de TU meer moet bieden dan technisch onderwijs alleen; daar hebben wij al jaren het accent op liggen.”

Welk wapenfeit moet op jouw naam geschreven worden?

,,Ik zou graag zien dat het probleemgestuurd onderwijs goed doorgevoerd wordt aan de TU. En daarnaast wil ik een goede invulling van de nieuwe studentenraad. Daarmee moeten wijstraks de basis leggen voor het verdere verloop van de studenteninspraak. Wat dat betreft zijn wij nu de proefkonijnen.”

Aag schijnt dit jaar zes zetels te krijgen en jullie vier.

,,Dat zou wel een hele rare uitslag zijn. Nee, keer het maar om; zes voor ons en vier voor hun.”

De nieuwe verkiezingsposters prijken weer langs de toegangswegen van de TU. Eerstejaarscolleges worden binnenkort onderbroken door sprekers en studenten kunnen weer de nodige hoeveelheid pamfletten tegemoet zien. De verkiezingen voor studenten zijn dit jaar op 3 juni; de student-vertegenwoordigers worden dan voor het eerst niet in de u-raad, maar in de nieuwe studentenraad gekozen. Een kennismaking met de lijsttrekkers van de twee studentenfracties.

FRANK HEERE, AAG:

‘Niet slijmen met het college’

De verkiezingsposter van Aag moet ons doen geloven dat deze fractie ‘actief en anders’ is. De 21-jarige student technische natuurkunde en lijsttrekker van Aag, Frank Heere, trekt op de eerste verkiezingsdag in ieder geval goed van leer: ,,Wij werken meer vanuit een visie, en zijn minder ad hoc bezig dan Oras”.

Het is verkiezingstijd bij Aag. Dozen met flyers staan gereed om bij studentenflats en op het station verspreid te worden. Acties en taken hangen op vellen papier aan de muur. Lijsttrekker Frank Heere vertoont geen spoor van verkiezingshectiek. Hij ontkent geitenwollen sokken of sandalen te dragen, maar zegt wel te geloven in universitaire democratie en inspraak voor studenten. Is hem wel eens een gebrek aan realiteitszin verweten? ,,Nee.”

Hoe denk je straks – als een ‘door de MUB monddood gemaakte student’ – nog een universiteit te kunnen beïnvloeden?

,,We worden zeker niet monddood gemaakt door de MUB. Aag kan blijven zeggen wat ze wil. Sterker nog: ik denk dat we ons steeds meer kunnen veroorloven. Er wordt ons met de MUB een aantal verantwoordelijkheden ontnomen, wat ons het recht geeft om nog harder te schreeuwen. Goed, we verliezen directe invloed, maar ook op indirecte manier kunnen we onze stem laten horen. Het college van bestuur heeft rekening met ons te houden, want bij grote onenigheden is er straks altijd nog de geschillencommissie.”

Moet je het college met fluwelen handschoenen aanpakken, of juist met een tang?

,,Kijk, we gaan niet slijmen met het college. Zo is Aag niet. Ik denk dat het gewoon aan het onderwerp ligt hoe je met het college van bestuur omgaat, maar meelopertjes zullen we nooit worden. Vermoedelijk zullen we meestal de tang gebruiken.”

Studenten zijn niet geïnteresseerd in universitaire politiek. Waarom zouden ze dit jaar überhaupt nog gaan stemmen?

,,De Delftse student is wel geïnteresseerd in politiek, maarhij kan moeilijk op de hoogte komen van wat zich op bestuurlijk niveau afspeelt. Studenten horen vaak alleen dat ‘de TU heeft besloten dat…’. Het is voor hen niet duidelijk welke rol de studentenfracties in dat geheel spelen. Ze horen er gewoon te weinig van. Maar de belangstelling is er wel; de opkomst bij verkiezingen zit tegen de veertig procent aan.”

Dat is toch weinig?

,,In vergelijking met de landelijke verkiezingen wel. Maar die vergelijking mag je niet maken. Op landelijk niveau kun je gewoon niet om de verkiezingen heen. In Delft kunnen we het niet grootser aanpakken dan we nu al doen. Daar hebben we gewoon het budget niet voor.”

Hoe kan de student nu een keuze maken uit twee partijen die eigenlijk hetzelfde willen?

,,We willen misschien vaak wel hetzelfde, maar er zijn ook verschillen tussen Aag en Oras. Wij werken veel meer vanuit een visie dan Oras. Zij reageren meer op kwesties die zich op dat moment voordoen. Aag heeft een langetermijnvisie die zegt dat de TU naast een hoogwaardig technisch niveau ook een brede algemene vorming moet bieden aan studenten. Aag is daar voortdurend mee bezig in de vorm van werkgroepen. Dat verstevigt het contact met de achterban. Een dergelijk verschijnsel is bij Oras niet bekend; zij werken ad hoc.”

Welk wapenfeit van jou kunnen we in de toekomst terugvinden in de annalen van de TU?

,,Moeilijk, moeilijk. Geef me bedenktijd… Wel, nu het er op lijkt dat deze nieuwe bestuursorganisatie enige tijd stand zal houden, moeten er na de verkiezingen eerst rechten bevochten worden. Ik zou graag zien dat die invloed van de studentenraad dit jaar minstens zo groot wordt als in de voorgaande jaren in de u-raad. Dat wil ik graag op mijn naam schrijven. Desondanks blijf ik er naar streven om op den duur toch weer een soort universiteitsraad terug te krijgen.”

Wat wordt de uitslag van de verkiezingen?

,,De verdeling van de ‘zetels’ is nu drie voor Aag en vijf voor Oras. In de nieuwe studentenraad krijgen de studenten in totaal tien zetels; zes voor Aag en vier voor Oras.”

MIEKE DE SCHEPPER, ORAS:

‘Wij zijn de proefkonijnen’

De studentenfractie Oras is traditioneel de grootste van de twee. Ze doet het nu nog kalm aan. ,,Als je de campagne te lang uitrekt verliest ze haar kracht. Wij barsten een week van te voren los”, zegt de nieuwe lijsttrekker, derdejaars IO’er Mieke de Schepper.

In het fractiehok van Oras is het rustig. De verkiezingscampagne is nog niet begonnen en de huidige fractie zit nog ergens ver weg, op de hei. Hoog aan de wand prijken drie portretten van collegeleden. Vanuit hun Oras-lijsten kijken ze minzaam neer op de dingen die hier gebeuren. Zij zien hoe de aankomende lijsttrekker van Oras, Mieke DeSchepper, haar ideeën en verwachtingen voor het komende jaar uiteenzet. Ze horen dat Den Haag Vandaag niet haar favoriete tv-programma is, dat ze hockey speelt en zich zichzelf verbaal wel goed vindt.

Waarom moeten de studenten straks op jou stemmen?

,,Je kiest eerst voor Oras, en dan pas voor mij. Als ik iets toegezegd heb, dan zet ik mij voor de volle honderd procent in en steek er veel tijd in. Dit werk interesseert mij, en ik wil graag resultaat zien.”

Wie niet? Nogmaals, waarom ben jij de nummer één van de Oras-lijst?

,,Ik neem dingen nooit klakkeloos aan, ben kritisch en kom beloftes na. Bovendien weet ik hoe je bepaalde dingen aan moet pakken, hoe je moet samenwerken met mensen. Daar heb ik inmiddels enige ervaring mee. En ik ben wel gemakkelijk in de omgang.”

Is het Oras-beleid om zoveel mogelijk vrouwen naar voren te schuiven?

,,Nee, het gaat niet om man of vrouw. Dat staat er helemaal los van. Het gaat bij Oras om inzet en motivatie. Of je geschikt bent. Ik geef toe dat een verhouding van drie op zes geen reële afspiegeling is van de studentenpopulatie in Delft, maar dat is toch ook niet per se nodig?”

Hoe komt het dat studenten niet geïnteresseerd zijn in politiek?

,,Ik denk dat studenten niet vaak genoeg geconfronteerd worden met de universitaire politiek om het interessant te vinden. Maar toch hebben ze wel een mening, met name over wat er op hun faculteit gebeurt. Als ze willen, kunnen studenten wel aan informatie komen, maar het probleem is dat ze niet weten waar ze er mee naartoe moeten. Daar moet aan gewerkt worden, want waar het de afgelopen jaren nog wel eens aan geschort heeft is juist dat contact van de partijen met hun achterban. Ook bij Oras. Daarom zijn verkiezingen ook zo goed. Dan ga je als studentenfractie weer het contact zoeken met je studenten.”

Aag vindt dat jullie geen langetermijnvisie hebben en ad hoc te werk gaan.

,,Wij werken niet ad hoc. We signaleren problemen op het moment dat ze aan de orde zijn, maar we hebben wel degelijk een aantal speerpunten. Ik noem bijvoorbeeld probleemgestuurd onderwijs, docentenbeoordelingen en het studentenuitzendbureau. Oras werkt liever stap voor stap aan verbeteringen dan ineens een grote sprong te nemen. Wij werken naar een doel toe, niet vanuit een doel. Daarin verschillen we van Aag. En dus roepen we ook niet bij voorbaat ‘dit is fout’. Onze visie is dat de TU meer moet bieden dan technisch onderwijs alleen; daar hebben wij al jaren het accent op liggen.”

Welk wapenfeit moet op jouw naam geschreven worden?

,,Ik zou graag zien dat het probleemgestuurd onderwijs goed doorgevoerd wordt aan de TU. En daarnaast wil ik een goede invulling van de nieuwe studentenraad. Daarmee moeten wijstraks de basis leggen voor het verdere verloop van de studenteninspraak. Wat dat betreft zijn wij nu de proefkonijnen.”

Aag schijnt dit jaar zes zetels te krijgen en jullie vier.

,,Dat zou wel een hele rare uitslag zijn. Nee, keer het maar om; zes voor ons en vier voor hun.”

Redacteur Redactie

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.