Campus

Strijd om de startbeat

Tussen de quantumbits en maquettes op de TU schuilt heel wat muzikaal talent. Hóe veel moet blijken tijdens de Bk Beats Contest, donderdag 4 maart in Speakers. Daarin strijden drie bands en drie dj´s om de opening van het festival op 23 april.

Dat in een speurtocht naar nieuw lokaal talent zich meer dan dertig bands en dj’s aanmelden, mag een fijne verrassing heten. Dat in bijna al die formaties wel één of meer TU-studenten spelen, is ronduit onvoorstelbaar. Alleen al om die reden zouden ze allemaal wel een plek verdienen op ‘het grootste indoor faculteitsfestival’ van Nederland, Bk Beats. Maar de stevige line-up, met onder anderen The Q en dj Pitto, kan maar door één band en één dj geopend worden. “Dus keken we in de voorselectie van de Bk Beats Contest vooral naar toegankelijkheid”, zegt tweedejaars bouwkundestudent Doris van Hooijdonk. Ze is één van de organisatoren van het festival – overigens al 36 jaar in handen van studievereniging Stylos. “Tussen al dat lokale talent kunnen namelijk wel een paar leuke lounge-dj’s zitten, maar die brengen het feest niet op gang.” En een feest moet het worden, met vier podia voor dance, rock, hiphop, jazz en funk – voor het eerst in het nieuwe faculteitsgebouw aan de Julianalaan. O, en die line-up was eigenlijk nog geheim tot de contest. Maar ja, je kunt de lat maar het beste meteen hoog leggen.

Uiteindelijk strijden vanavond zes finalisten om de opening van het festival. Aan de jury, met onder anderen Westerpop-organisator en talent scout René Steijger en voorzitters van verschillende poppodia in het land, de pittige taak de winnaars te kiezen. Er wordt namelijk nogal wat verwacht van de nieuwe talenten. Eerder boekte Bk Beats – toen nog beginnende – namen als The Golden Earring, Racoon, Mark van Dale, Erick E, Pete Philly & Perquisite, Relax, Don Diablo en Room Eleven. En Gem op de laatste editie in 2008, niet te vergeten. Ga daar maar eens overheen, als bouwkundedrummer van de alternatieve rockband Pangea. De in 2007 tot ‘beste studentenband van Rotterdam’ uitgeroepen groep moet het opnemen tegen punkrockband Impression en de funkrock van Sexual Reproductive Systems (‘een samenwerking tussen een gitarist, een idioot en een producer, met de dansbare missie om de seksuele revolutie te prediken’). Op het gebied van elektronische muziek gaan dj’s T-Motion (afgelopen november te zien op het Flatfeest aan de Professor Evertslaan), Houseflakes en Gijs von Willigen de strijd aan. Op papier alvast gelijkwaardige recepten voor een stevige show. Nu eerst maar eens ‘battlen’. En daarvan is maar één ding zeker: dat wordt een knallend feestje. 

Bk Beats Contest. Donderdag 4 maart, vanaf 21.00 uur in Speakers. Toegang gratis.
www.bkbeats.nl

Het gaat om een 380kV-verbinding tussen Wateringen en Bleiswijk, die in 2010 wordt aangelegd. De inwoners van negen huizen krijgen de kans te verhuizen, maar zijn daartoe niet verplicht. Volgens de Volkskrant erkent Tennet hiermee het gevaar van hoogspanningskabels.
Die redenering vindt hoogleraar elektriciteitsvoorziening prof.ir. Lou van der Sluis te kort door de bocht. “Ik kan mij voorstellen dat mensen die in de buurt wonen van een plek waar hoogspanningsverbindingen worden aangelegd, weg willen”, zegt hij desgevraagd. “Maar dat is wat anders dan een erkenning van TenneT van gevaar.”
TenneT doet het voorstel op basis van een aanpak uit 2005 door toenmalig staatssecretaris Van Geel (CDA) van Milieu, volgens het zogenaamde verzorgingsprincipe. Daarbij wordt er vanuitgegaan dat een stralingsniveau van 0,4 micro Tesla of hoger dient te worden vermeden, ondanks dat niet wetenschappelijk is aangetoond dat er dan gezondheidsrisico’s zijn.
Aanleiding tot zorgen over een elektromagnetisch veld vormen twee wetenschappelijke studies. Vorig jaar lieten Zwitserse wetenschappers zien dat er een statistisch verband is tussen wonen in de buurt van hoogspanningslijnen en sterfgevallen als gevolg van Alzheimer. Al eerder werd bekend dat kinderen, die opgroeien in de nabijheid van hoogspanningslijnen een grotere kans op leukemie hebben. Ook hierbij gaat het om een statistisch en niet om een oorzakelijk verband.
“Metingen en berekeningen tonen aan dat voor een 380kV bovengrondse hoogspanningslijn op 150 meter afstand het magnetisch veld al beneden de waarde van 0.4 micro Tesla komt. Dat is al beduidend minder dan het aardmagnetisch veld dat, afhankelijk van de plaats op aarde, enkele tientallen micro Tesla bedraagt. Daarom ben ik geneigd te zeggen dat het geen kwaad kan”, zegt Van der Sluis. Kabels onder de grond aanleggen, een techniek die Van der Sluis momenteel ontwikkelt in samenwerking met TenneT, is geen oplossing. “Dan is er nog steeds een elektromagnetisch veld. Bij hoogspanningskabels stroomt dat veld tussen de kabels. Bij kabels onder de grond wordt een veld in een kleiner volume ingepakt.”
Volgens universitair docent dr. Sabine Roeser van Filosofie zijn statistische verbanden een moeilijk probleem voor de wetenschap. “Het toont geen causaal verband aan, dat bewijs op zou leveren. Vanuit wetenschappelijk oogpunt is het bewijs nu heel zwak. Maar vanuit de maatschappij gezien, zorgt het voor angst. Die angst is gegrond. Het is logisch dat burgers zich zorgen maken als de wetenschap er nog niet uit is.”
Het is nu van belang dat er meer onderzoek wordt gedaan, meent Roeser, die onlangs het boek ‘The Ethics of Technological Risk’ samenstelde. “Een statistisch verband kan mogelijk wijzen op een causaal verband. Denk aan de relatie tussen pil en trombose. Dat werd eerst alleen statistisch aangetoond. Na onderzoek werd een causaal verband gevonden. Het is onverantwoordelijk om gezondheidsrisico’s niet verder te onderzoeken. Dat is precies waar het voorzorgsprincipe voor bedoeld is.” 

Redacteur Redactie

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.