Campus

Sonny’s Sennheisers

“Het emotionele aspect van muziek moest terugkomen in het ontwerp”, zegt oud-IO’er Sonny Lim (34) over de nieuwe Sennheiser expressionline oortelefoons die hij ontwierp voor BMW Designworks.

“Ik wist tijdens mijn studie al zeker dat ik graag de ontwerpkant op wilde”, zegt Lim, die in 2001 afstudeerde bij de faculteit Industrieel Ontwerpen. En dat is gelukt. Na zijn afstudeerproject bij Sony Ericsson kreeg Lim een baan aangeboden bij Adidas. “Sportschoenen ontwerpen is echt het functionele met het esthetische combineren. De schoenen moeten goed zitten, maar hebben voor profs ook een emotionele waarde. Daarnaast moeten ze er natuurlijk mooi uitzien.” Ontelbare doelpunten zijn intussen al gemaakt met Lims schoenen, onder andere door David Beckham en Arjen Robben.

Sinds 2007 werkt Lim bij BMW Designworks in Singapore. Dit bedrijf is een dochteronderneming van BMW en ontwerpt luxe producten en productstrategieën voor allerlei merken. Twee jaar geleden kreeg Lim de opdracht van Sennheiser om een serie oortelefoons te ontwerpen. “Vaak beginnen we met het hele team aan een opdracht die binnenkomt. Al snel wordt dan duidelijk welke ontwerper er het meeste kan. Dit keer was ik dat.” Lim’s Sennheiser expressionline oortelefoons zijn op 7 januari op de ‘Consumer Electronics Show’ in Las Vegas gepresenteerd. “Het ontwerpen zelf duurt maar twee tot drie maanden, maar het naar de markt brengen van het product is een langdurig proces.”

Sennheiser maakt al meer dan zestig jaar koptelefoons en microfoons. Voor de nieuwe serie oortelefoons was het bedrijf op zoek naar meer dan alleen een technisch hoogstandje. “Ik wilde iets extra’s toevoegen aan de oortelefoons. Het emotionele aspect van muziek moest terugkomen in het ontwerp, en het gevoel dat je iets speciaals in je oren draagt.”

Veel dingen die hij tijdens zijn studie heeft geleerd, gebruikt Lim nog steeds dagelijks, bewust of onbewust. “Goede voorbeelden zijn de ontwikkeling van een productvisie of het procesontwerpen. Ik merk bij veel studenten dat ze dat laatste helemaal niet leuk vinden, maar je hebt die processen nodig als je een ingewikkeld product ontwerpt met een groot team. Verder helpt de theoretische onderbouwing als je verder wilt komen binnen een bedrijf.”
Tot nu toe is Lims carrière succesvol. “Het is een combinatie van geluk en hard werken, op het goede moment op de juiste plaats zijn.” Hij heeft bereikt wat hij tijdens zijn studie voor ogen had: “Een baan bij een toch wel gerenommeerd bedrijf op een leuke locatie. Maar ik wil nog wel iets meer in de toekomst”. Lim is inmiddels alweer met verschillende nieuwe projecten bezig. “Helaas kan ik daar niets over vertellen. Tijdens het ontwerpproces is alles geheim.”  

De Nederlandse student is vrij honkvast. Slechts 2,4 procent van de studenten studeert af in het buitenland (het Europees gemiddelde is 2,8 procent). Voor zover dat aan het gebrek aan informatie over buitenlandse opleidingen ligt, mag dat nu geen beletsel meer zijn.

De site mastersportal biedt eenvoudig doorzoekbare informatie over 9400 Europese masteropleidingen in 32 landen. Per opleiding is informatie opgenomen over onderwerpen, inhoud, structuur, collegegeld, vereisten, data en duur. Daarnaast is informatie te vinden over de betreffende universiteit, het stad en het land en immigratieregelingen.

Zoekresultaten zijn te sorteren op collegegeld of op opleidingsduur. Zo blijkt dat de TU Delft met 1.565 euro collegegeld per jaar een financiële middenmoter is. Masteropleidingen in Scandinavië zijn gratis, maar in Engeland en Ierland zijn ze makkelijk twee tot drie maal duurder dan in Nederland.

Een ranking van de universiteiten ontbreekt. Wel krijgen studenten met buitenlandervaring de mogelijkheid om reviews aan de site toe te voegen.

www.mastersportal.eu
www.study-in-europe.org

Redacteur Redactie

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.