Campus
Uitslag studentenraadsverkiezingen

Samenstelling studentenraad blijft gelijk; geen zetel voor TU ResQ

Oras pakt wederom zes zetels, Lijst Bèta drie en Dé Partij één. Met de nummer twee van Lijst Bèta krijgt de centrale studentenraad straks weer een internationaal raadslid.

De lijsttrekkers van Oras, Dé Partij, TU ResQ en Lijst Bèta. (Foto: Thijs van Reeuwijk)

De studentenraadsverkiezingen van 14 en 15 mei hebben geen zetelverschuivingen opgeleverd. Oras behoudt haar zes zetels, Lijst Bèta drie, en voor de derde keer bezet Dé Partij er een. Nieuwkomer TU ResQ pakt geen zetel.

30,7 procent van de Delftse studenten bracht dit jaar een stem uit op één van de vier partijen. Dat is 1 procentpunt minder dan vorig jaar, maar meer dan in de jaren ervoor. In 2019, vóór de pandemie, lag het opkomstpercentage nog op 35,4 procent. In totaal brachten 7.590 studenten hun stem uit, zo is te lezen op de website van de TU.

Wederom verstevigd

Dé Partij was drie jaar geleden nog nieuwkomer, maar heeft haar positie wederom verstevigd. De champagne is al opengetrokken, zegt lijsttrekker Koos Meesters als Delta belt. “Dat we drie keer op rij een zetel behalen, geeft aan dat mensen vertrouwen hebben in onze ideeën.” Het aantal stemmen op zijn partij lag iets lager dan in de voorgaande jaren, maar dat is volgens hem verklaarbaar. “Onze standpunten zijn overgenomen door andere partijen. Zo zie ik onze roep om transparantie nu ook terug bij Oras en Lijst Bèta.”

Lijst Bèta is tevreden met drie zetels, zegt de huidige voorzitter Merel van Gruijthuijsen. “Het was wel weer dichtbij de vier zetels, en natuurlijk zit het in je achterhoofd dat we die weer terug zouden kunnen krijgen.” Maar volgens de voorzitter heeft haar partij het afgelopen jaar laten zien dat ze ook met drie zetels impact hebben.

Koppositie

Ook bij Oras is de champagnefles vrijdagmiddag opengegaan. Ze zijn blij, vertelt de huidige voorzitter Step Kruisinga. “We hebben hard gewerkt en zijn trots.” Met wederom zes zetels houdt de partij die nadruk legt op extracurriculaire ontwikkeling, de koppositie stevig in handen.

Guuske Kouwenhoven, Reinier van Montfrans, Diede van Rheede, Jochem van Paridon, Thomas Walta en Elaine Wan nemen namens Oras plaats in de studentenraad. Als grootste partij leveren zij waarschijnlijk de voorzitter van de studentenraad.

Derde keer op rij

Voor Dé Partij neemt Meesters zelf  voor de derde keer op rij een zetel in. Dat heeft voordelen, zegt hij. “Je kunt effectiever zijn, omdat je steeds beter door hebt hoe de TU werkt en wat je moet doen om dingen voor elkaar te krijgen.”

Volgend jaar rondt Meesters zijn bachelor af en wil hij op een andere universiteit door met zijn master. Kan Dé Partij zonder het boegbeeld? Meesters denkt van wel. “En anders kun je altijd een eigen partij oprichten. Het gaat mij er vooral om dat er meer dan twee partijen in de raad zitten, zodat de mening van de studenten beter wordt vertegenwoordigd.”

Niet-Nederlandstalig

Voor Lijst Bèta gaan Sophia de Gaay Fortman, Pablo López San Martin en Casper Harleman in de raad. Met Pablo López San Martin komt er weer een niet-Nederlandstalige student in de studentenraad. Dat betekent dat het taalbeleid opnieuw tegen het licht zal worden gehouden.

Lijst Bèta gaat ervan uit dat de raad zal communiceren in de taal die iedereen, dus ook López San Martin, begrijpt. Engels dus, iets wat niet voor alle partijen even vanzelfsprekend is. De partij vindt het belangrijk dat internationale studenten vertegenwoordigd worden in de studentenraad. Gruijthuijsen: “Een van de tien is nog het minste.”

Wat doet de studentenraad?

De leden van de centrale studentenraad (sr) worden jaarlijks opnieuw gekozen. De sr overlegt elke maand met het college van bestuur (cvb) en mag advies geven over onder meer onderwijs, organisatie, bestuur en de financiële ondersteuning van studenten.

Op een aantal onderwerpen heeft de sr instemmingsrecht. Dat betekent dat plannen daarover alleen mogen doorgaan als de sr ermee instemt. Ook heeft de sr initiatiefrecht: leden kunnen zelf ideeën aandragen. Het raadslidmaatschap is een fulltime functie. Naast de centrale studentenraad heeft elke faculteit een eigen facultaire studentenraad, die zich bezighoudt met facultaire zaken. De sr trekt gezamenlijk op gedurende het collegejaar, maar elke partij heeft een eigen profiel en eigen speerpunten.

  • Meer lezen? In dit eerdere artikel beantwoordden we zeven vragen over de studentenraad en de verkiezingen.
Wetenschapsredacteur Kim Bakker

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

k.bakker@tudelft.nl

Comments are closed.