Researchmasters best beoordeeld in Elsevier

De hoogst gewaardeerde masteropleidingen uit het wetenschappelijk onderwijs zijn dit jaar bedrijfskunde in Groningen en elektrotechniek in Eindhoven: beide krijgen van hun studenten een 8,4. Alleen enkele researchmasters scoren beter.

Dat blijkt uit de nieuwe cijfers van weekblad Elsevier, dat deze week het jaarlijkse themanummer over hoger onderwijs uitbrengt. Samen met onderzoeksbureau ResearchNed heeft het blad 3541 reguliere masterstudenten en 490 studenten van researchmasters ondervraagd over onderwijs, beroepsvoorbereiding, docenten en meer.

Het allervrolijkst zijn studenten van de researchmasters gedrag & maatschappij in Groningen en rechten in Utrecht: beide krijgen een 8,8 van de studenten. Researchmasters zijn – in tegenstelling tot gewone masteropleidingen – alleen voor de beste studenten toegankelijk en bereiden hen voor op een carrière in de wetenschap. Het zijn veelal kleine opleidingen, waardoor er volgens Elsevier niet altijd genoeg respondenten waren om de scores van opleidingen te vermelden: tien studenten was het minimum. Utrecht heeft bijvoorbeeld de enige juridische researchmaster in de lijst.

De laagste waardering hebben studenten voor de reguliere masteropleidingen communicatie- en informatiewetenschappen aan de Vrije Universiteit (6,2) en pedagogiek in Groningen (6,7). Maar dat zijn nog altijd ruime voldoendes.

Geen wonder dat – net als vorig jaar – tachtig procent van alle masterstudenten nogmaals voor dezelfde masteropleiding aan dezelfde universiteiten zou kiezen als er opnieuw gekozen moest worden. En slechts zeventien procent van hen is na de bacheloropleiding overgestapt naar een andere universiteit.

Toch vallen er bij sommige vragen onvoldoendes. Over de voorbereiding op de loopbaan zijn de studenten in veel gevallen niet te spreken. De masteropleidingen slepen de ene vijf-komma-zoveel na de andere binnen en elf opleidingen belanden zelfs nog lager, met als hekkensluiter communicatiewetenschappen aan de UvA (4,3).

Maar dat gaat alleen om de opleidingen die dit jaar zijn onderzocht. Vorig jaar bleken de Nijmeegse masterstudenten culturele antropologie de werkloosheid nog veel harder te vrezen: zij gaven een 2,7 voor de voorbereiding op de loopbaan.

De studenten kennen overigens het verschil tussen praktijkervaring en voorbereiding op de loopbaan. Daarvoor lopen de scores soms flink uiteen, zoals bij industrieel ontwerpen in Eindhoven: een 5,2 voor de voorbereiding op de loopbaan, maar een 8,0 voor praktijkervaring.

Over het Engels van docenten zijn niet bijzonder veel klachten. Bij mediatechnologie in Leiden zijn de studenten er zelfs lovend over: ze geven een 8,6. Dat is net boven het Engels van de Eindhovense docenten industrieel ontwerpen, die een 8,5 krijgen. Bij civiele techniek in Eindhoven lopen wat minder talenwonders rond. De docenten slepen daar een magere 5,7 in de wacht voor hun Engels.

Amsterdam is al jaren niet meer de ‘homohoofdstad’ van de wereld. San Francisco is tegenwoordig the place to be voor homoseksuelen. Dit is lang niet altijd zo geweest. In de jaren zeventig verhuist Harvey Milk van New York naar San Francisco. In 1978 wordt hij lid van de Board of Supervisors van San Francisco, de gemeenteraad. Hij was de eerste Amerikaanse politicus die er openlijk voor uitkwam dat hij homo was. Milk kwam er al snel achter dat niet iedereen vrede had met zijn seksuele geaardheid. De openlijke homo strijdt voor gelijke rechten en mogelijkheden, maar dit komt hem duur te staan. Milk is nog geen jaar supervisor of hij wordt vermoord door Dan White, ook een supervisor. White vermoordt in het stadhuis niet alleen Milk, maar ook de burgemeester van San Francisco, George Mascone. De moordenaar kreeg voor zijn daad zeven jaar cel. In de ogen van de homoseksuele gemeenschap een veel te lage straf. In de stad braken talloze rellen uit. Harvey Milk is voor velen een icoon, held en inspiratiebron, omdat hij zich zo actief heeft ingezet voor de rechten van homo’s.
De film brengt de laatste acht jaar van Milks leven in beeld. ‘Milk’ is nu al door de New York Film Critics Circle uitgeroepen tot de beste film van het jaar. Sean Penn kreeg de eer om Harvey Milk te spelen in de nieuwe film van Gus van Sant. Met zijn hoofdrol wist hij al verschillende prijzen te winnen als beste acteur. Penn kennen we van ‘Dead Man Walking’, ‘I am Sam’ en ‘Mystic River’. Ook Josh Brolin, die de moordenaar speelt, werd geprezen voor zijn bijrol. De film zou kans maken op een Oscar. Toevallig worden donderdag ook de nominaties voor de Oscars bekend gemaakt.

www.pathe.nl

Redacteur Redactie

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.