Regeerakkoord voorzichtig optimistisch ontvangen

Onderwijskoepels en studentenbonden hebben voorzichtig positief gereageerd op het vrijdag gepresenteerde regeerakkoord. Vsnu, Hbo-raad, ISO en Lsvb zijn blij met de extra investering.

/strong>

Onderwijs kan ondanks de magere jaren rekenen op een extra investering van 800 miljoen euro, dankzij het nieuwe regeerakkoord. Alle partijen zijn hierover natuurlijk verheugd. ,,Na al die bezuinigingen wordt het onderwijs eindelijk gespaard”, aldus een opgeluchte Baukje Keijzer van universiteitenvereniging Vsnu. Ook de Landelijke Studenten Vakbond (Lsvb) is tevreden. ,,We zijn er van overtuigd dat de studentenacties van de afgelopen maanden iets duidelijk hebben gemaakt”, aldus secretaris Hiske Arts.

Hoe de buit wordt verdeeld, is vooralsnog onduidelijk. Het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) is daarom voorzichtig. ,,Deze investeringen geven vertrouwen. Het is nu aan de bewindslieden om de kwaliteitsverbeteringen ook daadwerkelijk vorm te geven”, schrijft de bond.

De Hbo-raad is al even genuanceerd. ,,Het extra geld is natuurlijk prachtig”, zegt woordvoerster Ina Bakker. ,,Maar we willen wel graag snel weten waaraan dat geld wordt besteed.”

De enige concrete kennismaatregel die in het regeerakkoord is vastgelegd, is dat er 100 miljoen euro fiscaal voordeel is ingeruimd voor innovatie in het midden- en kleinbedrijf. Over de besteding van de overgebleven 700 miljoen euro moet de komende maanden meer duidelijk worden. Het geld komt bovenop de reeds in 2002 vastgelegde 1,5 miljard euro voor verbetering van het onderwijs.

Er komt een zogenaamd Innovatieplatform, dat de kenniseconomie op het gebied van hoger onderwijs, onderzoek en innovatie in een hogere versnelling moet brengen. Behalve de betrokken ministers (landbouw, onderwijs, economische zaken) worden ook vertegenwoordigers uit het veld voor het overleg uitgenodigd. Aan het roer van het platform staat premier Jan Peter Balkenende in hoogst eigen persoon. Vanuit het onderwijsveld was herhaaldelijk voor een dergelijk overleg gepleit.

De regeringspartijen stellen in het akkoord verder dat excelleren in kennis alleen kan ‘door goed en toegankelijk hoger onderwijs en concentratie van onderzoeksgebieden- en locaties, zoals biotechnologie en ict’. Het opleidingsrendement van de bèta- en technische opleidingen wordt zonodig gestimuleerd met ‘onorthodoxe maatregelen’. Welke dat zijn, is niet in het akkoord terug te vinden. De Vsnu denkt overigens graag mee.

Afgezien van de één miljard euro die is gereserveerd voor kostenoverschrijding in de zorg, is onderwijs de grootste investeringspost van Balkenende-II.

Redacteur Redactie

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.