Onderwijs

Petitie tegen leenstelsel 29 duizend keer ondertekend

Een petitie tegen het ‘studievoorschot’ is bijna 29 duizend keer ondertekend. De Landelijke Studenten Vakbond gaat hem straks overhandigen aan de Eerste Kamer.

“De LSVb is woedend dat GroenLinks en D66 met het kabinet samenspannen om de basisbeurs af te schaffen”, staat in de petitie. De plannen hebben volgens de ondertekenaars “desastreuze gevolgen voor de student, het hoger onderwijs en de maatschappij”.

Om half één overhandigt een kleine delegatie van de studentenvakbond de petitie aan CDA-senator Greetje de Vries-Leggedoor, voorzitter van de onderwijscommissie in de Eerste Kamer.

Vandaag beslist de voorzitter van de Eerste Kamer wanneer de Senaat over het leenstelsel gaat debatteren, na een advies van de onderwijscommissie. Als het wetsvoorstel van minister Bussemaker wordt aangenomen, verdwijnt in september de basisbeurs voor nieuwe studenten. Ook krijgen universitaire bachelorstudenten geen basisbeurs meer als ze aan hun vierde jaar beginnen.

Het wetsvoorstel van minister Bussemaker schaft de basisbeurs af, wat studeren duizenden euro’s duurder maakt. Met deze bezuiniging willen de partijen geld vrijmaken voor extra onderwijsuitgaven. Oud-studenten krijgen twintig jaar langer de tijd om hun schuld af te lossen.

Redacteur Redactie

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.