Onderwijs

Ouders moeten zich meer met studie van kind bemoeien

Ouders van studenten moeten meer betrokken worden bij de studie van hun zoon of dochter. Daarvoor pleit de Onderwijsraad in een advies.

Van de eerstejaars hbo’ers woont 70 procent thuis, van de ouderejaars de helft. Ouders hebben daardoor veel invloed op studenten. Door de betrokkenheid van ouders te vergroten denkt de Onderwijsraad uitval te kunnen inperken en het studierendement te verhogen.

Vaak verdwijnt de betrokkenheid bij de schoolcarrière van kinderen na de basisschool. Doordat hbo’ers en universitaire studenten meestal meerderjarig zijn, vormen ouders ook wettelijk gezien geen aanspreekpunt meer voor de onderwijsinstellingen. De Onderwijsraad noemt ouders in het MBO, HBO en WO daarom een “vergeten groep”.

Het rapport van de Onderwijsraad pleit niet voor het inschakelen van ouders in formele verbanden als medezeggenschapsraden. Wel kunnen ouders hun kinderen meer helpen bij bijvoorbeeld hun studiekeuze en hun sociale leven in hun studententijd.

Sommige hbo’s geven al extra aandacht aan ouders. De Hogeschool Utrecht heeft bijvoorbeeld een speciaal gedeelte voor ouders op de website.

De stethoscoop is er al een maandje in gebruik, maar maandag 11 mei is de studentenpraktijk aan de Leeghwaterstraat 152 officieel geopend. De inloopspreekuren van 11.00 uur tot 12.00 uur trokken per keer al zo’n drie tot zes studenten die in Delft geen eigen huisarts hebben. Op dinsdagen kunnen zij tussen 16.00 uur en 17.00 uur terecht voor vragen over seks.

Redacteur Redactie

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.