Mondelinge vragen en een spoeddebat. Met zijn uitspraken over de langstudeerboete heeft minister Jan Kees de Jager van Financiën de oppositie tegen de haren in gestreken.
De christendemocraten stellen dat het studiesucces in het hoger onderwijs momenteel te laag is. Studeren zou minder vrijblijvend moeten worden. Het aantal contacturen moet omhoog en er mag een steviger inzet van studenten worden gevraagd. Als ze meer dan een jaar uitlopen moeten ze bovendien een hoger collegegeld gaan betalen. Hoeveel hoger vermeldt het verkiezingsprogramma niet.
Over het voortbestaan van de basisbeurs doet het CDA-programma geen uitspraken. De partij wil wel dat de studiefinanciering “blijft bestaan”, maar dat sluit de invoering van een verplicht leenstelsel niet uit. Zoals CDA-kamerlid Jan Jacob van Dijk gisteren al zei: “Geen stelsel is heilig zolang de toegankelijkheid van het onderwijs overeind blijft.”
Het CDA wil investeren in talent, van speciaal onderwijs tot en met de universiteit. Nederland moet van tot de mondiale top vijf van kennislanden gaan behoren. Maar het programma maakt niet duidelijk hoe dit gaat lukken met publieke en private investeringen in kennis en innovatie die “vergelijkbaar zijn” met die van concurrerende landen.
De maatregelen tegen langstudeerders zijn niet bedoeld om de staatsschuld terug te dringen, zei De Jager afgelopen donderdag in een lezing voor studenten van Avans Hogescholen. De begroting van het ministerie van onderwijs blijft namelijk hetzelfde. Het onderwijs draagt niet bij aan achttien miljard euro die het kabinet wil bezuinigen.
Geen invloed
Door het collegegeld voor langstudeerders te verhogen, hebben de bewindslieden meer geld voor de rest van het onderwijs. Maar daar merkt minister De Jager zelf weinig van. Want hij is alleen verantwoordelijk voor de totale rijksbegroting en daar heeft de maatregel geen invloed op. Dus had de langstudeerboete ‘voor hem niet gehoeven’, legde hij uit.
Vragenuurtje
De PvdA wil de minister morgen in het vragenuurtje in de Tweede Kamer aan de tand voelen over de uitspraak: als het voor hem niet had gehoeven, waarom komt die langstudeerboete er dan? De SP gaat zelfs nog verder en wil een spoeddebat aanvragen.
Spoedoverleg
Eén of twee andere partijen moeten het verzoek van de SP steunen. Mocht er inderdaad een spoeddebat komen, dan wordt dat volgende week gehouden. De partijen kunnen ook voor een eerder spoedoverleg in de onderwijscommissie kiezen.

Comments are closed.