Onderwijs

NWO steunt nano-onderzoek met 36 miljoen

Het onderzoeksprogramma Frontiers of Nanoscience van prof.dr. Cees Dekker en vijf collega’s uit Delft en Leiden heeft voor de komende tien jaar 35,9 miljoen euro onderzoeksgeld toegekend gekregen van het ministerie van OCW op advies van NWO.

Daar komt nog 15 miljoen bij van de cvb’s van TU en RU Leiden.


Vreugde bij de natuurkundigen van het Delftse Kavli Instituut en de nanogroep van het Leids Instituut voor Natuurkunde (LION). Het voorstel Frontiers van Nanoscience (kortweg: NanoFront) van prof.dr. Cees Dekker, prof.dr.ir. Leo Kouwenhoven, prof.dr, Henny Zandbergen (TU) en prof.dr. Carlo Beenakker, prof.dr. Joost Frenken en prof.dr. Michel Orrit (RU Leiden) is qua omvang het grootste van de zes door NWO gehonoreerde onderzoeksvoorstellen als onderdeel van het OCW-programma Zwaartekracht.


NWO heeft naast nanotechnologie ook gekozen voor kankeronderzoek, breinonderzoek, maatschappelijk onderzoek en natuurkundig onderzoek naar nieuwe toestanden van materie. Van de 42 ingediende voorstellen werden er zes gehonoreerd voor een totaal van 167 miljoen euro. In 2013 volgt een tweede ronde van het Zwaartekrachtsprogramma.


“Met dit onderzoek stimuleren wij onderzoek dat tot de wereldtop behoort of de potentie ervoor heeft”, aldus minister Jet Bussemaker. “Vrij en onafhankelijk onderzoek is van groot belang om doorbraken te kunnen forceren in grote maatschappelijke vraagstukken.”


“We willen onderzoeken en bouwen op de kleinste schaal van de tastbare materie”, zegt Dekker die daarbij Richard Feynman aanhaalt: ‘What you cannot create, you don’t understand.’


Onderzoeken en bouwen op nanoschaal zal op drie verschillende terreinen ontwikkeld worden. Bij quantum nanoscience draait het om het ontwikkelen van nano-elektronica.


Bionanoscience richt zich op het onderzoek van bouwstenen van levende cellen en het bouwen van onderdelen voor een minimale cel.


Daarnaast willen de onderzoekers nieuwe nanotechnologie ontwikkelen die hen in staat stelt om de atomaire wereld in real time te filmen. “We willen in een levende cel kunnen kijken, maar ook in een hete chemische reactor hoe daar reacties plaatsvinden”, aldus Dekker.


Eerder dit jaar hebben de colleges van bestuur van TU en Leiden besloten om het nano-onderzoek met 10 respectievelijk 5 miljoen euro te ondersteunen voor de komende tien jaar als het NanoFront programma door NWO zou worden goedgekeurd. Daarmee zijn de nanowetenschappers tot 2023 zeker van ruim 50 miljoen euro aan financiering voor hun fundamenteel wetenschappelijk onderzoek.

 

Redacteur Redactie

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.