Campus

Non-stop zomerfeestjes

De laatste loodjes. Tentamens zijn bijna achter de rug, de vakantie staat voor de deur. Radeloos wat te doen met die zeeën van vrije tijd? Geen paniek: Delta geeft een overzicht van de leukste, spectaculairste en hipste culturele evenementen van deze zomer.

/strong>

De gemiddelde studentenkamer is angstvallig leeg tijdens de zomermaanden. Vuile onderbroeken smeulen in vergeten hoekjes, het brood in de keuken huisvest de meest exotische schimmelsoorten en de goudvissen drijven boven in de kom. Waarom zou je in Delft blijven, wanneer het studentenleven er uitgestorven is, en de vakantie nu eindelijk eens de uitgelezen kans biedt om een weekje in het ouderlijk huis te vertoeven? Niets zo lekker als ongegeneerd verwend te worden, terwijl je in één klap al die weekends goedmaakt dat je besloot op de vereniging of in de kroeg te blijven.

Toch valt er wel íets te beleven in Delft. Het Delft Chamber Music Festival viert zijn eerste lustrum, van vrijdag 27 tot en met zondag 5 augustus. Elke dag zijn tussen 10.00 en 17.00 uur concerten te zien van onder anderen Isabelle van Keulen, Heinrich Schiff, Antje Weithaas, Lilya Zilberstein, Lars Vogt, Arno Bornkamp en Alexander Rudin. Inlichtingen kun je krijgen bij Stedelijk Museum Het Prinsenhof: (015) 2602358.

Ome Cors Benidorm Show

Ook verleidelijk is het om even op de fiets of in de trein te springen naar Den Haag. Daar barst het zomergevoel komend weekend in alle hevigheid los, met het Zomer Festival in de Koninklijke Schouwburg, dat de hele maand juli duurt. Daarin zijn naast muziek zo’n beetje alle theatervormen vertegenwoordigd. Hoogtepunten zijn Ome Cors Benidorm Show, waarin de beslommeringen op een Spaanse camping worden gevolgd, en de soap Sloap, van R.J. Rueb. Daarin heeft de wethouder van Stadsvernieling besloten de snoeptrommel, een nieuw, kleurig winkelcentrum op de Dagelijkse Groenmarkt in Den Haag, te slopen voor een bazaar. Drijvende kracht achter deze plannen is zijn kenau van een wèf. Kijk voor het complete programma op www.koninklijkeschouwburg.nl.

Overigens is er ook voldoende gratis vermaak. Zaterdag 7 juli wordt op de Hofplaats voor de Tweede Kamer vanaf 14.00 uur het Hague Hip Hop festival gehouden, met optredens van onder anderen Extince.

Van vrijdag 6 juli tot en met de eerste week van september zijn iedere vrijdag om afwisselend 21.30, 22.00 en 22.30 uur gratis topfilms te zien, in de Openluchtcinema op het Spuiplein. Behalve kaskrakers Costa!, Crush en Dungeons & Dragons zijn er ook films te zien als Iedereen Beroemd en Raising Arizona. Er liggen flyers in de Haagse Pathé Theaters, maar je kunt ook kijken op www.plm-nl.nl.

Den Haag is sowieso een stad om goed op flyers te letten, want tijdens de zomer zijn er regelmatig feestjes op het strand. Een superleuke party waar je geen flyer voor nodig hebt is de Glitterclub on the Beach . Iedere eerste zondag van de zomermaanden draaien Wipneus en Pim de grootste hits uit de jaren zeventig en tachtig. De bedoeling is wel dat je in stijl verkleed komt,inclusief oranje-zwart synthetisch overhemd met puntkraag en Afro-pruik. Wees wel snel met kaartjes kopen (bellen met het Lucent Danstheater, (070) 3604930) , want het is een populair feestje.

Hetzelfde geldt voor het North Sea Jazz Festival . Dit legendarische jazzfestival wordt dit jaar van 13 tot en met 15 juli gehouden in het Nederlands Congres Centrum in Den Haag. Een van de grote publiekstrekkers is Erykah Badu. Kijk op internet of er meer van jouw gading bijzit, via www.northseajazz.nl.

En net als je denkt dat je een overdosis aan Van den Ende-musicals hebt gehad, gaat er in de Koninklijke Schouwburg weer een nieuwe productie van start. Het verhaal van de musical Rex is soap alom: Joke, een jonge studente, wordt zwanger van haar lector. Deze is echter getrouwd, heeft twee dochters en staat op het punt hoogleraar te worden. Hij wil hoe dan ook dat zij het kind afstaat.

Zomer Carnaval

In Rotterdam is het natuurlijk altijd lekker stappen, maar extra feest is het tijdens het Solero Zomer Carnaval . Op zaterdag 28 juli trekt er vanaf 13.00 uur een 2,5 kilometer lange straatparade door de stad. Dansers in Caribische kostuums veranderen de Maasstad in een Braziliaans carnaval. Op vrijdag 27 juli vindt er tussen 19.00 en 24.00 uur vast een warming-up plaats. Drie brassbands banen zich een weg langs drie verschillende routes door de stad om iedereen wakker te schudden voor de festiviteiten van de volgende dag. Al spelend bereiken zij het podium op het Churchillplein, voor het hoogtepunt van de avond: swingende dj’s en brassbands, versterkt met The Battle of the Drums.

Klein minpuntje aan het festival zijn de ME-troepen die jaarlijks tijdens het evenement massaal uitrukken, om bij voorbaat al voor een agressief sfeertje te zorgen. Maar who cares, als de zon schijnt en de borsten en billen je om de oren vliegen?

In Leiden is het vooral voor de festivalliefhebber goed vertoeven. Op zondag 8 juli wordt daar Werfpop gehouden. Deze twintigste editie van het festival wordt traditioneel tijdens de Lakenfeesten in het Van der Werfpark gehouden. Tussen 13.30 en 23.00 uur zijn er optredens te zien van onder anderen Ellen ten Damme, Dreadlock Pussy, Dyzack, Zuco 103 en Xenomorph. Vanaf 23.00 uur is er een afterparty in LVC, met Laidback Luke en dj Jozo.

Julidans

Dansfanaten komen ruimschoots aan hun trekken tijdens het Julidans Festival in Amsterdam. Van vrijdag 6 tot en met zaterdag 21 juli zijn op verschillende locaties in de hoofdstad actuele dansstukken te zien. Tevens is er een randprogrammering met workshops en een tentoonstelling en kunnen publiek en deelnemers elkaar ontmoeten in het festivalcafé.

Het Van Gogh Museum geeft van vrijdag 6 juli tot en met 9 september onder de titel De Noodzaak tot Schrijven % de brieven van Vincent van Gogh, een unieke presentatie van brieven en een ontcijferd brieffragment van de kunstenaar. De wereldberoemde egodocumenten zullen voor deze gelegenheid worden belicht vanuit het perspectief van een van de omvangrijkste onderzoeksprojecten die het museum ooit nam: de nieuwe uitgave van de volledige correspondentie van Van Gogh.

Apart is het reggaefestival Two 77 Splash , dat op zondag 8 juli vanaf 13.00 uur plaatsvindt in de Heineken Music Hall. Deelnemers zijn onder anderen Sizzla, Morgan Heritage, Black Uhurufeat. Sly & Robbie en Lucky Dube. Vergeet je hasjpijpje niet.

Is dit te vrolijk voor jou en slaap je liever in een doodskist met een zwart-romantische film in de videorecorder? In de Melkweg wordt op 13 en 14 juli het gothic festival Gothipolis gehouden. De hele Melkweg zal in het teken staan van de zwarte romantiek, met films, fotoportretten, muziek, theater, vormgeving etc.

Een beetje naargeestig is het natuurlijk wel. Het Grachtenfestival , van 15 tot en met 19 augustus, biedt wellicht verlichting. Het programma heeft dit jaar als thema In Vuur en Vlam. Veel concerten vinden plaats op locaties, die speciaal voor het festival zijn opengesteld: verborgen hofjes, monumentale panden en privé-huizen. Info: (020) 4214542. Veel concerten zijn gratis.

Glitteroutfit

Zo niet de musical Saturday Night Fever , die tot en met 31 maart 2002 te zien is in het Beatrix Theater in Utrecht. Het goedkoopste kaartje kost dik tachtig piek (op internet adverteert Van den Ende voor de veiligheid maar in euro’s), maar dan waan je je ook wel een avond lang helemaal in de jaren zeventig. Trek je beste glitteroutfit aan en draai de Beegees vast grijs!

Overigens staat U2 op 31 juli in Vredenburg, maar jammer, jammer, jammer: het concert is hartstikke uitverkocht. Ben jij zo’n gokker die op hoop van zegen toch naar Utrecht reist, in de hoop een kaartje op de zwarte markt te bemachtigen? Goed nieuws is dat, wanneer er echt geen mogelijkheid is om binnen te komen, het Centraal Museum een prachtige tentoonstelling heeft. Ter gelegenheid van de honderdste geboortedag van Pyke Koch is er van 14 juli tot en met 26 augustus een overzicht van het werk van de kunstenaar te zien.

Ook Sensation , de grootste danceparty ooit op 7 juli in de Amsterdam ArenA, is helaas uitverkocht. Maar niet getreurd, feestjes zat de komende weken. Op het Aquabest-terrein in Eindhoven wordt op 21 juli Extrema gehouden. Behalve Neerlands’ Erick E, Lady Aïda, 100% Isis, Tiësto, Remy en Sander Kleinenberg, zijn onder anderen Dave Clarke en Nick Warren te zien. Alle achtergrondinformatie is te vinden op http://festival.extrema.nl.

Op dezelfde dag trekt overigens in Berlijn de Love Parade door de stad.

Zijn Rotterdamse tegenhanger, de Heineken FFWD Dance Parade , wordt op 11 augustus gehouden.

Onder de naam 5 Days Off presenteren Mojo concerts, 5 voor 12 en de Melkweg verder van 18 tot en met 22 juli een 5 nachten durend elektronisch muziekevenement. Toppers zijn Steve Rachmad, Speedy J, Luke Slater, Lady Aïda en Derrick May.

Klapper van deze zomer wordt echter ongetwijfeld Dance Valley , op 4 augustus in Spaarnwoude. Naast oudgediende Lucien Foort (bij veel mensen nog bekend als Dutch Liquid), zijn er optredens van onder anderen Sven Vath en Carl Cox.

Duizelt het je allemaal een beetje? Via www.dan.nl kun je evenementen in een plaats naar keuze opzoeken. Geheid dat vlakbij de vertrouwde tuin van het ouderlijk huis ergens deze zomer een drive-in show zijn tenten opslaat. En een goed alternatief is natuurlijk altijd om de platen van de beste dj’s van Dance Valley en de populairste bands op Lowlands in je discman te stoppen, om vervolgens lekker lui aan het strand weg te dromen.

De laatste loodjes. Tentamens zijn bijna achter de rug, de vakantie staat voor de deur. Radeloos wat te doen met die zeeën van vrije tijd? Geen paniek: Delta geeft een overzicht van de leukste, spectaculairste en hipste culturele evenementen van deze zomer.

De gemiddelde studentenkamer is angstvallig leeg tijdens de zomermaanden. Vuile onderbroeken smeulen in vergeten hoekjes, het brood in de keuken huisvest de meest exotische schimmelsoorten en de goudvissen drijven boven in de kom. Waarom zou je in Delft blijven, wanneer het studentenleven er uitgestorven is, en de vakantie nu eindelijk eens de uitgelezen kans biedt om een weekje in het ouderlijk huis te vertoeven? Niets zo lekker als ongegeneerd verwend te worden, terwijl je in één klap al die weekends goedmaakt dat je besloot op de vereniging of in de kroeg te blijven.

Toch valt er wel íets te beleven in Delft. Het Delft Chamber Music Festival viert zijn eerste lustrum, van vrijdag 27 tot en met zondag 5 augustus. Elke dag zijn tussen 10.00 en 17.00 uur concerten te zien van onder anderen Isabelle van Keulen, Heinrich Schiff, Antje Weithaas, Lilya Zilberstein, Lars Vogt, Arno Bornkamp en Alexander Rudin. Inlichtingen kun je krijgen bij Stedelijk Museum Het Prinsenhof: (015) 2602358.

Ome Cors Benidorm Show

Ook verleidelijk is het om even op de fiets of in de trein te springen naar Den Haag. Daar barst het zomergevoel komend weekend in alle hevigheid los, met het Zomer Festival in de Koninklijke Schouwburg, dat de hele maand juli duurt. Daarin zijn naast muziek zo’n beetje alle theatervormen vertegenwoordigd. Hoogtepunten zijn Ome Cors Benidorm Show, waarin de beslommeringen op een Spaanse camping worden gevolgd, en de soap Sloap, van R.J. Rueb. Daarin heeft de wethouder van Stadsvernieling besloten de snoeptrommel, een nieuw, kleurig winkelcentrum op de Dagelijkse Groenmarkt in Den Haag, te slopen voor een bazaar. Drijvende kracht achter deze plannen is zijn kenau van een wèf. Kijk voor het complete programma op www.koninklijkeschouwburg.nl.

Overigens is er ook voldoende gratis vermaak. Zaterdag 7 juli wordt op de Hofplaats voor de Tweede Kamer vanaf 14.00 uur het Hague Hip Hop festival gehouden, met optredens van onder anderen Extince.

Van vrijdag 6 juli tot en met de eerste week van september zijn iedere vrijdag om afwisselend 21.30, 22.00 en 22.30 uur gratis topfilms te zien, in de Openluchtcinema op het Spuiplein. Behalve kaskrakers Costa!, Crush en Dungeons & Dragons zijn er ook films te zien als Iedereen Beroemd en Raising Arizona. Er liggen flyers in de Haagse Pathé Theaters, maar je kunt ook kijken op www.plm-nl.nl.

Den Haag is sowieso een stad om goed op flyers te letten, want tijdens de zomer zijn er regelmatig feestjes op het strand. Een superleuke party waar je geen flyer voor nodig hebt is de Glitterclub on the Beach . Iedere eerste zondag van de zomermaanden draaien Wipneus en Pim de grootste hits uit de jaren zeventig en tachtig. De bedoeling is wel dat je in stijl verkleed komt,inclusief oranje-zwart synthetisch overhemd met puntkraag en Afro-pruik. Wees wel snel met kaartjes kopen (bellen met het Lucent Danstheater, (070) 3604930) , want het is een populair feestje.

Hetzelfde geldt voor het North Sea Jazz Festival . Dit legendarische jazzfestival wordt dit jaar van 13 tot en met 15 juli gehouden in het Nederlands Congres Centrum in Den Haag. Een van de grote publiekstrekkers is Erykah Badu. Kijk op internet of er meer van jouw gading bijzit, via www.northseajazz.nl.

En net als je denkt dat je een overdosis aan Van den Ende-musicals hebt gehad, gaat er in de Koninklijke Schouwburg weer een nieuwe productie van start. Het verhaal van de musical Rex is soap alom: Joke, een jonge studente, wordt zwanger van haar lector. Deze is echter getrouwd, heeft twee dochters en staat op het punt hoogleraar te worden. Hij wil hoe dan ook dat zij het kind afstaat.

Zomer Carnaval

In Rotterdam is het natuurlijk altijd lekker stappen, maar extra feest is het tijdens het Solero Zomer Carnaval . Op zaterdag 28 juli trekt er vanaf 13.00 uur een 2,5 kilometer lange straatparade door de stad. Dansers in Caribische kostuums veranderen de Maasstad in een Braziliaans carnaval. Op vrijdag 27 juli vindt er tussen 19.00 en 24.00 uur vast een warming-up plaats. Drie brassbands banen zich een weg langs drie verschillende routes door de stad om iedereen wakker te schudden voor de festiviteiten van de volgende dag. Al spelend bereiken zij het podium op het Churchillplein, voor het hoogtepunt van de avond: swingende dj’s en brassbands, versterkt met The Battle of the Drums.

Klein minpuntje aan het festival zijn de ME-troepen die jaarlijks tijdens het evenement massaal uitrukken, om bij voorbaat al voor een agressief sfeertje te zorgen. Maar who cares, als de zon schijnt en de borsten en billen je om de oren vliegen?

In Leiden is het vooral voor de festivalliefhebber goed vertoeven. Op zondag 8 juli wordt daar Werfpop gehouden. Deze twintigste editie van het festival wordt traditioneel tijdens de Lakenfeesten in het Van der Werfpark gehouden. Tussen 13.30 en 23.00 uur zijn er optredens te zien van onder anderen Ellen ten Damme, Dreadlock Pussy, Dyzack, Zuco 103 en Xenomorph. Vanaf 23.00 uur is er een afterparty in LVC, met Laidback Luke en dj Jozo.

Julidans

Dansfanaten komen ruimschoots aan hun trekken tijdens het Julidans Festival in Amsterdam. Van vrijdag 6 tot en met zaterdag 21 juli zijn op verschillende locaties in de hoofdstad actuele dansstukken te zien. Tevens is er een randprogrammering met workshops en een tentoonstelling en kunnen publiek en deelnemers elkaar ontmoeten in het festivalcafé.

Het Van Gogh Museum geeft van vrijdag 6 juli tot en met 9 september onder de titel De Noodzaak tot Schrijven % de brieven van Vincent van Gogh, een unieke presentatie van brieven en een ontcijferd brieffragment van de kunstenaar. De wereldberoemde egodocumenten zullen voor deze gelegenheid worden belicht vanuit het perspectief van een van de omvangrijkste onderzoeksprojecten die het museum ooit nam: de nieuwe uitgave van de volledige correspondentie van Van Gogh.

Apart is het reggaefestival Two 77 Splash , dat op zondag 8 juli vanaf 13.00 uur plaatsvindt in de Heineken Music Hall. Deelnemers zijn onder anderen Sizzla, Morgan Heritage, Black Uhurufeat. Sly & Robbie en Lucky Dube. Vergeet je hasjpijpje niet.

Is dit te vrolijk voor jou en slaap je liever in een doodskist met een zwart-romantische film in de videorecorder? In de Melkweg wordt op 13 en 14 juli het gothic festival Gothipolis gehouden. De hele Melkweg zal in het teken staan van de zwarte romantiek, met films, fotoportretten, muziek, theater, vormgeving etc.

Een beetje naargeestig is het natuurlijk wel. Het Grachtenfestival , van 15 tot en met 19 augustus, biedt wellicht verlichting. Het programma heeft dit jaar als thema In Vuur en Vlam. Veel concerten vinden plaats op locaties, die speciaal voor het festival zijn opengesteld: verborgen hofjes, monumentale panden en privé-huizen. Info: (020) 4214542. Veel concerten zijn gratis.

Glitteroutfit

Zo niet de musical Saturday Night Fever , die tot en met 31 maart 2002 te zien is in het Beatrix Theater in Utrecht. Het goedkoopste kaartje kost dik tachtig piek (op internet adverteert Van den Ende voor de veiligheid maar in euro’s), maar dan waan je je ook wel een avond lang helemaal in de jaren zeventig. Trek je beste glitteroutfit aan en draai de Beegees vast grijs!

Overigens staat U2 op 31 juli in Vredenburg, maar jammer, jammer, jammer: het concert is hartstikke uitverkocht. Ben jij zo’n gokker die op hoop van zegen toch naar Utrecht reist, in de hoop een kaartje op de zwarte markt te bemachtigen? Goed nieuws is dat, wanneer er echt geen mogelijkheid is om binnen te komen, het Centraal Museum een prachtige tentoonstelling heeft. Ter gelegenheid van de honderdste geboortedag van Pyke Koch is er van 14 juli tot en met 26 augustus een overzicht van het werk van de kunstenaar te zien.

Ook Sensation , de grootste danceparty ooit op 7 juli in de Amsterdam ArenA, is helaas uitverkocht. Maar niet getreurd, feestjes zat de komende weken. Op het Aquabest-terrein in Eindhoven wordt op 21 juli Extrema gehouden. Behalve Neerlands’ Erick E, Lady Aïda, 100% Isis, Tiësto, Remy en Sander Kleinenberg, zijn onder anderen Dave Clarke en Nick Warren te zien. Alle achtergrondinformatie is te vinden op http://festival.extrema.nl.

Op dezelfde dag trekt overigens in Berlijn de Love Parade door de stad.

Zijn Rotterdamse tegenhanger, de Heineken FFWD Dance Parade , wordt op 11 augustus gehouden.

Onder de naam 5 Days Off presenteren Mojo concerts, 5 voor 12 en de Melkweg verder van 18 tot en met 22 juli een 5 nachten durend elektronisch muziekevenement. Toppers zijn Steve Rachmad, Speedy J, Luke Slater, Lady Aïda en Derrick May.

Klapper van deze zomer wordt echter ongetwijfeld Dance Valley , op 4 augustus in Spaarnwoude. Naast oudgediende Lucien Foort (bij veel mensen nog bekend als Dutch Liquid), zijn er optredens van onder anderen Sven Vath en Carl Cox.

Duizelt het je allemaal een beetje? Via www.dan.nl kun je evenementen in een plaats naar keuze opzoeken. Geheid dat vlakbij de vertrouwde tuin van het ouderlijk huis ergens deze zomer een drive-in show zijn tenten opslaat. En een goed alternatief is natuurlijk altijd om de platen van de beste dj’s van Dance Valley en de populairste bands op Lowlands in je discman te stoppen, om vervolgens lekker lui aan het strand weg te dromen.

Redacteur Redactie

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.