De redactieraad van universiteitskrant Vox is opgestapt na onenigheid met het college van bestuur over de onafhankelijkheid van de nieuwe website.
Vox moet bezuinigen. Door dalende advertentieinkomsten kampte het blad vorig jaar met een tekort van 40 duizend euro. Er werd een plan gemaakt om het universiteitsmedium weer quitte te laten draaien. De kern: de papieren Vox zou in plaats van tweewekelijks eens per maand gaan verschijnen, maar in ruil daarvoor zou er wel een betere nieuwssite komen.
Het college van bestuur wil echter dat deze onder verantwoordelijkheid van de afdeling communicatie valt en geen redactiestatuut krijgt. Onbegrijpelijk vond de redactieraad van Vox, die bestaat uit studenten en medewerkers en toeziet op de naleving van het redactiestatuut.
De woordvoerder van het college van bestuur ziet het probleem niet en zegt dat er eigenlijk niets verandert. De papieren Vox blijft onafhankelijk en de site valt onder de eindverantwoordelijkheid van de afdeling communicatie – zoals nu ook al het geval is.
Maar de huidige site – Voxlog – is ooit op eigen initiatief van de redactie begonnen als extraatje en richt zich uitsluitend op studenten, licht Vox-hoofdredacteur Chris-Jan van der Heijden toe. “We leveren aan onafhankelijkheid in als de nieuwe website geen redactiestatuut krijgt, de papieren Vox verschijnt dan immers nog maar eens per maand. De universiteit zou dat niet moeten willen.”
Van der Heijden is niet tegen de plannen om meer nadruk te leggen op webnieuws. Zolang de site maar onafhankelijk is.
Vox krijgt er twee (web)redacteuren bij. Van der Heijden ontkent geruchten dat deze zomer drie redactieleden opstapten vanwege de plannen. Dat de redactieraad is opgestapt vindt hij begrijpelijk, “al had deze misschien meer kunnen uitrichten als hij was blijven zitten”.
De collegewoordvoerder vindt het “jammer dat de redactieraad niet de noodzaak voor verandering ziet en de kansen van die verandering”. Hij ontkent dat de berichtgeving op de site niet onafhankelijk zal zijn. Er zal op “een journalistieke manier” te werk worden gegaan en daar zijn nu volgens hem ook geen klachten over.
Vox-hoofdredacteur Van der Heijden heeft inmiddels een gesprek aangevraagd met het college van bestuur. Daarnaast vestigt hij zijn hoop op de medezeggenschapsorganen, die begin november bijeenkomen.
Henk de Jager, voorzitter van de ondernemingsraad, vindt dat de nieuwe website onafhankelijk moet zijn en een redactieraad moet krijgen. “De universitaire gemeenschap is gebaat bij onafhankelijke berichtgeving.”
Of de medezeggenschapsorganen over de toekomst van Vox mogen meebeslissen is echter de vraag. Het oude redactiestatuut waarin dit geregeld was, zou volgens het bestuur nooit gesanctioneerd zijn. In het nieuwe statuut dat het college deze week rondstuurde is dit instemmingsrecht niet opgenomen.
De Jager en Van der Heijden vinden dat het college niet om het oude statuut heen kan. Daar is in het verleden immers altijd mee gewerkt.
“Per 1 januari 2010 wordt de papieren OV-studentenkaart vervangen door de Studenten OV-chipkaart. Vanaf die datum kunnen studenten niet meer reizen zonder hun OV-chipkaart. Hoewel 1 januari snel dichterbij komt, blijkt op dit moment nog zo’n 13 procent van de studenten niet over een OV-chipkaart te beschikken”, stellen de organisaties i een persbericht. Ze wijzen op de verantwoordelijkheid van zowel de overheid en de vervoerders als de studenten.
Het feit dat veel studenten nog geen OV-chipkaart hebben, kan volgens de belangenorganisaties niet alleen te wijten zijn aan de problemen rondom het inleveren van een tweede pasfoto; veel studenten zijn dit ook simpelweg vergeten.
LSVb-voorzitter Gerard Oosterwijk in het persbericht: “We roepen studenten die nog geen OV-chipkaart hebben op om spoedig een tweede pasfoto in te leveren op het postkantoor. Dit kan nog maar tot 30 november. Na de 30e kan je terecht bij www.studenten-ovchipkaart.nl voor instructies, maar is het niet meer zeker of je de kaart op tijd binnen hebt.
Studenten die al meerdere malen een tweede pasfoto hebben ingeleverd en nog steeds geen OV-chipkaart hebben ontvangen, moeten volgens de drie belangenorganisaties bellen met de Klantenservice Studenten OV-chipkaart op 0900-66 55 44 of de studentenlijn van de LSVb op 030 – 231 30 29”.
Verder is het voor studenten belangrijk na te gaan of men al niet eens een OV-chipkaart heeft ontvangen. Zo blijkt uit klachten dat sommige studenten de OV-chipkaart ook zijn kwijt geraakt. ISO-voorzitter Henno van Horssen: “Studenten die de OV-chipkaart wel ooit hebben gekregen, maar nu kwijt zijn, roepen we op om spoedig te bellen met de Klantenservice OV-chipkaart op 0900 – 0980. Studenten zonder OV-chipkaart moeten echt in actie komen, per 1 januari is reizen zonder chipkaart onmogelijk.”
Naast het wijzen op de verantwoordelijkheid van de student wijzen de LSVb, het ISO en de JOB ook wijzen op de verantwoordelijkheid van de overheid en de vervoerders. Zij hebben de toezegging gedaan dat elke student met reisrecht vanaf 1 januari nog steeds gewoon kan reizen met het OV. ISO, LSVb en JOB vertrouwen hierop, maar zullen wel een vinger aan de pols houden. “Het zou onverteerbaar zijn wanneer studenten de dupe worden van invoeringsproblemen rondom de chipkaart”, aldus de LSVb, het ISO en de JOB.

Comments are closed.