RegelaarsSecties systeem en regeltheorie waren er zowel op elektrotechniek, technische natuurkunde als werktuigbouwkunde. Nu is er nog maar één: in september start de master systems & control.
,,Het is een multi-disciplinair vakgebied, deze bundeling van krachten is een goede zaak”, reageert prof.dr.ir. Paul van den Hof (TNW). Alle ‘TU-regelaars’ worden gehuisvest in het begin dit jaar opgerichte Delft center for systems & control. Van den Hof: ,,Voorheen deed iedere sectie maar een deeltje van het vakgebied. Samen staan we veel sterker, bijvoorbeeld in onderhandelingen met Asml over nieuwe hoogwaardige servosystemen.”
www.msc-sc.tudelft.nl . .
Leges
Minister Nawijn blijft erbij dat buitenlandse studenten en docenten 430 euro voor een verblijfsvergunning moeten betalen. Vanuit de Kamer was gevraagd de recente drastische verhoging van de legeskosten ‘aanzienlijk te verlagen’. Maar Nawijn zegt daarvoor geen geld te hebben. Waarschijnlijk zal D66 een eerder aangehouden motie nu alsnog in stemming brengen. De minister voor vreemdelingenzaken en integratie berekent dat het terugdraaien van de maatregel 1,2 miljoen euro kost. En dat terwijl hij 20 miljoen moet bezuinigen op leges. De verhoging van de leges met -in sommige situaties – 660 procent heeft tot krachtige protesten geleid. Deze week nog herhaalde Nuffic-directeur Van Dijk in ‘de Volkskrant’ zijn standpunt dat dit niet het moment is om buitenlands studietalent af te schrikken.
Hoofdgebouw
Per 1 juni krijgen de zeven centrale directoraten van de TU (‘het hoofdgebouw’) een nieuwe beheerder. Johan Hendriks, op dit moment al directeur personeel en organisatie van de TU, neemt de klus erbij, en treedt daarmee in de voetsporen van Gert-Jan van Helden, die tot 1 september vorig jaar dezelfde twee functies combineerde. In de tussentijd is de secretaris van de universiteit, Hans Krul, ad-interim als beheerder opgetreden.
Fikkie steken
In de nacht van zondag op maandag zijn achttien studenten op verdenking van vernieling en brandstichting aangehouden op een parkeerplaats aan de Delftse Hout. Volgens politie Haaglanden waren de heren in de leeftijd van 19 tot 23 jaar ‘stevig onder invloed van alcohol’. De groep had onder andere een winkelwagentje, een verkeersbord en een naambord van de Delftse Hout als sprokkelhout voor het vreugdevuur gebruikt. De politie wil geen mededelingen doen over de identiteit van de daders.
Tulo
De gezamenlijke lerarenopleiding van de technische universiteiten wordt niet in september opgeheven, zoals even dreigde, maar blijft nog zeker drie jaar bestaan. Dat heeft het college van bestuur besloten. Belangrijkste reden: het grote tekort aan gekwalificeerde bètadocenten.
Met een handtekeningenactie hadden studenten al op de doorstart aangedrongen. De Technische Universitaire Lerarenopleiding (Tulo) gaat onderdeel uitmaken van een nieuwe master: science education and communication. Ander goed nieuws voor de Tulo: een recente visitatie leidde tot een positieve beoordeling. Komend jaar zullen vijftien leraren in opleiding hun eerstegraads bevoegdheid aan de lerarenopleiding halen.
Redders
Wie redt de kenniseconomie van Nederland? ,,D66!” horen wij Boris Dittrich nog roepen, terwijl hij triomfantelijk zwaait met een bos asperges. Maar de vraag blijft knagen. Op vrijdag 23 mei heeft u de gelegenheid om er eens flink op na te kauwen, tijdens een door het Delftsch Studenten Corps georganiseerd forumdiner. De sprekers zijn Cees van Lede (voormalig voorzitter raad van bestuur Akzo Nobel), onderwijsstaatssecretaris Annette Nijs en TNO-voorzitter Jan Dekker. Kosten: dertig euro. Inschrijven kan via k.vanlede@student.tnw.tudelft.nl, maar het aantal plaatsen is beperkt. In een speciaal aan Delta gerichte uitnodiging schrijven de organisatoren: ,,Deelname aan het diner bedraagt _ 30,-, maar als deze kosten te hoog zijn kunt u ook gewoon het diner bijwonen enniet gebruiken.” Van zo veel ruimhartigheid krijgen wij de tranen in de ogen.
Akademielid
Prof.dr.ir. Mick Eekhout, hoogleraar bouwtechnisch ontwerpen (Bouwkunde), en de natuurkundige prof.dr. Cees Dekker (hoofd sectie moleculaire biofysica, TNW) zijn gekozen tot lid van de Nederlandse Akademie van Wetenschappen (Knaw). In totaal heeft de Akademie 21 nieuwe leden gekozen. De Akademie heeft 17 instituten voor wetenschappelijk onderzoek en voor dienstverlening aan de wetenschap onder zich. Het ledental bedraagt tweehonderd: het lidmaatschap duurt tot het vijfenzestigste levensjaar. Nieuwe leden worden door de zittende leden gekozen.
Vriendschap
Schotten en Engelsen, dat gaat niet altijd goed samen. Fransen en Engelsen, ook dat wil wel eens botsen. Al zevenhonderd jaar, om precies te zijn sinds 24 februari 1296, hebben de Schotten en de Fransen dan ook een verdrag om het samen tegen die vermaledijde Engelsen op te nemen, de zogenaamde ‘Auld Alliance’. Onder dezelfde naam hebben drie Schotse universiteiten (Edinburgh, Glasgow en St. Andrews) en zes Franse (Grenoble, Tours, Marseille en drie in Parijs) de vriendschap nieuw leven ingeblazen. Ze gaan gemeenschappelijke afstudeerprogramma’s opzetten.
Basra krabbelt op
De universiteit van Basra kruipt op uit het dal. Scheikundehoogleraar Mohammed Jassim is door zijn collega’s gekozen tot decaan van de bètafaculteit en daarmee de eerste gekozen academische gezagsdrager in Irak sinds mensenheugenis. Het is een voorbode van betere tijden. Maar er moet nog heel veel gebeuren, want de universiteit van Basra heeft zeer te lijden gehad onder de plunderingen. Laboratoria en instituten zijn volstrekt ontmanteld. In de Britse kwaliteitskrant ‘The Guardian’ merkt Jassim ironisch op dat de universiteit haar deuren voorlopig niet kan openen – die deuren zijn namelijk ook geroofd. Het onderwijs voor de twintigduizend studenten wordt helemaal opnieuw ingericht. Er komen nieuwe curricula, zonder het voorheen verplichte vak ‘nationale kennis’ waarin de lof van Saddam Hussein werd gezongen. In plaats daarvan komt het vak ‘academische vrijheid’, want dat begrip is men in Irak bijna verleerd.
Jazzworkshop
De droom van iedere muzikant: jammen met een grootheid. Dat kan in Cultureel Centrum ‘Mekelweg 10’. Saxofonist Benjamin Herman geeft daar aanstaande woensdag een workshop waarbij hij jouw muziek beoordeelt. Je kunt er met alle muziekstijlen terecht, van jazz en pop tot fusion. Aansluitend geeft Herman samen met de ‘New Jazz Company’ een concert. Nooit van Benjamin Herman gehoord? Deze muzikaal leider van de New Cool Collective was al professioneel saxofonist op zijn dertiende jaar en werkte onder andere samen met Candy Dulfer, Loïs Lane en Dogtroep. New Cool Collective is een festivalband bij uitstek. De cd ‘Big’ werd in 2000 op het North Sea Jazzfestival onderscheiden met een Edison Jazz Award.
Detector
De TU krijgt vijf ton euro voor onderzoek aan de alarmeringsdetector voor biologische strijdmiddelen. De TU krijgt dit geld van het ministerie van Defensie. Samen met het Prins Maurits Laboratorium van TNO in Rijswijk en Bruker Daltonics uit Bremen zal de TU aan de detector werken waarnaar deeltjestechnoloog Jan Marijnissen van de faculteit Technische Natuurwetenschappen al jaren onderzoek doet. De toekomstige detector zal ten tijde van een biologische aanval snel de alarm slaan.
MIT bezuinigt
Het is een telkens terugkerend refrein aan Europese universiteiten, maar ook het Amerikaanse MIT moet de komende jaren de broekriem aanhalen. Vorige week kondigde bestuursvoorzitter Charles M. Vest dat aan in een soort jaarrede. Het komende begrotingsjaar – dat loopt bij MIT van juni tot juni – wordt er nog een van stilstand, maar het jaar erop zal ‘erg moeilijk’ worden, voorspelde de topman. Een vacaturestop lijkt onvermijdelijk, het vervroegd beëindigen van een aantal tijdelijke contracten waarschijnlijk, en gedwongen ontslagen lijken niet uitgesloten.
Desondanks zal het Massachusetts Institute of Technology in Cambridge, tegenover Boston, nog steeds ‘een plezierige plek om te werken en studeren’ blijven, verzekerde Vest. MIT is met nauwelijks tienduizend studenten niet eens zo groot maar heeft in de technische wetenschappen een vrijwel onaantastbare toppositie. De instelling kan bogen op niet minder dan 56 Nobelprijswinnaars.
MIT is een particuliere universiteit die haar inkomsten voornamelijk haalt uit opdrachtonderzoek, studiegeld en giften.
web.mit.edu/newsoffice . .
Regelaars
Secties systeem en regeltheorie waren er zowel op elektrotechniek, technische natuurkunde als werktuigbouwkunde. Nu is er nog maar één: in september start de master systems & control. ,,Het is een multi-disciplinair vakgebied, deze bundeling van krachten is een goede zaak”, reageert prof.dr.ir. Paul van den Hof (TNW). Alle ‘TU-regelaars’ worden gehuisvest in het begin dit jaar opgerichte Delft center for systems & control. Van den Hof: ,,Voorheen deed iedere sectie maar een deeltje van het vakgebied. Samen staan we veel sterker, bijvoorbeeld in onderhandelingen met Asml over nieuwe hoogwaardige servosystemen.”
www.msc-sc.tudelft.nl . .
Leges
Minister Nawijn blijft erbij dat buitenlandse studenten en docenten 430 euro voor een verblijfsvergunning moeten betalen. Vanuit de Kamer was gevraagd de recente drastische verhoging van de legeskosten ‘aanzienlijk te verlagen’. Maar Nawijn zegt daarvoor geen geld te hebben. Waarschijnlijk zal D66 een eerder aangehouden motie nu alsnog in stemming brengen. De minister voor vreemdelingenzaken en integratie berekent dat het terugdraaien van de maatregel 1,2 miljoen euro kost. En dat terwijl hij 20 miljoen moet bezuinigen op leges. De verhoging van de leges met -in sommige situaties – 660 procent heeft tot krachtige protesten geleid. Deze week nog herhaalde Nuffic-directeur Van Dijk in ‘de Volkskrant’ zijn standpunt dat dit niet het moment is om buitenlands studietalent af te schrikken.
Hoofdgebouw
Per 1 juni krijgen de zeven centrale directoraten van de TU (‘het hoofdgebouw’) een nieuwe beheerder. Johan Hendriks, op dit moment al directeur personeel en organisatie van de TU, neemt de klus erbij, en treedt daarmee in de voetsporen van Gert-Jan van Helden, die tot 1 september vorig jaar dezelfde twee functies combineerde. In de tussentijd is de secretaris van de universiteit, Hans Krul, ad-interim als beheerder opgetreden.
Fikkie steken
In de nacht van zondag op maandag zijn achttien studenten op verdenking van vernieling en brandstichting aangehouden op een parkeerplaats aan de Delftse Hout. Volgens politie Haaglanden waren de heren in de leeftijd van 19 tot 23 jaar ‘stevig onder invloed van alcohol’. De groep had onder andere een winkelwagentje, een verkeersbord en een naambord van de Delftse Hout als sprokkelhout voor het vreugdevuur gebruikt. De politie wil geen mededelingen doen over de identiteit van de daders.
Tulo
De gezamenlijke lerarenopleiding van de technische universiteiten wordt niet in september opgeheven, zoals even dreigde, maar blijft nog zeker drie jaar bestaan. Dat heeft het college van bestuur besloten. Belangrijkste reden: het grote tekort aan gekwalificeerde bètadocenten.
Met een handtekeningenactie hadden studenten al op de doorstart aangedrongen. De Technische Universitaire Lerarenopleiding (Tulo) gaat onderdeel uitmaken van een nieuwe master: science education and communication. Ander goed nieuws voor de Tulo: een recente visitatie leidde tot een positieve beoordeling. Komend jaar zullen vijftien leraren in opleiding hun eerstegraads bevoegdheid aan de lerarenopleiding halen.
Redders
Wie redt de kenniseconomie van Nederland? ,,D66!” horen wij Boris Dittrich nog roepen, terwijl hij triomfantelijk zwaait met een bos asperges. Maar de vraag blijft knagen. Op vrijdag 23 mei heeft u de gelegenheid om er eens flink op na te kauwen, tijdens een door het Delftsch Studenten Corps georganiseerd forumdiner. De sprekers zijn Cees van Lede (voormalig voorzitter raad van bestuur Akzo Nobel), onderwijsstaatssecretaris Annette Nijs en TNO-voorzitter Jan Dekker. Kosten: dertig euro. Inschrijven kan via k.vanlede@student.tnw.tudelft.nl, maar het aantal plaatsen is beperkt. In een speciaal aan Delta gerichte uitnodiging schrijven de organisatoren: ,,Deelname aan het diner bedraagt _ 30,-, maar als deze kosten te hoog zijn kunt u ook gewoon het diner bijwonen enniet gebruiken.” Van zo veel ruimhartigheid krijgen wij de tranen in de ogen.
Akademielid
Prof.dr.ir. Mick Eekhout, hoogleraar bouwtechnisch ontwerpen (Bouwkunde), en de natuurkundige prof.dr. Cees Dekker (hoofd sectie moleculaire biofysica, TNW) zijn gekozen tot lid van de Nederlandse Akademie van Wetenschappen (Knaw). In totaal heeft de Akademie 21 nieuwe leden gekozen. De Akademie heeft 17 instituten voor wetenschappelijk onderzoek en voor dienstverlening aan de wetenschap onder zich. Het ledental bedraagt tweehonderd: het lidmaatschap duurt tot het vijfenzestigste levensjaar. Nieuwe leden worden door de zittende leden gekozen.
Vriendschap
Schotten en Engelsen, dat gaat niet altijd goed samen. Fransen en Engelsen, ook dat wil wel eens botsen. Al zevenhonderd jaar, om precies te zijn sinds 24 februari 1296, hebben de Schotten en de Fransen dan ook een verdrag om het samen tegen die vermaledijde Engelsen op te nemen, de zogenaamde ‘Auld Alliance’. Onder dezelfde naam hebben drie Schotse universiteiten (Edinburgh, Glasgow en St. Andrews) en zes Franse (Grenoble, Tours, Marseille en drie in Parijs) de vriendschap nieuw leven ingeblazen. Ze gaan gemeenschappelijke afstudeerprogramma’s opzetten.
Basra krabbelt op
De universiteit van Basra kruipt op uit het dal. Scheikundehoogleraar Mohammed Jassim is door zijn collega’s gekozen tot decaan van de bètafaculteit en daarmee de eerste gekozen academische gezagsdrager in Irak sinds mensenheugenis. Het is een voorbode van betere tijden. Maar er moet nog heel veel gebeuren, want de universiteit van Basra heeft zeer te lijden gehad onder de plunderingen. Laboratoria en instituten zijn volstrekt ontmanteld. In de Britse kwaliteitskrant ‘The Guardian’ merkt Jassim ironisch op dat de universiteit haar deuren voorlopig niet kan openen – die deuren zijn namelijk ook geroofd. Het onderwijs voor de twintigduizend studenten wordt helemaal opnieuw ingericht. Er komen nieuwe curricula, zonder het voorheen verplichte vak ‘nationale kennis’ waarin de lof van Saddam Hussein werd gezongen. In plaats daarvan komt het vak ‘academische vrijheid’, want dat begrip is men in Irak bijna verleerd.
Jazzworkshop
De droom van iedere muzikant: jammen met een grootheid. Dat kan in Cultureel Centrum ‘Mekelweg 10’. Saxofonist Benjamin Herman geeft daar aanstaande woensdag een workshop waarbij hij jouw muziek beoordeelt. Je kunt er met alle muziekstijlen terecht, van jazz en pop tot fusion. Aansluitend geeft Herman samen met de ‘New Jazz Company’ een concert. Nooit van Benjamin Herman gehoord? Deze muzikaal leider van de New Cool Collective was al professioneel saxofonist op zijn dertiende jaar en werkte onder andere samen met Candy Dulfer, Loïs Lane en Dogtroep. New Cool Collective is een festivalband bij uitstek. De cd ‘Big’ werd in 2000 op het North Sea Jazzfestival onderscheiden met een Edison Jazz Award.
Detector
De TU krijgt vijf ton euro voor onderzoek aan de alarmeringsdetector voor biologische strijdmiddelen. De TU krijgt dit geld van het ministerie van Defensie. Samen met het Prins Maurits Laboratorium van TNO in Rijswijk en Bruker Daltonics uit Bremen zal de TU aan de detector werken waarnaar deeltjestechnoloog Jan Marijnissen van de faculteit Technische Natuurwetenschappen al jaren onderzoek doet. De toekomstige detector zal ten tijde van een biologische aanval snel de alarm slaan.
MIT bezuinigt
Het is een telkens terugkerend refrein aan Europese universiteiten, maar ook het Amerikaanse MIT moet de komende jaren de broekriem aanhalen. Vorige week kondigde bestuursvoorzitter Charles M. Vest dat aan in een soort jaarrede. Het komende begrotingsjaar – dat loopt bij MIT van juni tot juni – wordt er nog een van stilstand, maar het jaar erop zal ‘erg moeilijk’ worden, voorspelde de topman. Een vacaturestop lijkt onvermijdelijk, het vervroegd beëindigen van een aantal tijdelijke contracten waarschijnlijk, en gedwongen ontslagen lijken niet uitgesloten.
Desondanks zal het Massachusetts Institute of Technology in Cambridge, tegenover Boston, nog steeds ‘een plezierige plek om te werken en studeren’ blijven, verzekerde Vest. MIT is met nauwelijks tienduizend studenten niet eens zo groot maar heeft in de technische wetenschappen een vrijwel onaantastbare toppositie. De instelling kan bogen op niet minder dan 56 Nobelprijswinnaars.
MIT is een particuliere universiteit die haar inkomsten voornamelijk haalt uit opdrachtonderzoek, studiegeld en giften.
web.mit.edu/newsoffice . .
Comments are closed.