Onderwijs

Nederland lid van internationale boorclub

Nederland is vorige week lid geworden van het continentaal boorprogramma International Continental Scientific Drilling Program (ICDP). Prof. dr. Stefan Luthi van Civiele Techniek en Geowetenschappen is voorzitter van de Nederlandse stuurgroep.

Vlak voordat de grote bezuinigingsvoorstellen naar de Tweede Kamer gaan, komt het ISO met een eigen suggestie voor het hoger onderwijs: snoei in het aantal opleidingen, zodat de goede overblijven. Dan zullen meer studenten een diploma halen en dat levert vanzelf geld op, zegt voorzitter Henno van Horssen.

Het ICDP, dat al sinds 1994 bestaat, financiert en faciliteert boringen in de aardkorst. Het programma (en het IODP, de mariene variant) geeft onderzoekers ook toegang tot uniek materiaal dat tot nu toe is verzameld.

De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek betaalt het Nederlandse lidmaatschap van 75 duizend dollar per jaar. De kosten van het lidmaatschap verschillen per land en zijn afhankelijk van de grootte van de economie.

Het ICDP doet momenteel onderzoek op acht terreinen: klimaatverandering, meteorietinslagen, geobiosfeer en vroeg leven, vulkanologie, mantelpluimen, breuklijnen, platentektoniek, en natuurlijke hulpbronnen.

Voorheen konden Nederlandse onderzoekers alleen zijdelings betrokken zijn bij grote ICDP-projecten. “Dankzij onze lidmaatschap kunnen we nu als ‘principle investigator’ meedoen met internationale boorcampagnes”, zegt Luthi. Bijkomend voordeel is volgens hem dat als de onderzoekers hun projecten deels gefinancierd krijgen door ICDP ze vervolgens makkelijker geld krijgen van andere financiers.

De aardwetenschapper werkt momenteel aan een plan dat hij ICDP wil voorleggen. In samenwerking met een Nederlands oliebedrijf wil hij een puntgave boorkern uit de Nederlandse bodem halen die de eerste anderhalve kilometer bestrijkt. Het enorme monster moet veel informatie opleveren over het ontstaan van de Nederlandse Delta gedurende de afgelopen 65 miljoen jaar.

“Zo’n boorkern hebben we in Nederland nog niet”, zegt Luthi. “Als er naar olie en gas wordt geboord, dan wordt er vooral op een diepte van twee à drie kilometer bemonsterd. De bedrijven gaan heel snel door die eerste anderhalve kilometer heen. Bijna alles in die bovenste laag wordt verbrijzeld.”

Luthi zou graag in Drenthe, bij het centrale punt van radiotelescoop LOFAR (low frequency array), willen boren. Door geofoons in het boorgat te laten zakken en te koppelen aan het LOFAR-netwerk hoopt hij een mooi driedimensionaal beeld van de grond te krijgen.

Redacteur Redactie

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.