Onderwijs

Meer artsen en ‘supersisters’

Er komen ruim achthonderd extra opleidingsplaatsen voor artsen, medisch specialisten, verpleegkundig specialisten en physician assistants. Daarmee wil het kabinet de toenemende vraag naar zorg opvangen.


De geneeskundeopleidingen laten volgend studiejaar tweehonderd extra studenten toe. Op advies van universiteitenvereniging VSNU en de academische ziekenhuizen worden deze plaatsen ingenomen door zij-instromers in de masterfase. Hun rendement zou hoger zijn dan dat van studenten die als eerstejaars instromen.


Bij de medische vervolgopleidingen voor specialisten komen er ten minste driehonderd opleidingsplaatsen bij. Ook het aantal plaatsen bij de hbo-masteropleidingen voor verpleegkundig specialisten en physician assistants stijgt de komende 2 jaar structureel met driehonderd plaatsen naar zevenhonderd per jaar.


In hun brief aan de Tweede Kamer schrijven de bewindslieden van Volksgezondheid en Onderwijs dat het de instellingen vrij staat om meer studenten aan te nemen. “In de praktijk blijkt echter dat de instroom beperkt blijft tot het door OCW bekostigde aantal studenten, omdat de instellingen vooralsnog niet in staat zijn om, met de beschikbaar gestelde middelen, een grotere capaciteit op een kwalitatief aanvaardbare manier aan te bieden.”


Of de opleidingen hun studenten in de toekomst een hogere particuliere bijdrage mogen vragen, meldt de brief niet. De Raad voor de Volksgezondheid en de Zorg had dit begin 2010 geadviseerd.


De aanvaarding van het wetsvoorstel ‘Ruim baan voor talent’, afgelopen zomer, maakte het mogelijk dat opleidingen met een capaciteitsbeperking voortaan al hun eerstejaars ‘decentraal’ mogen selecteren, met uitzondering van kandidaten die een gemiddeld eindexamencijfer van een acht of hoger behalen; zij krijgen automatisch toegang tot fixusopleidingen.


Of alle geneeskundeopleidingen gebruik willen maken van de verruimde selectiemogelijkheden is nog niet bekend.




 

Het weekblad krijgt ‘een luxe uitstraling’ en zal veertig tot 48 pagina’s brengen met voornamelijk achtergrondverhalen. De vier resterende nieuwspagina’s zullen korte berichten bevatten waarvan de meeste naar uitgebreidere artikelen op de vernieuwde website zullen verwijzen.

Onafhankelijk
Volgens hoofdredacteur Jim Jansen, al enige tijd inhoudelijk verantwoordelijk voor beide titels, komt ook Havana onder de hoede van de onafhankelijke stichting die Folia uitgeeft. Voor het nieuwe blad blijft evenveel geld beschikbaar als de hogeschool en de universiteit momenteel in Havana en Folia steken.

Platform
Jansen wil dat de nieuwe Folia meer is dan een blad alleen. “Het wordt een platform voor het hele hoger onderwijs in Amsterdam, een ontmoetingsplaats voor iedereen die geïnteresseerd is in studenten, wetenschap en onderwijs, inclusief social media, podcasting, radio en televisie.”

Verspreiding
Hij wil het nieuwe weekblad ook buiten de UvA en de HvA verspreiden. Bij cultureel centrum De Balie, bij science center Nemo, maar ook bij de Hogeschool Inholland en de Vrije Universiteit. “We gaan het daar niet keihard distribueren, want ze hebben zelf al een blad, maar we verwachten dat er wel belangstelling voor zal zijn.”

Samenwerking
Hoofdredacteur Marieke Schilp van Ad Valvas, het blad van de VU: “Een blad voor het hele Amsterdamse hoger onderwijs heeft alleen kans van slagen als VU en UvA daar een gelijkwaardige inbreng in hebben. Zover is het nog lang niet. Wel is het zo dat Folia en Ad Valvas al samenwerken aan artikelen over masters en opleidingen die de universiteiten samen aanbieden.”

Redacteur Redactie

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.