Straattheater
De TU Delft en de gemeente Delft steken dit jaar allebei vijfduizend euro in de 25ste editie van de Mooi Weer Spelen.
Dat maakte wethouder Milène Junius dinsdag 17 januari bekend tijdens een vergadering van de raadscommissie samenleving. De gemeenteraad had de wethouder eerder gevraagd met de TU in gesprek te gaan over het subsidiëren van het straattheaterfestival. De gemeente laat weten dat het festivalbestuur denkt dat de tienduizend euro genoeg is om één festivaldag te financieren.
Finalist
TU-student Maarten de Nier staat op 14 februari in de finale van de Shell Bachelor Master Prijs. Shell organiseert deze prijs in samenwerking met de drie technische universiteiten. De Nier neemt het in de finale op tegen vier studenten van de TU Eindhoven en twee van de Universiteit Twente. Alle deelnemers kregen de opdracht om het thema technische innovatie voor een duurzaam gebruik van energiebronnen als basis te nemen voor hun scriptie. Voor de masterscriptie was het van belang om een wetenschappelijke doorbraak met internationale impact te beschrijven. De Nier deed onderzoek naar een volledig geïntegreerde unit voor foto-elektrochemische H2-productie. Zo’n unit maakt het mogelijk om op een effectieve en veelzijdige wijze zonne-energie op te slaan. Tijdens de finale houden de studenten een presentatie (elevator-pitch) en stelt een vakjury vragen. De winnaar van de Bachelorprijs gaat naar huis met 2500 euro, de masterprijs bedraagt 5000 euro.
Hap
In je tentamenperiode wil je niet te veel studietijd kwijt zijn aan boodschappen doen en koken, denkt studentenraadsfractie Oras. En dus bedacht zij in samenwerking met cateraar Sodexo de tentamenhap: een stevige maaltijd met veel macaroni, spaghetti of rijst. “Tijdwinst zonder dat de maaltijd er minder op wordt”, aldus Oraslid Remco op het Veld. De tentamenhap is nog tot 3 februari in de kantine verkrijgbaar voor 3,75 euro.
Uiterlijk
De website studenten.net is voor het tiende jaar op rij begonnen met zijn zoektocht naar de ‘student of the year’. De site benadrukt dat de wedstrijd niet meer alleen gaat over wie er het beste uitziet. Nee, studenten.net zoekt studenten ‘die intelligentie combineren met een aantrekkelijk uiterlijk’. “Intelligentie, mediageniekheid en uiterlijk worden ‘getest’ vanaf de kwartfinale door middel van competentietests, een debat, een fotoshoot en een opdracht in het buitenland”, aldus studenten.net. Opgeven kan op www.studentoftheyear.nl.
Social media
Wie voor zijn werk op de TU vragen heeft over het gebruik van social media als Facebook, Twitter, LinkedIn, Hyves, weblogs en wikipedia, kan voortaan eens in de twee weken van 9.30 uur tot 11 uur terecht in het social media café. Dit café vindt plaats in de Cone, de koffiehoek rechts bij de ingang van de TU Delft Library. In tentamenperiodes is het in studieruimte Einstein, iets verderop aan de rechterwand. Het eerste café is op 19 januari.
rspeekenbrink.weblog.tudelft.nl/2012/01/05/social-media-cafe-tu-delft
Bomen
Niet alleen veel gebouwen op de campus kampen met achterstallig onderhoud, voor een aantal TU-bomen blijkt hetzelfde te gelden. Volgens bewonersvereniging TU-Noord staan er op het grasveldje tussen de Julianalaan en Bernhardlaan een stuk of acht oude populieren, die er niet best aan toe zijn, meldt het Algemeen Dagblad. Omwonenden vrezen dat afvallende takken en omvallende bomen schade aanrichten, zoals onlangs gebeurde aan de Bernhardlaan. Daar viel een boom in een tuin, waardoor een schutting, een garage en een tuinhuis zwaar beschadigd raakten. De TU stuurt haar verzekeringsmaatschappij langs om de schade op de nemen, aldus het AD. En de universiteit heeft volgens de krant ook beloofd een specialist naar de bomen te laten kijken. Dat zou sinds 2009 niet meer gebeurd zijn.
www.tunoord.nl
Omleiding
Werkzaamheden ter voorbereiding van de komst van tramlijn 19 door de TU-campus gaan de komende tijd weer ongemakken veroorzaken. Op 23 januari gaat de Hamtunnel dicht. Ter vervanging komt er een tijdelijke oversteek ter hoogte van het Vesteplein. De Hambrug blijft wel open. Ook op de Michiel de Ruyterweg tussen het Mijnbouwplein en de Jaffalaan starten op 1 februari nieuwe werkzaamheden.
www.bereikbaardelft.nl
Deze maatregelen heeft staatssecretaris Zijlstra dinsdag bekendgemaakt. Hij kondigt ze aan in de kabinetsreactie op de aanbevelingen van de commissie onder leiding van voormalig landbouwminister Cees Veerman.
Zijlstra neemt de centrale aanbeveling van de commissie-Veerman over: de kwaliteit van het hoger onderwijs moet omhoog, vooral in het hbo. Selectiegesprekken kunnen daar een bijdrage aan leveren. Om daar tijd voor te hebben, wordt de uiterste inschrijfdatum vervroegd.
In NRC Handelsblad zegt Zijlstra dat als een instelling ‘aan iemands papierwerk kan zien dat hij of zij bij uitstek geschikt is voor een bepaalde opleiding’, een intakegesprek niet hoeft. ‘Maar dat is wat mij betreft uitzondering en geen regel. Voorop staat: niemand mag voor een opleiding geweigerd worden zonder dat hij een gesprek heeft gehad.’
Instellingen mogen ongeschikt geachte studenten niet alleen bot afwijzen, maar moeten een advies geven waar de student wellicht beter op zijn plaats is. Zijlstra trekt geen extra geld uit voor intakegesprekken op instellingen. De tijd die zij daaraan kwijt zijn, betaalt zich volgens hem ‘aan het einde van de rit uit’. ‘Alle vergeefse inspanningen die nu worden besteed aan studenten die uiteindelijk toch afhaken, kunnen straks voor een groot deel achterwege blijven.’
Verder wil Zijlstra universiteiten meer ruimte bieden om hun promovendi de status van bursalen te geven. In plaats van een salaris en een werknemersstatus mogen ze promovendi ook een studiebeurs geven, wat een forse besparing per promovendus oplevert. Ter bestrijding van de hoge uitval moeten scholieren beter worden begeleid bij hun studiekeuze.
Sijbolt Noorda, voorzitter van de universiteitenkoepel VSNU, zegt dat universiteiten al hard werken aan de uitvoering van de plannen, maar het niet redden als er tegelijkertijd wordt bezuinigd.
Paul Rullmann, lid van het college van bestuur van de TU, zegt dat intake en selectie bezien in de context van alle maatregelen ‘op zichzelf goed zijn’. “Het feit dat je als student uit een groep gepikt wordt, geeft motivatie. Aan de andere kant vereist selectie een grotere cultuuromslag. In het buitenland voelen universiteit en student zich samen verantwoordelijk voor het halen van het diploma.”
Comments are closed.