Gebruikersraad wil smoel niet verliezen

Ziet het college de gebruikersraad het liefst wegkwijnen? Voorzitter Bouke Steenhuisen vreest van wel, nu is voorgesteld de verkiezingen van de raad maar af te schaffen.

/strong>

De gebruikersraad % bij zo’n naam denk je aan een groepje breed glimlachende grootgebruikers van geestverruimende middelen, verenigd in een genootschap dat geen ander streven kent dan zich wekelijks collectief suf te blowen. Fout! De gebruikersraad van de TU Delft, zeven studenten sterk, is uit steviger hout gesneden. Wat de Consumentenbond is voor stofzuigers en ijskasten, wil de gebruikersraad zijn voor de organisatie, de kwaliteit en het aanbod van het interfacultaire onderwijs dat de faculteit Techniek, Bestuur en Management verzorgt. Elke faculteit levert één student.

Slechts een kleine minderheid van de studentenbevolking verwaardigde zich vorig jaar een stem uit te brengen op de gebruikersraad. Op 23 mei is er een herkansing, maar ondertussen heeft het college van bestuur de studentenraad al voorgesteld om de gebruikersraad voortaan door de facultaire studentenraden te laten kiezen. Er hoeven dan geen aparte kiesregisters, oproepkaarten en stembiljetten geproduceerd te worden. Het verstevigt ook de banden met de facultaire studentenraden, redeneert het college. En bovendien: bleek het vorig jaar niet onmogelijk voor de gebruikersraad om voldoende kandidaten te vinden?

Het zijn argumenten die voorzitter Bouke Steenhuisen verontwaardigd afwijst. ,,We hebben nu een veel betere gebruikersraad dan ten tijde van de vorige verkiezing. Wat weet het college ervan of het ons lukt om kandidaten te vinden? En de banden met de facultaire studentenraden zijn al zo stevig als je je maar kunt voorstellen. De kostenbesparing? Minimaal.”

Steenhuisen vreest dat afschaffing van de verkiezingen de gebruikersraad smoel, status, legitimiteit en verantwoordelijkheidsgevoel ontneemt.

Het voorstel kwam overigens onverwacht. Steenhuisen: ,,Het college vond het niet de moeite waard ons te informeren. Het is niet in ons of onze argumenten geïnteresseerd. We krijgen geen belangrijke stukken toegemaild en worden niet uitgenodigd om deel te nemen aan belangrijke platforms.”

Met een snelle lobby wist de gebruikersraad Oras en AAG te bewegen de verkiezingen voorlopig niet af te schaffen. Na de verkiezingen wordt verder gepraat over alternatieven.

Redacteur Redactie

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.