Campus

Futuristische geschiedenis

Wat doen architect Rem Koolhaas, Mahler en tv-kok Pierre Wind samen op een festival? Ontdek het op de Haagse Muziek3daagse. Eeuwenoude componisten, romantische kamermuziek – word jij er warm van? Gemiddeld is een TU-student zelden, maar geef toe: als gemiddelde twintiger zoek je toch liever de kroeg op – met een fijne band op de achtergrond.

Om daarna een dansje te doen bij een stevige dj.

Tja, neem het daar maar eens tegen op als Haagse Dr. Anton Philipszaal en Lucent Danstheater – toch vooral de basis van veel orkesten en componisten. En die hebben nu eenmaal een stoffig imago. Zonde, want klassieke muziek kán heel spectaculair zijn. Reden voor debat, dus: hoe ziet de concertzaal van de toekomst er bijvoorbeeld uit? Architect Rem Koolhaas, ontwerper van het Lucent Danstheater, oppert zaterdag in een interview op film dat de muziekzalen van nu ook prima dienst doen voor popconcerten. Ook het effect van nieuwe media op klassieke muziek komt aan bod tijdens het festival – en dat gaat verder dan het feit dat een klassiek evenement eindelijk eens een eigen Hyves-, Facebook- én Twitterpagina heeft. Bemoei je er vooral lekker tegenaan – dat mag!

Het meest ludiek is het optreden van tv-kok Pierre Wind, die zaterdag gerechten ‘componeert’ op muziek van studenten van het Koninklijk Conservatorium. Ook niet missen: Fast Opera Productions, een club jonge musici, componisten en tekstschrijvers die vernieuwende operaatjes van maximaal een kwartier brengt. Ze mixen verschillende kunst- en muziekstijlen, waardoor het zomaar kan gebeuren dat een bariton een pophit zingt. Daar kan een festival als De Parade nog een puntje aan zuigen.
En gewoon uit nieuwsgierigheid: loop eens mee in de Muziekcaroussel, een rondleiding op muziek achter de schermen van het klassieke muziektheater. Wedden dat je er blij van wordt? Al is het maar omdat je iPod op weg naar huis zo vertrouwd Lady Gaga schalt.

Haagse Muziek3daagse, op vrijdag 5, zaterdag 6 en zondag 7 maart in het Lucent Danstheater, Dr. Anton Philipszaal, het Mauritshuis, de Nieuwe Kerk en de spiegeltent op het Spuiplein.
www.muziek3daagse.nl

“We zijn euforisch.” Lijsttrekker Marcel Klomp is dolblij met het door Oras behaalde resultaat. “We hebben er met acht mensen veel tijd en energie in gestoken en nu gaan we er met acht zetels vandoor!” Vooraf durfde hij niet te voorspellen hoe de zetelverdeling zou uitvallen vanwege ‘de tamelijk agressieve, vrouwonvriendelijke campagne’ van AAG. “Maar tegelijk zorgde die er misschien voor dat de verkiezingen nu meer leefden.”
Zijn partij gaat vanwege de stijgende studentenaantallen meer nadruk leggen op faciliteiten. Drie commissieleden zullen zich hierop richten. Ook zet Oras drie leden op onderwijs. Eén lid houdt zich bezig met reglementen. Aan de portefeuille studentenzaken (ontplooiing en sport en cultuur) wordt internationalisering toegevoegd. Deze portefeuille krijgt er twee leden bij. Het lijkt Klomp ‘logisch’ dat de voorzitter van de nieuwe studentenraad uit de Oras-gelederen komt.
AAG-lijsttrekker Mark Bosschaart was na het bekend worden van de uitslag ‘flink teleurgesteld’. “Maar je moet realistisch zijn: we zijn er een jaar uit geweest, hadden een kleine achterban en weinig middelen om campagne te voeren. We hebben veel gedaan en een goede, opvallende campagne gevoerd. Dan is twee zetels best goed, al hoopte ik op drie.”
Bosschaart belooft er met AAG in de Studentenraad (sr) een ‘mooi jaar’ van te maken. “Met die twee zetels proberen we waar te maken wat we hebben beloofd. We gaan ons bewijzen zodat we volgend jaar hopelijk meer zetels halen.” AAG richt zich vooral op onderwijskwaliteit (‘behoud van docenten en studentassistenten’) en internationalisering. Bosschaart zou het leuk vinden als AAG de sr-voorzitter mag leveren. “Vanuit de traditie gaat die post naar de grootste partij, maar we gaan er met Oras over praten.”
Van de 16.660 studenten brachten er 6182 hun stem uit op 12 en 13 mei. Dat komt overeen met een opkomst van 37,1 procent. “Daar zijn we blij mee”, aldus secretaris van de verkiezingscommissie Kirsten Dibbet. Vorig jaar was de opkomst met 4727 stemmen 31,8 procent.”

Redacteur Redactie

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.