Onderwijs

Fascinerend dagje techniek voor scholieren

Een golf jeugdig elan overspoelt donderdag 4 november de TU-campus. Ongeveer 800 leerlingen uit de derde en vierde klas van het havo en vwo nemen dan deel aan de Careerday Delft.

Na de opening in de Aula van de TU verspreiden ze zich over het Science Centre Delft aan de Mijnbouwstraat en de vestigingen van de Haagse Hogeschool en Hogeschool Inholland aan de Rotterdamseweg.

Fascinerend
Careerday Delft wil leerlingen laten zien en beleven hoe fascinerend techniek en technologie kunnen zijn. Er zijn workshops waarin ze kennismaken met projecten van hbo en wo-studenten. Daarnaast kunnen ze aan de slag met onder meer met het bouwen van een brug. Ook zijn er gesprekken met rolmodellen.

Doel is leerlingen al jong inzicht te geven in technische opleidingen en de daar bij behorende beroepen zodat ze een uitgebalanceerde profiel- en studiekeuze kunnen maken. Het is de derde keer dat de Careerday – waarin de TU, de Haagse Hogeschool, Inholland, de gemeente Delft en Onderwijs Technocentrum Haaglanden samenwerken – wordt gehouden.

Uit een enquête bleek dat veel studenten hun bachelor nu uitspreiden over vier jaar, omdat ze vinden dat die niet in drie jaar is te doen. Als ze na drie jaar enkele studiepunten tekort komen, willen ze niet vanwege de harde knip een jaar wachten om aan hun masteropleiding te mogen beginnen.
In een overleg met de studentenraad erkende het college van bestuur dat het een groot probleem is als studenten langer over hun opleiding doen. Maar dat betekende volgens collegelid Paul Rullmann dat studenten juist sneller moeten studeren. “We hebben een knoertharde knip en daar heb je je aan te houden.”
De sr wees erop dat het soms niet alleen aan studenten ligt, maar dat het zwaartepunt van het derde jaar bij veel studies te veel op het laatste semester ligt. Rullmann zei dat het ‘niet de bedoeling is valkuilen te creëren’ in het derde jaar.

Een ander probleem is volgens de sr dat er nog onnodige voortgangseisen worden gesteld om aan het derde jaar te beginnen of bepaalde tentamens te mogen maken. Rullmann stelt dat die tot een minimum moeten worden beperkt.
De administratie voor de masterinschrijving is volgens de sr ook een probleem als herkansingen nog niet zijn nagekeken voor 1 september. Rullmann zei er alles aan te zullen doen om studenten vroegtijdig duidelijkheid te geven, maar gaf aan dat zij altijd colleges kunnen volgen en voor practica ontheffing kunnen vragen. Is de herkansing niet gehaald dan kan de student eruit worden gezet. Juist dat heeft volgens de sr weer consequenties voor medestudenten in hetzelfde project. Het alternatief, zo zei Rullmann, is iemand niet toelaten tot de master.

Wie later instroomt in de master, zo bepleitte de sr, moet ook zijn studie kunnen doen in de tijd die er voor staat. Rullmann zei daarvoor zijn best te doen, maar wees er wel op dat die studenten vertraagd zijn en dus achterlopen. “Dat kan betekenen dat je je vooraf moet voorbereiden.”

Na de opening in de Aula van de TU verspreiden ze zich over het Science Centre Delft aan de Mijnbouwstraat en de vestigingen van de Haagse Hogeschool en Hogeschool Inholland aan de Rotterdamseweg.

Fascinerend
Careerday Delft wil leerlingen laten zien en beleven hoe fascinerend techniek en technologie kunnen zijn. Er zijn workshops waarin ze kennismaken met projecten van hbo en wo-studenten. Daarnaast kunnen ze aan de slag met onder meer het bouwen van een brug. Ook zijn er gesprekken met rolmodellen.

Doel is leerlingen al jong inzicht te geven in technische opleidingen en de daarbij behorende beroepen zodat ze een uitgebalanceerde profiel- en studiekeuze kunnen maken. Het is de derde keer dat de Careerday – waarin de TU, de Haagse Hogeschool, Inholland, de gemeente Delft en Onderwijs Technocentrum Haaglanden samenwerken – wordt gehouden.

Redacteur Redactie

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.