Een vak apart

Hoe word je generaal en wat doet zo iemand eigenlijk? Die vragen staan centraal in de tentoonstelling ‘Generaal, een pak apart’, sinds afgelopen week in het Legermuseum.

/strong>

Generaals doen denken aan militaire staatsgrepen. Aan dictators die tegen een achtergrond van zelfverheerlijkende portretten glimlachend kinderen aaien, met geweren in de lucht schieten en ondanks bombardementen ontspannen vergaderen.

Generaals doen ook denken aan rednecks die een spetterende mediashow geven waarin een vrachtwagenchauffeur in zijn achteruitkijkspiegel kan zien hoe slimme precisiebommen de brug verwoesten waarover hij net is gereden. ,,This must be the luckiest man in Irak.

Onderdeel van ‘Generaal, een pak apart’ vormt een verzameling van dertig uniformen waaronder tenues van Schaberg, Van der Vlis, Dürst Britt, Berkhout en Couzy. Dat alleen Couzy enige bekendheid geniet wijst op het treurige imago van de beroepsgroep in Nederland; generaals halen slechts het nieuws als getuige in parlementaire enquêtes.

Uit de enquêtes ontstaat de volgende indruk: generaal zijn betekent proosten met de vijand, daarvan geschenken aannemen voor je vrouw en geheimzinnig doen over zoekgeraakte filmrolletjes. Een druk bestaan, kortom. Generaal bij de Koninklijke Landmacht. Volgens de folder een uniform met sterren, leiding geven en samenwerken in internationale verbanden zoals Vredesoperaties. In werkelijkheid springt een ander beeld op het netvlies.

‘Generaal, een pak apart’ tot 1 september in het Legermuseum

www.legermuseum.nl

‘Generaal, een pak apart’ tot 1 september in het Legermuseum

www.legermuseum.nl

Redacteur Redactie

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.