Campus

Dineren voor het goede doel

Restaurant Happietaria Delft wil met spotgoedkope menu’s ruim vijftigduizend gulden binnenhalen voor Liberia. ,,Welkom. Heeft u gereserveerd?”, vraagt de strak in het pak geklede ober bij binnenkomst.

Ook de met kleden, kaarsjes, placemats en menukaarten gedekte tafels maken direct duidelijk dat dit geen gewone mensa of studenteneettafel is. De Happietaria is een restaurant, waar alleen het keukenbestek detoneert.

Met gedrapeerde doeken, afscheidingsschotten en wat Afrikaanse attributen is een voormalige kerkzaal achter het station aan een nieuwe carrière begonnen. De leden van de drie christelijke studentenverenigingen spannen zich hier van 1 tot en met 16 december in om hun gasten zoveel mogelijk geld uit de zak te kloppen voor een onderwijsproject in Liberia.

Daartoe wordt van de gasten verwacht dat ze behoorlijk wat fooi geven. ,,We gaan uit van vijftien procent, maar vorige keer kwamen we in totaal uit op vijfentwintig procent fooi”, legt Jos de Visser uit, voorzitter van het Happietaria Management Team. Twee ideële stichtingen vermeerderen de opbrengst zodanig, dat iedere gift 2,7 keer zo veel waard wordt. Zo moet de beoogde 55 duizend gulden worden binnengehaald.

Geopend van vijf tot half tien, is het mogelijk om per avond honderdvijftig klanten in twee shifts te bedienen. Afgelopen maandagavond was het echter stil. Zo’n vijfentwintig mensen zochten de sinds vrijdag geopende eetgelegenheid op. ,,Maandag is natuurlijk niet zo’n restaurantavond”, verklaart Jos de Visser, ,,Voor morgen hebben we wel al veertig reserveringen. Veel mensen willen hier Sinterklaas komen vieren. Die komt dan ook langs.”

Al dente

Vanavond is er geen hoog bezoek, noch zijn er tv- of radioploegen die opnamen komen maken en er wordt ook niet live Afrikaans gedrumd. De gasten moeten het doen met de klassieke muziek die klinkt vanuit een verdekt opgestelde stereo-installatie.

,,Wilt u alvast iets drinken?”, informeert de aan zijn rode overhemd herkenbare ober. Samen met honderd collega’s, verdeeld over twee ploegen, zal hij gedurende de twee weken bedienen, de kok helpen en met de hand de afwas doen. ,,We konden helaas geen professionele afwasmachine regelen”, aldus De Visser.

Andere zaken heeft de Happietaria wel mooi voor elkaar gebokst. Zo wordt veel eten gesponsord, draait er gratis reclame in bioscoop Delfia, en kregen de obers in het Kurhaus een bedieningscursus. Ook chefkok Cas Spijkers vond het een dermate leuk initiatief dat hij vorige week vrijdag de Happietaria graag kwam openen. Groot prijkt zijn handtekening in het enorme gastenboek aan de muur.

,,Heeft u al een keus kunnen maken?”, vraagt de toch ietwat stuntelige ober. Drie voorgerechten, vijf hoofdgerechten (waaronder een kindermenu en een vegetarische optie) en drie toetjes dringen om aandacht. ,,Cas Spijkers was zeer te spreken over onze kaart”,vertelt De Visser. ,,Wij vragen twintig gulden voor het menu met biefstuk. Spijkers vond dat heel goedkoop. In een ander restaurant moet je daar tachtig gulden voor betalen, zei hij.”

Gekookt wordt er door drie koks, die de Happietaria op vrijwillige basis in de drukke decembermaand heeft weten te charteren. De kok van vanavond heeft weinig op met pasta al dente. De vegetarische notenballen zijn wél een aanrader. Inclusief spinazie en salade moet voor dit goedkoopste hoofdgerecht dertien gulden vijftig worden neergeteld. Exclusief de moreel verplichte fooi natuurlijk.

Happietaria Delft, Frank van Borselenstraat 2. Geopend t/m 16 dec, behalve zondagen, 17.00 tot 21.30 uur. Reserveren: 2124640

,,Welkom. Heeft u gereserveerd?”, vraagt de strak in het pak geklede ober bij binnenkomst. Ook de met kleden, kaarsjes, placemats en menukaarten gedekte tafels maken direct duidelijk dat dit geen gewone mensa of studenteneettafel is. De Happietaria is een restaurant, waar alleen het keukenbestek detoneert.

Met gedrapeerde doeken, afscheidingsschotten en wat Afrikaanse attributen is een voormalige kerkzaal achter het station aan een nieuwe carrière begonnen. De leden van de drie christelijke studentenverenigingen spannen zich hier van 1 tot en met 16 december in om hun gasten zoveel mogelijk geld uit de zak te kloppen voor een onderwijsproject in Liberia.

Daartoe wordt van de gasten verwacht dat ze behoorlijk wat fooi geven. ,,We gaan uit van vijftien procent, maar vorige keer kwamen we in totaal uit op vijfentwintig procent fooi”, legt Jos de Visser uit, voorzitter van het Happietaria Management Team. Twee ideële stichtingen vermeerderen de opbrengst zodanig, dat iedere gift 2,7 keer zo veel waard wordt. Zo moet de beoogde 55 duizend gulden worden binnengehaald.

Geopend van vijf tot half tien, is het mogelijk om per avond honderdvijftig klanten in twee shifts te bedienen. Afgelopen maandagavond was het echter stil. Zo’n vijfentwintig mensen zochten de sinds vrijdag geopende eetgelegenheid op. ,,Maandag is natuurlijk niet zo’n restaurantavond”, verklaart Jos de Visser, ,,Voor morgen hebben we wel al veertig reserveringen. Veel mensen willen hier Sinterklaas komen vieren. Die komt dan ook langs.”

Al dente

Vanavond is er geen hoog bezoek, noch zijn er tv- of radioploegen die opnamen komen maken en er wordt ook niet live Afrikaans gedrumd. De gasten moeten het doen met de klassieke muziek die klinkt vanuit een verdekt opgestelde stereo-installatie.

,,Wilt u alvast iets drinken?”, informeert de aan zijn rode overhemd herkenbare ober. Samen met honderd collega’s, verdeeld over twee ploegen, zal hij gedurende de twee weken bedienen, de kok helpen en met de hand de afwas doen. ,,We konden helaas geen professionele afwasmachine regelen”, aldus De Visser.

Andere zaken heeft de Happietaria wel mooi voor elkaar gebokst. Zo wordt veel eten gesponsord, draait er gratis reclame in bioscoop Delfia, en kregen de obers in het Kurhaus een bedieningscursus. Ook chefkok Cas Spijkers vond het een dermate leuk initiatief dat hij vorige week vrijdag de Happietaria graag kwam openen. Groot prijkt zijn handtekening in het enorme gastenboek aan de muur.

,,Heeft u al een keus kunnen maken?”, vraagt de toch ietwat stuntelige ober. Drie voorgerechten, vijf hoofdgerechten (waaronder een kindermenu en een vegetarische optie) en drie toetjes dringen om aandacht. ,,Cas Spijkers was zeer te spreken over onze kaart”,vertelt De Visser. ,,Wij vragen twintig gulden voor het menu met biefstuk. Spijkers vond dat heel goedkoop. In een ander restaurant moet je daar tachtig gulden voor betalen, zei hij.”

Gekookt wordt er door drie koks, die de Happietaria op vrijwillige basis in de drukke decembermaand heeft weten te charteren. De kok van vanavond heeft weinig op met pasta al dente. De vegetarische notenballen zijn wél een aanrader. Inclusief spinazie en salade moet voor dit goedkoopste hoofdgerecht dertien gulden vijftig worden neergeteld. Exclusief de moreel verplichte fooi natuurlijk.

Happietaria Delft, Frank van Borselenstraat 2. Geopend t/m 16 dec, behalve zondagen, 17.00 tot 21.30 uur. Reserveren: 2124640

Redacteur Redactie

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.