Wetenschap

Desgevraagd: Gevangenisstraf voor Italiaanse geologen

Zeven Italiaanse geologische deskundigen en rampenexperts zijn veroordeeld tot zes jaar gevangenisstraf. Ze zouden de inwoners van het door een aardbeving verwoestte stadje l’Aquila verkeerd hebben ingelicht.

Maandenlang deden eind 2008 en begin 2009 kleine aardschokken het stadje l’Aquila beven. Een zelfverklaard aardbevingsexpert voorspelde een vernietigende aardbeving. De opluchting onder de bevolking was dan ook groot toen de leden van de commissie voor de prognose en preventie van grote risico’s, vertelden dat de risico’s op een grote aardschok heel gering waren.
‘Kunnen we gerust een glaasje wijn gaan drinken?’ vroeg een bewoner aan een commissielid. ‘Absoluut’, luidde zijn antwoord. De lichte aardschokken zouden de druk van de ketel halen, vertelde hij, en de kans op een grote schok verminderen. In de nacht van 5 op 6 april kwam er een kleine schok gevolgd door een heel grote (6,3 op de schaal van Richter). Mensen die normaal naar buiten zouden zijn gerend bleven ditmaal binnen – zo gaat het verhaal. 308 Mensen lieten het leven. De rechtbank oordeelde dat de onderzoekers de bevolking ten onrechte hadden gerustgesteld.
‘Buitenproportioneel’, noemt seismisch onderzoeker prof.dr.ir. Kees Wapenaar (CiTG) de straf. “Het is mogelijk dat de onderzoekers tegengas hebben willen geven aan het verhaal van de pseudowetenschapper die onheil voorspelde, en misschien zijn ze daarin te ver doorgeschoten. Maar dan nog is de straf erg hoog. Ik denk dat wetenschappers in Italië zich nu wel twee keer bedenken voordat ze de overheid van advies voorzien.”
Wapenaars collega, dr. Karl-Heinz Wolf, zegt dat het hem niet verbaast dat de onderzoekers juridisch zijn aangepakt. “De bewoners werden gerustgesteld, de nuance is uit het verhaal gehaald, en dat is kwalijk. De vraag is overigens wel of alleen de commissie iets te verwijten valt. De zaak was gepolitiseerd. Misschien zijn de onderzoekers gezwicht voor politici en beleidsmedewerkers die niet wilden dat de bevolking in paniek zou raken. Uiteindelijk is er een zwarte piet nodig.”
Wolf was zelf enkele jaren geleden betrokken bij het onderzoek naar de risico’s van koolstofdioxideopslag in de grond onder Barendrecht. Hij weet hoe frustrerend het kan zijn om advies uit te brengen over politiek gevoelige onderwerpen. “Je doet je werk objectief en naar eer en geweten, en dan zie je vervolgens dat mensen subjectief je gegevens gebruiken om hun gelijk te halen of dat ze bepaalde bevindingen stilhouden. Je bent bovendien omringd door beleidsmedewerkers. Die mensen doen het praatwerk, en zij houden niet van nuances, net zo min als veel journalisten.” Zo moet het ook geweest zijn in Italië, meent Wolf.

Redacteur Redactie

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.