Onderwijs

Delta wint prijs onderzoeksjournalistiek

De ene cum laude is de andere niet, ontdekte Delta-redacteur Connie van Uffelen eerder dit jaar. Met haar artikel won ze vorige week ‘De Zilveren Woelmuis’.

‘De Zilveren Woelmuis’ die Delta-redacteur Van Uffelen ten deel viel, werd uitgereikt op het jaarlijkse Kringcongres voor universiteits- en hogeschoolmedia. Juryleden waren Maarten Huygen van NRC Handelsblad en Bart Dirks van de Volkskrant. Zij prezen de diepgang die Van Uffelen aan het onderzoek heeft gegeven door alle acht faculteiten met elkaar te vergelijken.

Daaruit kwam naar voren dat de criteria voor het predicaat voor uitzonderlijk afstudeerwerk nogal uiteen blijken te lopen. Ook werd duidelijk dat het gelijktrekken van regels niet zomaar kan, mede doordat examencommissies van opleidingen autonoom te werk gaan.

Toch zei collegelid Anka Mulder destijds met de examencommissies in gesprek te willen. Nu laat ze weten dat die gesprekken toen al gaande waren en het artikel ‘het punt nog eens extra op de agenda heeft gezet’. Uiteindelijk zijn bij verschillende opleidingen de regels aangescherpt. “Bij sommige opleidingen zijn eisen toegevoegd, bijvoorbeeld het meewegen van de duur van het afstuderen. Elders zijn eisen aangescherpt: een hoger gemiddeld cijfer en een beperkter aantal herkansingen voor studenten die in aanmerking willen komen voor cum laude.”

De TU heeft er volgens Mulder ‘vooralsnog niet voor gekozen om over te gaan naar een relatieve score’ van bijvoorbeeld vijf of tien procent van alle studenten een cum laude. “We handhaven de aanpak van criteria.” De effecten van de verscherpte regels zijn volgens Mulder nog niet te zien, omdat ze gelden voor de nieuwe lichtingen studenten.

Redacteur Redactie

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.